Knoflook

Knoflook

De Egyptenaren gaven de piramidebouwers dagelijks uien en knoflook. Verplichte kost om ziektekiemen buiten de deur te houden op plekken waar zoveel mensen bij elkaar waren. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd knoflook gebruikt door zieke Russische soldaten bij gebrek aan penicilline. Wie weet komt ooit de tijd terug dat het verplicht wordt om dagelijks iets uit de Allium-familie (daslook, knoflook, ui, bieslook etc.) te eten. Nu wordt een teentje rauwe knoflook nog hooguit als medicijn tegen wormen en parasieten voorgeschreven door natuurartsen/therapeuten. In een tijdperk waarin de grenzen van antibiotica bereikt lijken te zijn en er steeds meer bacteriën niet meer reageren op antibiotica is het wellicht raadzaam weer dagelijks bacterieremmende stoffen in ons eetpatroon in te lassen. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen.

Door dagelijks ruimschoots iets te eten uit deze familie kunnen veel processen in ons lichaam positief beïnvloedt worden, aldus ook Servan Schreiber, auteur van het boek ‘Eten tegen kanker’.

De eigenschappen van knoflook, ui en daslook:

  • het verhogen van HDL (in de volksmond ‘het goede cholesterol)
  • het remmen van de klontering van bloedplaatjes
  • bloeddrukverlagend
  • de oxidatie van voornamelijk vetzuren en cholesterol wordt geremd
  • het tegengaan van plaquevorming in de vaten
  • de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel
  • ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd
  • ze bevorderen de thermogenese. Thermogenese betekent ‘warmteproductie’. Alle stofwisselingsreacties in ons lichaam zorgen voor energie en warmte. Het ene voedingsmiddel geeft een grotere warmteproductie dan het andere. Hoe groter dit ‘thermogene effect’, des te meer calorieën worden omgezet in warmte zodat ze niet kunnen worden opgeslagen als vet.

Zet dus dagelijks iets van uien en knoflook op het menu. De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen. Overdrijf het niet door meerdere tenen per dag te gaan eten want zoals elk voedingsmiddel heeft het bij een overmaat ook negatieve effecten. Rauwe, verse knoflook geeft wel een sterkere geur en smaak. Deze sterke geur van knoflook kun je wat compenseren door een takje peterselie na het eten te kauwen. Er zijn zelfs peterseliecapsules om de geur van knoflook te maskeren. Maar ook munt, spinazie en citroensap hebben een 'geur verzachtende' werking na het eten van knoflook.

Als je niet van de scherpe smaak houdt kies je gewoon voor het fruiten van de knoflook. Je kunt heel gemakkelijk je eigen verse knoflook in de tuin of op je terras/balkon telen. Houd er wel rekening mee dat de teentjes pas gaan ontspruiten als ze minimaal een maand een zeer koude periode hebben ondergaan. Dus als je in de zomer knoflook wilt oogsten moet je ze voor de wintermaanden planten. En oogst ze voor ze gaan bloeien want bloei gaat ten koste van de grootte en de smaak.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.