Resilience Food Stories

23 september 2022

Resilience Food Stories is een langlopend documentair foto/video project* van fotograaf Ruud Sies en creative producer Hanneke van Hintum. Bevlogen mensen die het verhaal van andere bevlogen mensen op camera vastleggen. Een eer om te mogen ontvangen op Heerlijk Westerwolds Land.

Het is een multimediaproject dat de hoopvolle verhalen van boeren en tuinders en andere gepassioneerden (groot en klein, wereldwijd en in Nederland) op camera vertelt. Alle verhalen gaan over mensen die een op de veerkracht van de natuur geïnspireerde transitie van landbouw en voedselvoorziening hebben gerealiseerd/in werking zetten. Zo willen ze laten zien dat alles ertoe doet en meespeelt: van mond tot landschap, van gezondheid tot economie, van te voeden monden naar de verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties. Mooie verhalen, prachtig op camera vastgelegd.

Erg fijn om voor de camera van Resilience Foods Stories ons verhaal te mogen vertellen. Het zal je niet verbazen dat ik het heb over mijn vak in relatie tot de bodem, de landbouw en ons voedsel:  "You are what you eat, but also what your food has eaten''. 

*Het project zal uiteindelijk bestaan uit zo’n 100 – 120 verhalen, foto-essays films en teksten en relevante achtergrondinformatie, die samen een bibliotheek vormen van verhalen van boeren en tuinders, die zich op uiteenlopende wijzen en op verschillende schaal inzetten voor het rendabel bedrijven van een vorm van landbouw die geen roofbouw pleegt op de natuurlijke omgeving, maar daarmee zoveel mogelijk in harmonie is, of die zelfs versterkt. Doel van het verzamelen en publiceren van die verhalen is om een bijdrage te leveren aan de vorming van een realistisch, ter zake kundig, menselijk getoonzet openbaar debat over onze relatie tot voedsel en de productie ervan. 

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.