Oranje havermuesli ontbijtmuffins

Bomvol oranje antioxidanten

Bereiding

Week de goji bessen en de vijgen (in stukken gesneden) in warm water. Pureer ze na ca. 15 minuten met het weekwater.

Maal 200 gram havermuesli + de 50 gram zonnebloempitten in een foodprocessor en meng het dan met de 50 gram ongemalen havermuesli.

Verwarm de oven vast voor en smelt de olie/boter in een kommetje.

Schil en rasp de wortelen fijn en doe ook die door het mengsel. Meng het gepureerde fruit, de olie, de wortelen, de agar agar (of boekweit) en eventueel de sinaasappel rasp tot een homogene massa (gaat het makkelijkst met een mixer met deeghaken). Als het te droog lijkt kun je er een scheutje water of sinaasappelsap bij doen. Verdeel het mengsel over kleine muffin bakjes en druk het even goed aan. Of doe het in een cakevorm en druk het geheel stevig aan. Zet het ca. 40 minuten (muffin bakjes) of 50-55 minuten (cakevorm) in een voorverwarmde oven op 100 graden. Heb je een muesli zonder lijnzaad erin dan kun je de oven gerust op ca. 140-150 graden zetten en hem dan 40 minuten bakken. Na het afkoelen in de koelkast bewaren en dan pas aansnijden.

Ingrediënten

* Uiteraard kun je ook een andere havermuesli gebruiken

  • 1,5 eetlepel gesmolten kokosolie of bio rode palmolie**
  • 75 gram was- of winterpeen
  • 3 tot 4 gram agar agar poeder***
  • Eventueel de rasp van een biologische sinaasappel

** Mits duurzaam, fair trade. Anders niet gebruiken en kiezen voor kokosolie, roomboter of Ghee
*** anders 2-3 flinke eetlepels boekweit meel

Gezondheidstips

Tip à la Rineke: Ik maak deze ontbijtkoek heel vaak. Het is een super voedzaam ontbijt door de combinatie van eiwitten (in havermuesli met noten, goji bessen en zonnebloempitten), langzame koolhydraten en gezonde vetten. Door de goji bessen, de wortelen en de rode palmolie is het tevens zeer rijk aan beschermende antioxidanten (carotenoïden). Vooral Goji bessen zijn zeer rijk aan een speciale beschermer voor vooral onze ogen: zeaxanthine. Een dergelijk ontbijtje is zeker op drukke, stressvolle dagen, belangrijk als start. Ook voor mensen die, zoals ik, wel van muesli houden maar niet van zuivel is dit een heerlijke manier om muesli te eten. Zie hieronder de voedingswaarde per 100 gram van deze ontbijtmuffins.