Aspergesoep

Aspergesoep

Een tongstrelend (licht zoet) soepje

Bereiding

De knoflook fruiten, even laten sudderen en dan water, bouillon, Kombu, geschilde zoete aardappelen en geschilde asperges (topjes er af snijden) toevoegen en aan de kook brengen. Als het gaar is, de Kombu er weer uit vissen, (afspoelen en laten drogen voor een volgend soepje) de soep pureren en de gember/dragon en aspergetopjes toevoegen. Nog heel even laten sudderen en dan opdienen.

Serveren met een lekker gepocheerd eitje op een roggebroodje of wat boekweitcrackers en je hebt een overheerlijke lunch.

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel roomboter, Ghee of kokosolie
  • 500 gram geschilde asperges
  • ca. 250 gram zoete aardappel
  • 1-1,25 liter water
  • 2 biologische kruidenbouillonblokjes (of nog lekkerder: PUUR Rineke Super Bouillon naar eigen smaak)
  • 1 stengel kombu (of anders paar slierten zeewier tagliatelle)
  • klein beetje geraspte gember (anders gemalen)
  • evt. 1 eetlepel gedroogde dragon (vers natuurlijk nog lekkerder)
  • evt. nog wat peper en zout naar eigen smaak
  • als bindmiddel kun je altijd nog wat boekweitmeel, johannesbroodpitmeel of kuzu gebruiken.
  • om te serveren: een gepocheerd eitje en roggebrood of wat boekweitcrackers

Gezondheidstips

Normaliter vind ik het spijtig om soep van asperges te maken, hoe lekker ik (eerlijke) aspergesoep ook vind. Maar als ze in de aanbieding zijn, dan maak ik er graag een overheerlijk darmminnend soepje van. Ik vind het een soort belediging van asperges om er room, melk, suikers en/of bloem door te doen (zoals je het vaak buitenshuis geserveerd krijgt), dus als jij er net zo over denkt is dit een fantastisch soepje.


De keuze van deze ingrediënten bewijst je darmen een grote dienst:

  • Knoflook en uien, als prachtige bron van inuline en als natuurlijk antibioticum
  • Asperges: ook een prachtige bron van inuline
  • Zoete aardappelen: als bron van inuline, resistent zetmeel om je darmbacteriën te voeden. En ook nog eens een prachtige hoeveelheid bètacaroteen
  • Gember om je maagfunctie te optimaliseren, voor het ‘verwarmende’ effect en om voedingsstoffen optimaal op te nemen
  • Roomboter/Ghee als kant-en-klaar boterzuur: het topvoedsel voor je darmbacteriën
  • Kombu/zeewier: om het aandeel plantaardig eiwit, mineralen en sporenelementen in je voeding te verhogen
  • Dragon: als heerlijk aromatisch kruid die je spijsvertering op veel fronten een dienst kan bewijzen: het gaat winderigheid tegen, verbetert de vertering van (vooral zware) gerechten en voorkomt een opgeblazen gevoel.