Crunchy Haver Kikkererwten Granola

Crunchy Haver Kikkererwten Granola

De start van je dag zou echt alle brand- en bouwstoffen moeten bevatten om je een energieke dag qua stemming en vitaliteit te schenken. En zeker je bloedsuikerspiegel niet uit balans mogen brengen. Helaas is dat bij lang niet alle ontbijtjes- en zeker granola's- het geval.

Bereiding

Droogoven:

Als je geen biologische zoete aardappel hebt schil je deze. De biologische kun je goed wassen, in stukken snijden en heel fijn blenderen in een hakselaar. Voeg vervolgens alle ingrediënten toe aan de zoete aardappel. Meng het goed door elkaar. Het mengsel moet een beetje klef zijn maar niet nat. Proef of je het lekker op smaak vindt en voeg naar hartenlust wat kruiden/specerijen toe. Leg het vervolgens op 1 of 2 vellen en zet het in je droogoven op ca. 60-70 graden. Na circa 2-3 uur moet het dan klaar zijn. (tenzij je veel meer maakt dan in dit recept) Voeg na het afkoelen de rest van ingrediënten toe en bewaar donker, koel en afgesloten.

Gewone oven:

Heb je geen droogoven en maak je dit recept in een gewone oven? Doe dan het lijnzaad en de zoete aardappel er niet door en gebruik ook geen walnotenolie of koolzaadolie maar liever een hazelnootolie of een hele milde olijfolie. Voeg het lijnzaad pas toe nadat je het weer uit de oven hebt gehaald en hebt laten afkoelen. Leg het mengsel op bakpapier op een bakplaat en droog het in circa. 1,5 uur op 140 graden. Voeg na het afkoelen de rest van de ingrediënten toe.Voeg na het afkoelen de rest van ingrediënten toe en bewaar donker, koel en afgesloten.

Voedingswaarde van deze granola per 100 gram: 
Kcal 333, Vet 18,7 gram (waarvan verzadigd 2.1 gram, EOV 8,3 gram, MOV 5.8 gram), Koolhydraten 27 gram (waarvan natuurlijke suikers 3.4 gram), Eiwit 10 gram, Voedingsvezel 10,4 gram, Zout o,04 gram

Ingrediënten

Voor een voorraadje

  • 100 gram (naakte)havermout
  • 100 gram gedroogde zoete aardappel.
  • 70 gram geroosterde kikkererwten
  • 60 gram gemengde noten (notenpasta is ook erg lekker!)
  • 50 gram lijnzaad*
  • 60-75 ml amandelmelk 

* als je deze granola in de oven bereid doe je het lijnzaad er pas door na bereiding.

  • 25-30 ml walnotenolie (een lekker biologische koolzaadolie kan ook)
  • snufje zout
  • kruiden/specerijen naar eigen idee: kaneel, vanille, kardemom, anijszaad, venkelzaad

Op je granola af te maken (na bereiding)

  • paar eetlepels walnoten
  • 10 gehakte paranoten
  • paar lepels hennepzaad
  • goji bessen (of andere stukjes gedroogde rode vruchten. Let op dat ze goed droog zijn)

Gezondheidstips