(Wal)noten Brein-bonbons

(Wal)noten Brein-bonbons

Zonder toegevoegde suikers, gluten of koemelk

Bereiding

Verwarm de kokoscrème (of whipped cream) au bain-marie en voeg alle ingrediënten toe (houd circa 40 gram van de gehakte walnoten en hazelnoten achter) en meng dit tot een egale massa. Proef en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Toch niet zoet genoeg? Voeg dan wat kokosbloesemsuiker of honing toe. Laat minimaal een half uur op een koude plek afkoelen en opstijven. Draai er dan circa 30 tot 35 balletjes van. Hak de achtergehouden noten fijn. Wentel de balletjes door de gehakte walnoten/hazelnoten crunch (of kokosrasp als je ze iets zoeter wilt) en bewaar ze op een koele plek in een afsluitbaar bakje. Eet deze bonbons ook koel. Heerlijk bij een kopje koffie of thee, of als toetje. Ze zijn zeker 1 à 2 weken te bewaren.

De voedingswaarde van deze bonbons is 15 gram koolhydraten (waarvan 11,6 gram suiker) per 100 gram. Vergeleken met een kant-en-klare bonbon is dat een gigantisch verschil. Die bevatten regelmatig zo’n 40 tot 50 gram suiker per 100 gram. En in tegenstelling tot de kant-en-klare bonbons die geen vezels en enkel verzadigde vetten bevatten, vind je in deze bonbons ook nog vezels en onverzadigde vetten.

Voedingswaarde per 100 gram: vet 64 gram (waarvan verzadigd 24 gram, enkelvoudig onverzadigd 11,9 gram, meervoudig onverzadigd 12,3 gram), 15 gram koolhydraten (waarvan suikers 11,6 gram), eiwit 13 gram, vezels 8,7 gram.

Ingrediënten

 • 200 gram santen (of whipped cream Amaizin)
 • 20-25 gram rauwe cacaopoeder
 • 20 gram chia- of lijnzaad
 • 100 gram notenpasta (mijn favorieten zijn Horizon cashewnoten pasta of 4-mix van Terrasana)
 • 3-4 gram kaneel (mijn favoriet is Ceylon kaneel van Het Blauwe Huis)*
 • 3-4 gram Five Spices poeder (mijn favoriet is die van het Blauwe Huis)*

*Minder kan uiteraard ook, doe wat je lekker vindt.

 • 60 gram cranberries (of stukjes vijg of abrikoos)
 • evt. de rasp van een biologische sinaasappel
 • 100 gram gehakte walnoten
 • 50 gram gehakte geroosterde hazelnoten of cashewnoten
 • eventueel nog wat rauwe cacao om je 'bonbons' door te wentelen

Gezondheidstips

Als we onze gezondheid in goede banen willen leiden, zouden we minder omega 6 en meer omega 3 moeten eten. Een overmaat aan Omega 6 ten opzichte van Omega 3 kan namelijk heel wat nadelige effecten hebben op je gezondheid: het ondermijnt je energieaanmaak op celniveau, schept een milieu waarin onstekingen gemakkelijk chronisch kunnen worden en zorgt bijna per definitie voor een hormonale disbalans. Lees verder over het belang van een gezonde Omega 3/6 balans. Wil je echt profijt hebben van meer Omega 3, dan zal je de hoeveelheid Omega 6 logischerwijs drastisch moeten verminderen om de balans te herstellen. Naast het kiezen voor duurzame dierlijke eiwitten (van dieren die hebben losgelopen en hebben gegraasd, in plaats van opgehokte dieren die met Omega-6-rijk krachtvoer zijn gevoerd) zijn ook het minimaliseren van halvarines, margarines, bakboters, zonnebloemolie en industriële vetten belangrijke stappen om de overmaat aan omega 6 te verminderen. In zoete lekkernijen en kant-en-klare 'feestelijke hapjes' zit nagenoeg altijd een overmaat aan Omega 6. En bijna altijd bevatten ze een flinke bons suiker, wat ook je ontstekingsgevoeligheid verhoogd. Zelf maken biedt je dus volop mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan!

JONG GELEERD IS OUD GEDAAN.

Citaat uit mijn boek 'Je Brein Vitaal - met elke hap een gezonde stap':

" Door zelf je bonbons te maken, word je baas over de ingrediënten en kun je toch eens een keer genieten van bonbons. Ook als je een koemelkallergie hebt of als je minder koemelk wilt drinken zijn deze bonbons een mooi alternatief. Door het zelf te maken, ban je ook de snelle suikers uit. Het is echt gewoon een kwestie van tijd om je smaakpapillen aan minder suiker te laten wennen. Zeker een jong kind heeft daar de rest van zijn leven profijt van. En voor ouders ook nog een fijne bijkomstigheid: het risico daalt dat je kind ‘hangry’ wordt. Hangry is een samenvoegsel van hungry en angry: honger gerelateerde woede dus. Door de overmaat aan snelle suikers in ons eten en drinken krijg je eerst een flinke piek, gevolgd door een dal in je bloedsuikerspiegel. In dit dal worden er flink wat hormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt*. Deze zijn bedoeld om de bloedsuikerspiegel weer snel te laten stijgen, zodat je brein weer over glucose kan beschikken. Door de aanmaak van deze hormonen tijdens de dip en het glucosetekort in je brein, kan er irritatie, boosheid, woede en agressie optreden. Denk maar eens aan de reclameslogan “Je bent jezelf niet als je trek hebt”. Zeker bij kinderen die gevoelig zijn voor bloedsuikerspiegelschommelingen kan het een wereld van verschil zijn als je zelf baas wordt over de ingrediënten. En als je jong begint met minder suiker te geven zal je kind ook veel minder suiker vragen." 

*Daarom zijn snelle suikers tijdens een stressvolle periode in je leven ook zo funest: je maakt dan nog meer stresshormonen aan door de snelle suikers. Zie mijn artikel Chronische stress, weet wat je eet.