Regenboog 'nasi' van gerst

Regenboog 'nasi' van gerst

Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog.

Bereiding

Rooster het komijnzaad in een droge pan. Als het lekker ruikt, doe je de fijngesneden uien, knoflook en olie/boter erbij. Voeg na een minuutje ook de gewelde nasikruiden en de andere specerijen toe. Haal de buitenste bladeren van de bloemkool, snijd deze samen met de bloemkoolroosjes in grove stukken en haksel fijn (ongeveer het formaat van een doperwt) met een scherp mes. Voeg deze bij de uien, doe er een scheutje water bij en laat met het deksel op de pan garen. Maak de rest van de groenten schoon, snijd ze in stukjes en voeg ze toe. De hardere groenten laat je uiteraard iets langer meegaren dan de paksoi, courgette, prei etc. Als je voor paprika kiest, is het erg lekker om deze eerst even onder de grill te laten garen en dan het vel te verwijderen. Laat alles beetgaar worden. Proef even en voeg eventueel nog wat specerijen als gember, kurkuma, gemalen koriander/komijn of chili toe. Voeg tot slot de gekookte haver, gerst of rijst toe en laat nog even opwarmen. Strooi de verse kruiden erover en serveer met een gepocheerd eitje, wat gebakken tempé en met een lekkere tahin ‘pindasaus’ (zie recept 31 van mijn boek 'Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap') 

Ingrediënten

voor circa 4 personen

  • 2 volle eetlepels komijnzaad
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke eetlepel olijfolie of wat roomboter
  • 4 eetlepels gewelde nasikruiden (bijvoorbeeld van het Blauwe Huis)
  • 1 flinke theelepel kurkuma (of wat verse, geraspt)
  • 1 flinke theelepel gember (of wat verse, geraspt)
  • snufje gemalen cayenne of chili, of een heel fijngesneden chilipepertje, zonder zaadlijsten
  • 1 flinke theelepel gemalen koriander
  • 1 flinke theelepel gemalen komijn
  • 250-300 gram verschillenden kleuren seizoengroenten per persoon (geel: paprika of courgette, oranje: wortel/waspeen, groen: courgette, doperwten, prei, broccoli, spitskool, palmkool of boerenkool. paars: rodekool)
  • 350-400 gram gekookte haver- of gerstkorrels of eventueel zilvervliesrijst
  • breng op smaak met tamari en wat peper
  • eventueel nog een handjevol fijngesneden verse kruiden als koriander, bieslook en peterselie en
  • Bestrooi met sesamzaad of een lepel Egytische Dukkah ter garnering. 
  • Lekker met wat augurken, komkommer of andere groente in het zuur.
  • Serveer met een lekker ‘pindasaus’ van tahin

Gezondheidstips

Wat ik het leukst aan dit basisrecept vindt:

  • Elk seizoen smaakt het totaal anders en ziet het er ook totaal anders uit. Elk seizoen heeft immers zijn eigen groenten. Zie mijn overzicht ‘eet mee met het seizoen’. Zeker in stressvolle tijden heb je nog meer beschermende stoffen nodig. Fruit, groente, maar vooral kruiden en specerijen kunnen deze leveren. Verder is het belangrijk om te weten dat elke kleur zijn eigen beschermende werking uitoefent op bepaalde cellen. Door ‘volgens de regenboog’ te eten, zoals in dit recept, krijgen al je orgaansystemen hun portie beschermende stoffen. Zie het weetje Antioxidanten, lekkere beschermers.
  • Door elke dag een groente uit de familie kruisbloemigen te kiezen, zoals hier bloemkool, en deze te combineren met de specerijen uit dit recept, met ei, tempé of de pindasaus heb je direct weer een mooie combinatie van stoffen die je lever goede diensten kunnen bewijzen. Een gezonde lever zorgt niet alleen voor een gezonde ontgifting maar ook voor de aanmaak van interne antioxidanten. Zeker als je ook deze Crunch nog over je ‘nasi’ strooit heb je een dé ingrediënten om je lever te ondersteunen. 
  • Door voor (naakte) haver of gerstkorrels te kiezen in plaats van rijst zet je een wezenlijke stap richting je bloedsuikerspiegel. Waar rijst hoog glycemisch is zijn oude granen juist laagglycemisch. Een wereld van verschil zoals je ziet. Een stabiele bloedsuikerspiegel is misschien wel een van de belangrijkste zaken om op orde te krijgen/houden als je gaat voor darmgezondheid, brein vitaliteit, een gezond gewicht, een gezond immuunsysteem en een gezond hart-vaatsysteem. Wist je dat een chronisch verstoorde bloedsuikerspiegel het risico op insulineresistentie, metabool syndroom en overgewicht verhoogd? En dat verhoogt het risico op klachten van het hart-/vaatsysteem zoals een hoge bloeddruk. 
  • Door voor haver of gerst te kiezen doe je ook nog iets moois voor de aarde: zowel gerst als haver zijn robuuste gewassen die zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld kunnen worden. Ook op arme gronden. Bovendien wordt het vaak in Nederland/Europa geteeld  scheelt het enorm veel voedselkilometers ten opzichte van rijst. Zie veel andere recepten met haver en gerst in mijn boek ‘Je brein vitaal. De naakte haver PUUR Rineke komt hoe dan ook uit Nederland.


  • Haver, gerst en paddenstoelen zijn rijk aan zogenaamde bèta-glucanen. Klik hier voor mijn artikel Gerst, om terug te halen uit de vergetelheid.
  • En tot slotte; Een ‘pindasaus’ van tahin. Wist je dat tahin (sesamzaad) een uitzonderlijk goede grondstof is voor de aanmaak van neurotransmitters als serotonine, dopamine en GABA? Zie ook mijn weetje Voeding en depressies.