Aardappel uien pannenkoekjes

Aardappel uien pannenkoekjes

Deze aardappel uien pannenkoekjes zijn een traditioneel Oekraïens recept. Super simpel te maken, erg lekker en als je ze af laat koelen ook nog eens prachtig voedsel voor jouw gezonde darmbacteriën. Erg lekker bij een kop soep als lunchgerecht.

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en de ui. Rasp de aardappelen, knoflook en ui of hak ze fijn in een kleine hakselaar. Voeg hieraan de rest van de ingrediënten, tot aan de eieren toe. Proef even. Is het lekker op smaak? Voeg dan de eieren toe. Bestrijk een vel bakpapier met flink wat olijfolie. Maak er circa 14-20 burgertjes van. Druk eventueel wat plat met de bolle kant van een lepel.
  1. Traditioneel worden ze dan gebakken in een koekenpan met wat olie. Ik doe ze liever in de oven. Leg de 14-20 hoopjes beslag en leg ze op het ingevette vel bakpapier op een bakplaat legt. Dan heb je veel meer meer grip op het bruin worden. Zie bij gezondheidstips. Zet de bakplaat op het middelste rooster in de oven op 140 graden in een goed voorverwarmde oven. Keer ze na ca. 10-15 minuten om. En bak nogmaals 15 minuten. Ze horen een beetje knapperig en lichtbruin aan de buitenkant en smeuïg aan de binnenkant te zijn.

Traditioneel worden ze warm geserveerd met een toefje zure room en kruiden. Lees hieronder waarom je ze ook zo goed koud kunt eten.

Ingrediënten

Voor circa 14 pannenkoekjes

  • 400 g kruimige aardappels
  • 200 gram ui
  • Eventueel 2 tenen knoflook
  • 50 gram volkoren meel
  • Grof zeezout en peper naar smaak
  • 2 eieren
  • Olijfolie om bakpapier goed in te vetten
  • Toefje zure room/kwark/hangop met daslook, bosui, bieslook of dille om erbij te serveren
  • Of ook erg lekker: met een zoetige uien/honing saus erover.

Gezondheidstips

- Ik heb er in mijn boeken al heel veel over geschreven: aardappelen, ui, knoflook (en andere leden van de lookfamilie) zijn eigenlijk superfoods voor je darmbacteriën. Althans als je het hebt over gekookte/gebakken aardappelen die je weer hebt laten afkoelen. Er ontstaat dan resistent zetmeel. Zie veel meer informatie hierover in mijn artikel over boterzuur. Uien en knoflook zijn superfoods omdat ook zij prachtige vezels (inuline) voor je darmbacteriën bevatten. Inuline is vooral bekend om zijn gunstige werking op onze Bifidobacteriën. Zij spelen een belangrijke rol in ons brein als het gaat om stemming en angstremming. Zie mijn artikel Psychobiotische Bacteriestammen. Bovendien spelen zij een goede rol in het tegengaan van biofilms.  Door het toefje zure room/hangop voeg je nogmaals een ingredient toe (zeker als je kiest voor rauwmelkse hangop) die je darmgezondheid ten goede komt. 

Eet je deze pannenkoekjes warm dan ontstaat er dus geen resistent zetmeel. Maar af en toe warm, zeker op een koude dag, is natuurlijk ook lekker!

-Als je foto's van Deruny op internet ziet, dan zie je vaak behoorlijke bruine pannenkoekjes. Erg lekker natuurlijk, dat bruine korstje aan voedsel. Het spijtige voor onze gezondheid is dat deze bruine korstje flink wat AGEs bevatten. Zeker mensen met bloedsuikerspiegelproblemen zijn hier nog gevoeliger voor. AGEs zijn sterke vrije radicalen (die ontstaan door de hoge verhitting van suikers/koolhydraten en eiwitten tegelijkertijd: ook wel de Maillard reactie genoemd) die voor flink wat ontstekingen/schade aan vooral ons hart-/vaatsysteem kunnen zorgen. In de oven heb je, mits je daar de temperatuur ook niet te hoog zet, veel meer sturing over het bruiningsproces dan bij een koekenpan met directe hitte eronder.

-Er ontstaan niet alleen AGEs bij kooktechnieken als bakken, frituren (ook in een airfryer), roosteren (ook van brood) etc. maar ook acrylamide. Door onze hoge consumptie van gebakkene, gefritueerde, geroosterde koolhydraten (als aardappelen en granen, maar ook koffie) is er toenemende ongerustheid over de rol van acrylamide, vooral de toxische werking op ons brein en de mogelijk kankerverwekkende eigenschappen.(1)(2)(3)(4)(5)

Vermijd dus hoge temperaturen, ga voor goudgele producten en zie roosteren, frituren en op hoge temperaturen iets klaarmaken als grote uitzondering in je keuken. En wil je toch frites eten? Maak ze dan zelf van verse aardappelen en zet deze aardappelen een half uur onder water voor je ze frituurt. Zo reduceer je het acrylamide gehalte in je frites. Zie verder hoofdstuk 7 van mijn boek Je Brein Vitaal over gezonde kooktechnieken.