Romige Quinoa Muesli taart - vegan

Romige Quinoa Muesli taart - vegan

Super snel klaar zonder oven

Bereiding

Doe de dadels in een kom en overgiet met heel heet water tot ze onder staan. Laat ca. 10 minuten staan. Doe de quinoamuesli in een foodprocessor, maal het fijn en doe het in een kom. Was en rasp de wortelen (ook direct de 50 gram voor de topping) en maal ook deze heel fijn. Giet het water van de dadels af en maal ze fijn. Doe daarna de olie/boter erbij zodat deze smelt in de warme dadels. Doe de 150 gram waspeen en de rest bij de quinoamuesli, voeg de notenpasta toe en proef. Misschien wil je nog iets extra kaneel of een ander specerij toevoegen. Doe vervolgens het mengel in een taartbodem (het liefst eentje waar je de taart heel gemakkelijk weer uit kunt halen). Verdeel het mengsel egaal, druk heel stevig aan en zet het in de koelkast.


Ga dan verder met de topping:
Haal de kokosmelk uit de koelkast en doe 100 gram van de vaste substantie in de foodprocessor (het vloeibare deel kun je voor een curry of soep gebruiken) samen met de cashewnoten. Maal het heel fijn tot een smeuïge massa. Doe vervolgens de rest van alle ingrediënten erbij en proef even. Voeg naar eigen smaak eventueel nog iets toe. Verdeel het egaal over de taartbodem en laat minimaal 8 uur opstijven in de koelkast. Garneer vlak voor het opdienen met 1 of meer van de suggesties.

Ingrediënten

Voor ca. 14-16 punten

Voor de bodem:

 • 50 gram hazelnotenpasta zonder toevoegingen (merk Terrasana of Horizon)
 • evt. nog een snufje kaneel

Voor de topping:

 • 100 gram kokosmelk, vette deel (let op: zet 400 ml kokosmelk* minimaal 8 uur van tevoren in de koelkast zetten)
 • 150 gram ongeroosterde, rauwe cashewnoten
 • rasp + sap van 1 biologische sinaasappel
 • 1/4 theelepel vanille poeder
 • ½ theelepel gemalen kardemom
 • snufje zout
 • 50 gram geraspte waspeen
 • 1 eetlepel bio. honing
 • 2 gram psyllium

Voor de garnering:

Garneer met de pitjes van 1 a 2 passievrucht(en)** wat kleine stukjes sinaasappel, kasha, en eventueel nog een heel klein beetje honing.

* Let op; de kokosmelk die je gebruikt is erg bepalend voor het eindresultaat. Sommige merken zijn te vloeibaar. Ik gebruikt 400 ml kokosmelk van Terrasana.

** Kies de meest rimpelige passievruchten uit, die zijn het rijpst/lekkerst

Gezondheidstips

Ik bedacht deze taart voor iemand die noch gluten, noch koemelk, noch snelle suikers mocht eten. En die ook nog eens geen oven had. Dit was het resultaat. Eet het als ontbijt, toetje of als tussendoortje. Een klein puntje is voldoende, de taart is best machtig (ook al het bevat het slechts 1/3 van de calorieën van een slagroomtaart). Wat ik er zo leuk aan vond: de persoon in kwestie had snel last van obstipatie, zeker als haar vaste voedingspatroon met veel vezels doorbroken werd met feesthapjes. Deze heerlijke taart is een prachtig voorbeeld dat zelfs feesthapjes 100% vitale voedingsstoffen en vezels kunnen bevatten.