Nostalgische biscuitjes en meer lekkers

Nostalgische biscuitjes en meer lekkers

Bereiding

Meng eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar en voeg dan de boter en amandelmelk toe. Kneed tot een deegbal. Voeg eventueel nog wat amandelmelk toe als het mengsel te droog is (erg afhankelijk van het meel dat je gebruikt). Zet het deeg ongeveer 20 minuten in de koelkast om het beter te kunnen verwerken. Verwarm de oven voor op 140 graden. 

1) Maak er biscuitjes van: 

Leg het deeg op een stuk bakpapier. Doe dan huishoudfolie over het deeg en rol het egaal uit tot het overal ca. 3-5 mm dik is. Steek er koekjes uit met een ronde koekjessteker of een serveerring en leg ze op bakpapier op een bakplaat. Of maak er heel snel 'ruige koekjes' van: draai van het beslag circa 22 balletjes en druk deze plat op je bakpapier. Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 20 tot 30 minuten (afhankelijk van de dikte) lichtbruin en gaar. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.

2) Maak er pepernoten van:

Meng een halve theelepel kaneel en een theelepel speculaaskruiden door je beslag. Draai er circa 25-30 balletjes van. Leg ze op bakpapier en bak ze in ca. 30 minuten lekker krokant. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.

3) Maak er zandtaartjes van.

Gebruik per zandtaartje 30 gram beslag. Maak er een balletje van en druk deze plat. Leg het op een stukje bakpapier en doe het in een bakvorm zoals op de foto. Bak ze in 30-35 minuten op 140 graden. Je kunt ze vullen met wat je maar wil. Met fruit en noten, met kwark en fruit, met lemoncurd en fruit etc. Leef je uit om een overheerlijk en origineel toetje, tussendoortje of ontbijt te maken.

Ingrediënten

Basisbeslag voor biscuitjes, peperboten, zandgebakjes

  • 125 gram volkorenmeel (meerdere soorten) of 5 granen meelmix*
  • 75 gram kastanjemeel
  • 20 gram oersuiker (sucanat)
  • snufje zout

*Ik ben gek op een meelmix van gelijke delen (Westerwoldse) haver-, boekweit-, gerst-, rogge- en emmerkornmeel. Prima zelf te mengen of kant-en-klaar te koop. Maar wil je ze liever maken met granen die van nature geen gluten bevatten? Ik maak ze ook heel vaak met deze (Westerwoldse) 2-granenmeelmix met boekweit en naakte haver.

Of een meelmix van nog veel meer soorten meel zoals mijn negen-granen-meelmix. Maar eigenlijk kun je ze maken van nagenoeg alle volkoren melen die je in huis hebt.


  • 80 gram gesmolten roomboter/Ghee of extra virgin kokosolie
  • 60-70 ml amandeldrink (of water)
  • 2 gram natrium bicarbonaat

Gezondheidstips

Voor deze koekjes gebruik je het best kastanjemeel. Dat is goed verkrijgbaar in natuurwinkels en webshops. Door de zoete smaak van kastanjes gebruik je bijna geen suiker. Tamme kastanjes bevatten flink wat resistent zetmeel. En dat is van ongelooflijk groot belang voor de aanmaak van boterzuur. Ga in de herfst op wildpluk om ze te verzamelen in de natuur. Blancheer ze, pel ze en vries ze in. Zo kun je jaarrond lekker bakken en kokkerellen met dit heerlijke zoete vezelrijke topvoedsel. Je 'goede darmbacteriën' te eten geven is van ongelooflijk groot belang voor je brein- en hormonale gezondheid. Zie ook deze artikelen erover: Psychobiotische bacteriestammen en Gezonde darmen voor gezonde hormonen. Maar ook om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren. Lees er veel meer over in mijn magazine Mooi Eten - goed om te weten.