Bewerkt voedsel, jouw gewicht en vitaliteit. Wat horen we er vaak over: (ultra/ hoog) bewerkt voedsel. Afgekort UPF. Aten we jaren geleden vooral ultra bewerkte voedingsmiddelen, inmiddels is het voor menigeen bijna het voedingspatroon geworden: ruim 2/3 van het voedsel in de schappen is inmiddels ultra bewerkt*. Maar wat is het eigenlijk precies? Wat valt er wel of niet onder? En waarom worden we er zo voor gewaarschuwd maar neemt de hoeveelheid UPF alleen maar toe in de schappen van […]
(W)eetjes
Zonder dat we er erg in hebben regelen onze 30-37,2 biljoen cellen echt van alles voor ons. Zonder hun en vooral zonder de bacteriën in onze cellen (onze mitochondrien: de energiefabriekjes) zou voor de mens het leven op deze aarde onmogelijk zijn. Onze cellen regelen bijvoorbeeld dat het eten wat we eten in daadwerkelijke energie (ATP genoemd) wordt omgezet, dat we onszelf warm kunnen houden, dat ons immuunsysteem adequaat reageert, dat oude/kapotte cellen zichzelf ‘opruimen’ etc. Hoe ze functioneren en […]
Fulvinezuur, afkomstig uit humus, wordt gebruikt voor het verbeteren van darmgezondheid en nu ook getest op gewassen. Bij de teelt van mais, bonen en pompoenen zien we verbeterde groei bij gebruik van fulvinezuur. Het helpt voedingsstoffen op te nemen en zware metalen te binden, wat gunstig is voor zowel de bodem als de darmen.
Je hebt het vast op het nieuws gehoord of in de krant gelezen: er komt een ‘gezondheidsramp’ op Nederland af. Het aantal chronische ziekten stijgt in zo’n tempo dat het ook de economie in gevaar brengt. De wetenschappelijke raad voor de regering berekende dat in 2030 één op de 5 mensen in de zorg moet werken om de stroom zieken aan te kunnen.
Hoe regelt de natuur het eigenlijk zelf als het gaat om veerkracht? Als we daar (weer) kennis van nemen, kan onze kennis over het leven, ons welzijn en onze gezondheid met grote sprongen toenemen. Wij zijn immers gewoon een radertje in het grote ecosysteem van de aarde. Wetten van de natuur, wijzen ons daarom de weg naar kennis van het leven én onze gezondheid/ veerkracht. De bodem is in alle opzichten de basis onder ons bestaan, ons welzijn en onze […]
Steeds meer mensen vragen zich af hoe '(on)houdbaar' ons huidige voedingspatroon eigenlijk is. Of dat nu om gezondheids-, financiële- of milieuredenen is. Ik ben ZO blij dat we ons vaker afvragen of zoveel dieren en zoveel mensen op een volle planeet wel samen gaan als we de aarde gezond en leefbaar willen houden. En steeds meer mensen vragen zich af hoe (on)gezond dierlijk voedsel is. Ruim 261.000 Nederlanders hebben alle dierlijke producten radicaal verbannen. Als je mij vraagt of veganisme […]
De prachtige duindoornbessen op ons land, met volop Omega 7 vetzuren, zetten mij aan tot het schrijven van dit artikel. Wat heeft Moeder Natuur toch een fantastisch arsenaal aan gezonde en lekkere ingredienten. En wat kan menig mens daar toch baat bij hebben. Zeker als je hormonen, huid en/of slijmvliezen niet in balans zijn. In dit artikel de ins en outs van Omega 7 vetzuren die in duindoorn voorkomen.
Voor je je gaat zitten verlekkeren: ik bedoel niet die mierzoete kruidenbittertjes die je als aperitiefje voor (of als digestief na) de maaltijd in een borrelglas drinkt. Ik bedoel die bittere, die je vlak voor de maaltijd gebruikt om je spijsvertering even wakker te schudden zodat je spijsvertering verbetert, je maag beter verteert en je verzadigingshormonen beter functioneren zodat je niet overmatig gaat eten? Het zijn eeuwenoude huismiddelen. Kunnen ze inderdaad van nut zijn of is het gewoon een oud […]
Voeg geen jaren toe aan je leven, maar leven aan je jaren. Dat gezegde kennen we allemaal. Maar weten we ook dat wat er op ons bord ligt van grote invloed is op de kwaliteit van dat leven? Door voedsel vol leven te eten, worden we vitaler. De vraag is alleen: hoe bepalen we de vitaliteit van ons voedsel? Is dat wel meetbaar?
Tamme kastanje wordt ook wel eens het 'graan uit de bomen' genoemd. Het is zeer koolhydraatrijk en werd daarom bij gebrek aan echt graan vroeger door arme mensen geraapt en verwerkt tot brood. Bij gebrek aan beter. Maar klopt dat wel? Zouden we niet wat vaker tamme kastanje kunnen gebruiken? Zowel als voedingsmiddel als als natuurlijk geneesmiddel? Goed om van te (w)eten!
In mijn jeugd speurde ik de omgeving altijd af naar de mooiste en lekkerste paardenbloemen voor mijn konijnen. Nu doe ik dat nog steeds, maar dan voor onszelf. Er zijn steeds minder bittere voedingsmiddelen in ons eetpatroon. De eenzijdige combi van zoet, vet en smaakversterkers in het gemiddelde eetpatroon maakt dat we bitter ook steeds minder waarderen. Daarom zijn veel groentes zo veredeld dat ze minder bitter zijn. En toch....bittere stoffen zijn onmisbaar om ons spijsverteringsvuurtje brandend te houden. Paardenbloem […]
Begin 2022 was de Indiase yogi en spreker Sadghuru in Nederland om aandacht te vragen voor de toenemende ‘bodemuitsterving’. De politiek zou volgens hem aandacht moeten hebben voor drie dingen: “De bodem, de bodem en de bodem.” Die vormt de fundering van al het leven op aarde. Wij hebben in toenemende mate te maken met ‘darmmicrobioom uitsterving’. Daarom zouden wij het ook over drie dingen moeten hebben: ”vezels, vezels, vezels." Zeker als je je brein optimaal gezond wilt houden
Bijzonder dat je op de radio en televisie zoveel reclame hoort over inbraakbeveiliging van je woning. Het gaf bij mij de associatie met ons immuunsysteem: onze celmembranen zijn idealiter zo gezond dat ze virussen tegenhouden zodat deze niet in onze cellen kunnen infiltreren om ons ziek te maken. Des te beter het ‘alarmsysteem’ op jouw celmembranen functioneert, des te lastiger het voor een virus is om in te breken en jouw cellen als gastheer te gebruiken voor hun vermenigvuldiging. Dat […]
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine ‘Mooi Eten – Goed om te weten’. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.