Zuurkool taart

Zuurkool taart

Zo makkelijk, lekker en mooi en eet je voor gezonde darmen.

Bereiding

Ontdooi de bladerdeeg plakken* en bekleedt er een met bakpapier beklede springvorm mee (of zonder bakpapier en heel goed invetten)Schil en snijd de zoete aardappelen/pompoen/wortel en ui en snijd in hele dunne plakken/repen. Pel de knoflook en snijd heel fijn. Fruit dit aan in een koekenpan in flink wat olijf- of kokosolie en voeg alle specerijen toe. Laat de zuurkool en de rode bieten goed uitlekken in 2 zeven. Druk het vocht uit de zuurkool en dep de rode bieten droog. Snijd de rode bieten in plakken en bekleed de bodem van je springvorm met 250 gram rode biet. Leg het zoete aardappel/ui mengsel op de bieten en druk goed aan. Klop de eieren los en klop dan de kwark/creme fraiche, het zout en de peper toe. Giet dit door de zuurkool, meng goed en verdeel het over je taart en druk met de bolle kant van een lepel alles nog goed aan. Dek af met nogmaals 250 gram rode bietenplakjes. Zet het in de oven en bak het in circa 35 minuten in de oven op 140 graden. Voeg na de baktijd de noten, zaden, pitten toe en laat nog even in de oven nagaren. 

Iets af laten koelen voor je het aansnijdt. Ook goed in te vriezen. Serveer met een lekkere groene, frisse salade. Voeg daaraan nog wat eiwitten toe (peulvruchten, noten, een eitje etc) De taart bevat te weinig eiwit om anders van een volwaardige maaltijd te kunnen spreken.

* Uiteraard kun je ook zelf bladerdeeg maken. Graag zelfs omdat je dan 'de baas bent' over de ingrediënten. Er zijn volop filmpjes op You Tube die laten zien hoe je dit doet. Zelf vind ik bladerdeeg van volkoren- of glutenvrij graan nog wel een dingetje om te maken. Daarom kies ik, als ik snel wil, voor de spelt variant van Moin (natuurwinkels). Ook omdat daar geen Omega 6 vetzuren in zitten zoals in veel andere bladerdeeg soorten. Maar meestal maak ik toch liever zelf een heerlijke voedzame bodem. Mijn favoriet is de bodem met 5 granenmeel (gelijke delen boekweit, haver, rogge, gerst en Emmerkorn/spelt).  Zie alle recepten hiermee in mijn bookazine Mooi Eten.

Voedingswaarde per 100 gram van deze taart:

Energie 173,6 kcal, Vet 10,2 g (waarvan verzadigd 3,7 g, EOV 3,6 g, MOV 1,10 g, Koolhydraten 13 g, waarvan suikers 3,6 g, eiwit 5,3 g, voedingsvezel 3,03 g, Zout 0,66 g

Geïnspireerd door een recept van Odin.nl

HOUD JE NIET VAN ZUURKOOL? IK HEB OOK EEN SUPER LEKKER ALTERNATIEF GEMAAKT VAN RODE KOOL EN RODE BIET. KLIK HIER.

WIL JE GEEN EI OF KAAS GEBRUIKEN? ER ZIJN ONTELBARE RECEPTEN OP INTERNET OM HET MET HAVERMELK, HAVERROOM, CASHEWOTEN, SILKEN TOFU etc. TE MAKEN.

Ingrediënten

  • 1 pakje bio spelt volkoren bladerdeeg (merk Moin)
  • 200 gram zoete aardappel, pompoen of wortel
  • 1 flinke ui
  • 1 a 2 tenen knoflook
  • 8-10 gram kerrie
  • ½ theelepeltje chili- of paprika scherp
  • 9-10 gram fijn geraspte gember
  • 500-600 gram uitgelekte zuurkool
  • 500 gram gekookte rode biet
  • Flinke scheut olijfolie
  • 3-4 eieren
  • 200 gram magere kwark, creme fraiche of hüttenkäse (of kipgehakt)
  • Ca. 7 gram Keltisch zeezout en een paar draaien peper uit de molen
  • 100 gram noten, pitten, zaden

Gezondheidstips

Ons immuunsysteem zit voor het allergrootste deel in onze darmen. Optimaal gezonde darmen zijn daarmee met stip op één onze belangrijkste troef als het gaat om gezondheid. Ook als het gaat om ontstekingen remmen. Dit onderzoek van het UMCG laat wederom zien dat je darmen de basis vormen van je immuunsysteem. Wat de oude geneesheren duizenden jaren hebben gezegd: 'Ziekte zetelt in de darm'. Huidig onderzoek geeft aan dat ontstekingen in je darmen kunnen bijdragen aan systemische ontstekingen als hart-en vaatziekten, artritis, reuma, diabetes, ziekten van het brein etc. In mijn boek 'Je brein vitaal' is hoofdstuk 1 (en een groot deel van de recepten) volledig gewijd aan 'ontstekingsremmend eten'.

Voedingsfactoren die geneigd zijn ontstekingen te veroorzaken:

  • bewerkt industrieel voedsel
  • suikers, ook in frisdrank
  • veel dierlijk voedsel
  • fastfoodclusters (dus veel in 1 maaltijd)

Voedingsfactoren die voor minder ontstekingsactiviteit zorgen:

-plantaardig voedsel: volop groente, fruit aangevuld met noten, zaden, granen en peulvruchten. En af en toe vette vis. Eigenlijk eten volgens de principes van de Mediterrane Keuken. Op deze manier worden er mee korte keten vetzuren als boterzuur aangemaakt: in deze hartige taart is maar liefst 1,5 kilo darmvriendelijke groente verwerkt. Zo lekker, zo gemakkelijk kun je aan de slag voor je gezondheid. En ook nog eens prachtig om te zien op je bord (vind ik) als je deze taart aansnijdt. Zie foto hieronder.

Allergieen en voedselintoleranties

Een disbalans in je darmen kan ook leiden tot een 'leaky gut': Ongewenste stoffen als milieutoxines, niet goed afgebroken voedingsstoffen (bijvoorbeeld rottingseiwitten), toxines afkomstig van schimmels of bacteriën (endotoxinen genoemd) worden dan doorgelaten naar de bloedbaan. Je immuunsysteem reageert hierop met ontstekings- en immuunreacties, die zich in alle delen van je lichaam en brein kunnen manifesteren. De klachten/ziektebeelden die met een lekke darm kunnen samenhangen kunnen daarom zeer divers zijn. Hooikoorts, (voedsel)allergieën en (voedsel)intoleranties, allergische huidklachten zijn slechts een aantal van de veelvoorkomende klachten. Herken je deze klachten, ga dan aan de slag met je darmgezondheid. Dit zijn de basisvoorwaarden voor gezonde darmen. Helpen een gezonde voeding- en leefstijl niet afdoende? Overweeg dan de hulp in te schakelen van een natuurarts/therapeut die je hierbij kan helpen. Kijk bijvoorbeeld op natuurdietisten.nl of op www.mbog.nl