Fruitleer bomvol antioxidanten

Fruitleer bomvol antioxidanten

Wijs eten, zeker in tijden van stress

Bereiding

Fruitleer maken: er zijn veel manieren en mogelijkheden. In dit recept geef ik je 2 van mijn favorieten. Het mooiste (en goedkoopste) is het natuurlijk om fruitleer te maken in het seizoen waarop het fruit er in overvloed is. Maak je het buiten het seizoen om, met diepvriesfruit, dan zijn er ook volop mogelijkheden. Ik maak vaak fruitleer van druiven, pruimen, frambozen of aardbeien. Soms van vers, soms van diepvries fruit.

 • Pureer het fruit tot een hele gladde puree. Kies zelf de gewenste hoeveelheid fruit, ik neem altijd zo'n 750 gram zodat ik ca. 4 trays van de droogoven tegelijk kan vullen. Je kunt uiteraard ook minder fruit kiezen. Vul dan de rest van je droogoven door er bijvoorbeeld (kokos)yoghurt in te maken. Kies je voor variatie 3: kook de pruimen heel kort. Voeg dan de agar agar toe, laat 2 minuten pruttelen en dan afkoelen. Daarna kun je het in de droogoven doen.
 • Kies fruit waar je geen suiker bij hoeft te doen, bijvoorbeeld druiven, mango, passievrucht, peer etc. Deze zijn van nature zoet en door het drogen worden ze flink zoeter. Als je het echt zoeter wilt kun je wat erythritol of honing gebruiken.
 • Kies voor 1 of meerdere fruitsoorten, wat je lekker vindt!
 • Daarna doe ik altijd wat Chiazaad en/of wat psylliumzaad door het mengsel. Dan dikt het mengsel niet alleen mooi in maar het is tevens een mooie bron van Omega 3 en extra vezels. Wil je dit niet dan kun je het uiteraard achterwege laten, maar dan zul je wel wat sap van het fruit moeten laten weglopen
 • Verdeel je mengsel over de speciale paraflex sheets/droogvellen. Verdeel zo gelijkmatig mogelijk met een pannenlikker.
 • Droog de fruitpuree in ca. 12-15 uur (heel erg afhankelijk van de hoeveelheid die je kiest en het type droogoven) op 57C tot fruitleer. Ik keer het fruitleer vaak halverwege de bereiding om (zodra het mogelijk is het los te halen van de sheets) zodat ook de andere kant mooi indroogt. Het is een kwestie van leren en voelen wanneer het klaar is: het moet flexibel /leerachtig maar wel droog aanvoelen. Leg vervolgens je fruitleer op een snijplank en snijdt het in stukjes of rol het op en snijdt er dan stukken van.
 • Bewaar het op een donkere plek in een afgesloten pot op kamertemperatuur

Je kunt fruitleer in een gewone oven ook maken (zie allerlei recepten elders op internet) maar de goedkoopste en in mijn optiek meest doeltreffende manier is in een droogoven. Ik ben zelf erg tevreden over mijn Excalibur oven. Tot en met eind juni 2020 heb ik een korting van 10% voor je kunnen regelen bij de firma Unlimited Health. Klik hier voor deze droogoven. Vergeet bij het afrekenen niet je kortingscode Rineke2020 in te voeren.

Ingrediënten

Crunchy fruitleer

VARIATIE 1: CRUNCHY FRUITLEER MANGO MET CITROEN

 • 1 grote mango
 • 250 gram passievrucht (ook diepvries verkrijgbaar)
 • rasp van 1 biologische citroen
 • snufje kardemom
 • snufje vanille
 • Eventueel een lepel honing of erythritol als je het te zuur vindt.
 • 25 gram Chiazaad

VARIATIE 2: CRUNCHY FRUITLEER RODE DRUIF MET MANGO

 • 750 gram Rode druiven (het liefst met pit)
 • 1 grote mango of grote Conference peer
 • 5 gram psyllium
 • 25 gram Chiazaad of lijnzaad
 • Rasp + sap van 1 biologische citroen
 • snufje kardemom
 • snufje vanille
 • evt. wat rozenbottelpoeder
 • evt. snufje gember of kaneel

VARIATIE 3: PRUIMEN FRUITLEER MET AGAR AGAR

 • 750 gram pruimenmousse (lekkerst is zonder schil)
 • 5-6 gram agar agar poeder
 • rasp van 1 biologische sinaasappel
 • 1 eetlepel bio citroenhoning

Gezondheidstips

Wijs eten in tijden van chronische stress, wat de oorzaak van stress ook is. Bij stress worden we een 'grootverbruiker' van beschermende stoffen, Vitamine C, magnesium, zink etc. In tijden van stress worden er meer vrije radicalen gevormd in ons lichaam/brein. Deze moeten in toom gehouden worden door beschermende stoffen. En dus zullen we die veel meer moeten eten om ons optimaal door een periode van stress heen te loodsen. Kijk alleen maar eens hoeveel extra vitamine C een dier aanmaakt in tijden van stress:

Onder invloed van stress heb je dus vele malen meer vitamine C nodig dan zonder stress. Aangezien een mens zelf het vermogen heeft verloren om vitamine C aan te maken, moet het allemaal via de voeding (en/of supplementen) geleverd worden. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) voor vitamine C voor een mens is vastgesteld op circa 1 mg per kilo lichaamsgewicht (uitgaande van een gewicht van 80 kilo is de ADH vastgesteld op 80 mg/dag)

Bijna alle dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken. Zo produceert een geit bijvoorbeeld bijna 200 mg vitamine C per kilo lichaamsgewicht in stressvolle omstandigheden. Stress is namelijk een grootverbruiker van vitamine C. Levert dit fruitleer je dan echt een wezenlijke shot aan vitamine C? Nee dat niet, het is gewoon een mooie bijdrage wat betreft vitamine C. Het bevat wel een enorme shot aan antioxidanten (vooral in de pit en het vel van druiven zitten veel wezenlijke stoffen en ook de citroenrasp, de specerijen en eventueel het rozenbottelpoeder, leveren je ook flink wat beschermende stoffen) Klik hier voor het overzicht uit mijn boek Weten van Heerlijk eten deel 2 hoeveel beschermende stoffen er geleverd worden door groente, fruit, kruiden en specerijen. De 'beschermkracht' van een voedingsmiddel wordt vaak uitgedrukt in de ORAC waarde. In mijn artikel over antioxidanten lees je veel meer over de voedingsmiddelen die deze beschermers bevatten. Wat misschien het belangrijkste is om te weten: snelle koolhydraten bij het ontbijt, lege tussendoortjes, snoepjes en koekjes kosten je energie. Dergelijk fruitleer levert je energie. Zeker, ook fruit bevat suiker en in gedroogde vorm moet je er zeker niet teveel van eten. Maar.....het bevat wel alle vitamines, mineralen, sporenelementen, antioxidanten en VEZELS!!! Als je bij alles wat je in je mond stopt zorgt dat het wezenlijke voedingsstoffen bevat, dan maak je echt meters qua gezondheid. Dit leg ik uit in deze blog; Gezonder eten, zeker in tijden van stress te lezen.

Tip:

-Zo'n 35% van ons eten bestaat uit tussendoortjes. Dat is meer dan 1/3 van onze voedselinname. Je begrijpt vast dat die een wezenlijke bijdrage moeten leveren aan vezels voor je darmen, wezenlijke voedingsstoffen en antioxidanten/beschermende stoffen. Zeker in tijden van stress en/of ziekte. Helaas is dat vaak niet het geval. Zie verder mijn artikel Nodig je darmbacterien ook uit als je een tussendoortje eet.

-Ik bedacht variatie 3 met pruimen naar aanleiding van mijn artikel over 'Antioxidanten, lekkere beschermers'. Onbespoten fruit is heel rijk aan beschermende stoffen. Maar we hebben ook flink veel mineralen en sporenelementen nodig (geleverd door de agar agar in deze variatie ) en enzymen nodig om eigenhandig antioxidanten aan te maken. Het resulteerde in dit verukkelijke smaakbommetje.

-Onze tussendoortjes (en de rest van onze voedsel) is gemiddeld genomen ook te arm aan Omega 3 vetzuren. Chiazaad geeft een lekkere crunch en extra Omega 3 vetzuren aan je fruitleer.

Fruit Pluktuinen

Lang niet iedereen heeft natuurlijk zijn eigen onbespoten fruit. Wat erg leuk kan zijn: overal in Nederland zijn zelf-pluktuinen waar je naar toe kunt om je eigen fruit te plukken. Scheelt vaak veel geld en het is een geweldige leuke klus (vind ik althans) Check wel of het fruit onbespoten is als het je gaat om veel meer beschermende stoffen te boosten.