Gevulde bolcourgette

Gevulde bolcourgette

Lekker als lunch met een soepje maar ook als hoofdgerecht met bijvoorbeeld gefrituurde aardperen.

Bereiding

Snijd het kapje van de courgette eraf en hol hem voorzichtig uit met een lepel. Het vruchtvlees even apart houden en het bijvoorbeeld in een soep verwerken. Snijd de groentes heel fijn of haksel ze grof in een foodprocessor. Verdeel de groentes en quinoa over de 4 bolcourgettes. Klop de eieren luchtig en meng de zeesla, olie en je kruidenmix erdoor. Maak op smaak met peper en zout. Zet ze 45 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Prik voor de zekerheid op het laatst even met een cocktailprikker in zowel het eimengsel als de buitenkant van de courgette of het gaar is. Garneer eventueel nog met een stukje tomaat, een toefje groene kruiden of wat kiemen. Aan tafel kan men desgewenst nog wat extra peper en zout toevoegen.


Ingrediënten

  • 4 bolcourgettes (je kunt uiteraard ook kiezen voor twee gewone courgette en die halveren)
  • ca. 250 gram zeer fijngesneden seizoensgroentes (in elk geval wat ui en verder wat je lekker vindt of in huis hebt)
  • 4 eetlepels ongekookte quinoa
  • 6 eieren*
  • 2 eetlepels zeesla

* Maar je kunt het ook vullen met een lekker gekruid gehakt/lupine-, naturel quorn- of tempé mengsel met groenten.

** Afhankelijk van je smaak en de groentes die je gebruikt kun je ook een geheel andere smaak creatie creëren (bijvoorbeeld met de PUUR Rineke Mediterrane mix, PUUR Rineke Tuinkruiden mix, PUUR Rineke Curry relax mix of 1.5 -2 eetlepels van de PUUR Rineke Rijst- en curry mix).

  • flinke scheut olijfolie
  • 1 a 2 tenen knoflook
  • 3 volle eetlepels Nasi kruiden mix**
  • Op smaak maken met peper en zout*** uit de molen

*** Zoveel mensen, zoveel smaken. Ik zet altijd een potje zeekraalzilt op tafel zodat iedereen naar hartenlust zijn/haar gerecht op een gezonde manier wat zilter kan maken. Je hebt er maar heel weinig van nodig.

Gezondheidstips

Ik vind het altijd leuk om (ook al wil de een vegetarisch/veganistisch en de ander juist vlees en weer iemand anders glutenvrij) dat je toch een basis recept op tafel kunt zetten, waardoor het lijkt alsof iedereen hetzelfde gerecht heeft. Daarom maak ik regelmatig deze gevulde bolcourgette; of je deze nu met vlees, quorn, ei of alleen met (seizoen) groentes maakt: je kunt er alle kanten mee op. Ik varieer heel vaak met de kruiden en specerijen zodat je ook hiermee nog eindeloos kunt variëren. Ook een mooi recept om ruim van tevoren te maken en alleen nog in de oven te verwarmen. Lekker ontspannend!