De ingewikkelde omzetting van Omega 3 vetzuren naar EPA en DHA

Omega 6 (in bijvoorbeeld zonnebloemolie) en omega 3 (in bijvoorbeeld lijnzaadolie) moeten, om ze te kunnen benutten, via allerlei stapjes worden omgezet in de prostaglandines die ons gezond moeten houden. Helaas zijn er in het leven van de moderne mens nogal wat factoren die de omzetting van deze oliën/vetten naar prostaglandines belemmeren:

  1. Transvetten in onze voeding.*
  2. Tekorten aan magnesium, zink, chroom, vitamine B6, C & E, biotine.*
  3. Stress.*
  4. Te veel omega 6 ten opzichte van omega 3 in onze voeding. (1)
  5. Te veel verzadigd vet (vlees, kaas, zuivel etc.) ten opzichte van omega 6 en omega 3.
  6. Te veel arachidonzuur. De rijkste bronnen zijn (varkens)vlees, gedroogd eipoeder en pinda’s.
  7. Te veel suikers of alcohol in onze voeding.
  8. Ontstekingen/virale belasting.
  9. Ouderdom.
  10. Bloedsuikerspiegelschommelingen, insulineresistentie, diabetes.
  11. Medicijnen als statines/insuline.
  12. Van het mannelijke geslacht zijn (mannen maken deze omzetting nog moeilijker).
  13. Straling.

*Lees hieronder verder voor meer informatie

Door bovengenoemde oorzaken maken veel mensen de omzetting naar prostaglandines type 1 en 2 niet meer. Met alle consequenties voor je gezondheid van dien. Zie onderstaand schema. Dit maakt dat ik meestal het zekere voor het onzekere neem en voor een tweesporenbeleid kies:

  • Veel meer voeding met omega 3 en minder omega 6.
  • Een supplement waarin de vetzuren al zijn omgezet in GLA, EPA en DHA. Zie schema hieronder uit mijn boek ‘Alles draait om je hormonen’ omga 6 in voeding
Omzetting naar prostaglandines

De gevaren van industriële transvetten

Industriële transvetten hebben een bewezen nadelige impact op onze gezondheid. Ze zitten in werkelijk allerlei supermarktproducten: brood, crackers, tussendoortjes, chips, borrelhapjes, chocola, kroketten, bouillonblokjes, broodsmeersels, pakjes, soepen, zakjes, sauzen etc. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mogen we maximaal 2 gram transvetten per dag eten. Als je regelmatig kant-en-klare producten koopt, zit je daar algauw boven. Volgens allerlei onderzoeken geeft het eten van transvet verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol. Maar ook een verhoogd risico op overgewicht,(5) insulineresistentie,(6) metaboolsyndroom, diabetes, problemen met de vruchtbaarheid en geboorteafwijkingen. Hoeveel we werkelijk eten in Nederland is niet duidelijk.(7) Het is inmiddels -gelukkig- wel een aandachtspunt geworden in de voedingsmiddelen industrie om het percentage transvet in ons voedsel te verlagen.

Eigenlijk zijn alle gevaren van transvet als volgt te verklaren:

  • Transvetten verharden de celmembraan, waardoor voedingsstoffen en zuurstof niet goed de cel in kunnen komen en afvalstoffen er niet goed weer uit. Dit heeft veel consequenties voor onze totale energie en welbevinden.
  • Transvetten verstoren de aanmaak van prostaglandine type 1 en 3. Zie schema de omzetting van essentiële vetzuren hierboven
  • Transvetten verhogen je gewicht. Bij eenzelfde hoeveelheid calorieën wordt iemand die transvetten eet zwaarder dan iemand die geen transvetten eet. (5) Overgewicht en insulineresistentie op hun beurt zorgen weer voor een slechtere omzetting naar prostaglandines. Een vicieuze cirkel dus.

Tekorten in onze voeding

We kunnen het ons maar moeilijk voorstellen. Hoe kunnen we met zo’n overdaad aan voeding toch tekorten hebben aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium, zink, chroom, vitamine B6, C & E en biotine? Helaas is dit steeds meer gemeengoed aan het worden.(3)Lees verder in mijn artikel Waarom Supplementen en de oorzaken van tekorten aan vitale voedingsstoffen. Zink, magnesium en B vitamines zijn de belangrijke stoffen om de omzetting van vetzuren in goede banen te leiden.

Stress

Voor de aanmaak van stresshormonen gebruiken we exact dezelfde vitamines, mineralen en sporenelementen, zoals die bij het vorige punt genoemd werden. Onder invloed van stress worden deze stoffen ‘geannexeerd’ om stresshormonen aan te maken. Met alle gevolgen van dien. Zonder deze stoffen kun je omega 3 niet meer omzetten in de prostaglandines die je gezond moeten houden.

Ga terug naar het artikel 'Visvrije Omega-3 capsules, waarom?'

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.