Peren-noten koek

Peren-noten koek

De ideale start van je dag

Bereiding

Doe de havermout, amandel- en kastanje meel in een kom en meng goed. Verwarm de oven voor op 140 graden en smelt alvast de kokosolie/roomboter in een kommetje. Was de peren heel goed en verwijder klokhuis en eventueel de schil. Blender ze tot het helemaal vloeibaar is. Schil ook de zoete aardappelen en blend of rasp deze heel fijn. Meng de peer en zoete aardappel met het bicarbonaat en roer eventueel de psyllium er goed door. Doe het bij het meel/havermout mengsel en doe het in een met bakpapier beklede taartvorm. Egaliseer je taart en strooi vervolgens het pitten-, zaden-, notenmengsel erover. Druk dit heel goed aan en zet je taart 30-35 minuten in de oven. Maak er 40 minuten van als je de koek echt stevig wilt. Lekker als ontbijt met partje sinaasappel, kiwi of rood fruit erbij.

Maak er ook een feestelijk ontbijtje van met behulp van een uitsteekvormpje. Leuk met de Kerst- of Paasdagen. Steek ze pas uit nadat de koek goed is afgekoeld. Je houdt dan uiteraard wel wat brokstukken over. Zie foto hieronder.

Ingrediënten

 • 200 gram (naakte) havermout*
 • 100 gram amandelmeel (of fijn gemalen gemengde noten)
 • 100 gram kastanjemeel (of bananenmeel)
 • 100 gram gesmolten extra virgin kokosolie (of deels roomboter)
 • 300 gram rijpe peer (indien biologisch met schil en al gebruiken)*
 • 200 gram zoete aardappel(rauw)*

*Zelf maak ik de taart ook regelmatig met 500 gram fijngesneden Yacon wortel (tvv de peer en zoete aardappel) Echt heerlijk!

 • 2 gram natrium bicarbonaat
 • Eventueel wat kaneel, kardemom, vanillepoeder of gingerbread.
 • 100-125 gram noten, pitten, zaden (geroosterd en/of grof gehakt)
 • Eventueel 5-10 gram psyllium (extra vezels)
 • Eventueel wat honing om mee te garneren. Maar liever doe je dat met wat fruitpartjes of bijvoorbeeld wat granaatappelpitjes

Gezondheidstips

Wij vergeten misschien wel eens dat onze darmbacteriën volop voedsel moeten krijgen. Alles wat we in onze mond stoppen zou daarom voedsel voor onze darmbacteriën moeten bevatten. En zeker als het gaat om tussendoortjes en ontbijtjes vergeten we dat wel eens. Zie mijn artikel Nodig je darmbacterien ook uit als je tussendoortjes eet. De wetenschap is steeds verder aan het onderzoeken wat de relatie is tussen onze darmen en bijvoorbeeld chronische klachten, breinziekten, ontstekingsziekten etc. (zie alle onderzoeken in mijn boek 'Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap) 

Het gemiddelde Westerse eetpatroon wordt als grootste boosdoener gezien als het gaat om darmproblemen zoals een dysbiose (disbalans tussen de micro-organimsen in je darm) en leaky gut (ook wel hyperpermeabele darm of IMD genoemd). Deze problemen worden niet alleen veroorzaakt door de ingrediënten die het gemiddelde Westerse eetpatroon bevat maar vooral door wat het niet bevat: VEZELS en vitale voedingsstoffen die het voedsel zijn voor onze gezondheid-bevorderende-darmbacteriën. De snelste manier om veel van bovenstaande factoren te vermijden is weer baas worden in eigen buik en pan: koken met onbewerkte, diverse en vitale voedingsmiddelen. Deze razendsnel te maken koek is een bewijs dat het niet zo ingewikkeld is.

Je ontbijt zou zeker volop vitale gezonde voedingsstoffen & vezels moeten bevatten: je darmbacterien hebben immers de hele nacht niets te eten gehad. En om onnoemelijke hoeveelheid taken voor jouw gezondheid te kunnen uitvoeren hebben ze zelf ook volop brandstof nodig. En je raad het vast al: hun ideale brandstof zijn vezels. Vooral uit bijvoorbeeld amandelmeel, kastanje-of banenmeel, psyllium, havermout en fruit met schil. En het mooie is: dit ontbijt bevat enkel natuurlijke suikers. Geraffineerde suikers in het gemiddelde Westerse voedingspatroon voeding (en zeker menig ontbijt) is één van de redenen waarom onze darmen sneller naar ontstekingen neigen. En die kunnen 'systemisch' (overal in ons lichaam en brein) tot ontstekingen leiden. Bleek ook weer uit dit onderzoek van het UMCG. 

En last but not least: een dergelijk ontbijt zorgt voor een stabiele stijging en daling van je bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel is in mijn optiek één van de snelste (maar ook makkelijk te realiseren) investeringen in je hormonen, een gezond gewicht, een vitaal brein en een stabiele stemming. Zie al mijn boeken/recepten over dit onderwerp. Zelf de keuken in gaan en je eigen voeding maken maakt dat je baas kunt worden over een stabiele bloedsuikerspiegel. En die gun ik iedereen!

Voedingswaarde van deze koek/100 gram: 

Energie 403,1 kcal, Vet 25,1 g (waarvan verz. 10.8 gr, EOV 6,6 gr, MOV 4.6 gr), Koolhydraten 34,1 (waarvan natuurlijke suikers 9.5), eiwit 8,2 gr, voedingsvezel 6,2* gr, zout 0,07 gram.

Feitelijk bevat deze koek veel meer vezels: maar resistent zetmeel zoals kastanjemeel wordt bij de berekening van voedingswaarde niet meegerekend: ze leveren jou immers geen voedingswaarde. Maar je darmbacteriën des te meer!

Maak er heel simpel een feestelijk koek van door met uitsteek-vormpjes te werken: