(W)eetjes van Rineke Dijkinga

Bodemwetten wijzen ons de weg

Bodemwetten wijzen ons de weg

Aarde, Darmen, Spijsvertering

Hoe doet de natuur het eigenlijk zelf? Als we daar naar zouden kijken, zou onze kennis over het (over)leven, ons welzijn en onze gezondheid dan met grote sprongen toenemen? Als we kijken naar de bodemwetten van de natuur, wijzen die ons eigenlijk de weg naar kennis van het leven. De bodem is in alle opzichten de basis onder ons bestaan, ons welzijn en onze gezondheid. Net zoals onze bodem, onze darm, de basis is van onze gezondheid. De analogie tussen wat er in onze darmen en de bodem plaatsvindt is ongekend groot. In dit artikel neem ik je mee in een aantal bodemwetten en leg ik de link naar onze darmgezondheid.

Meer (w)eten
Veganisme, de voordelen en valkuilen

Veganisme, de voordelen en valkuilen

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen

Steeds meer mensen vragen zich af hoe '(on)houdbaar' ons huidige voedingspatroon eigenlijk is. Of dat nu om gezondheids-, financiele- of milieuredenen is. Ik ben ZO blij dat we ons vaker afvragen of zoveel dieren en zoveel mensen op een volle planeet wel samen gaan als we de aarde gezond en leefbaar willen houden. En steeds meer mensen vragen zich af hoe (on)gezond dierlijk voedsel is. Als je mij vraagt of veganisme de beste oplossing is val ik maar direct met de deur in huis: in mijn optiek hoeft dat niet de enige of beste keuze te zijn. Niet vanuit het oogpunt van onze gezondheid, noch vanuit die van de aarde. Kies je voor plantaardig, kies dan voor gezond plantaardig voedsel.

Meer (w)eten
Omega 7 vetzuren voor happy hormonen en meer

Omega 7 vetzuren voor happy hormonen en meer

Hormonen, Ontstekingen, Spijsvertering

De prachtige duindoornbessen op ons land, met volop Omega 7 vetzuren, zetten mij aan tot het schrijven van dit artikel. Wat heeft Moeder Natuur toch een fantastisch arsenaal aan gezonde en lekkere ingredienten. En wat kan menig mens daar toch baat bij hebben. Zeker als je hormonen, huid en/of slijmvliezen niet in balans zijn. In dit artikel de ins en outs van Omega 7 vetzuren die in duindoorn voorkomen.

Meer (w)eten
Kruidenbitters, oude of juist moderne huismiddeltjes?

Kruidenbitters, oude of juist moderne huismiddeltjes?

Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Voor je je gaat zitten verlekkeren: ik bedoel niet die mierzoete kruidenbittertjes die je als aperitiefje voor (of als digestief na) de maaltijd in een borrelglas drinkt. Ik bedoel die bittere, die je vlak voor de maaltijd gebruikt om je spijsvertering even wakker te schudden zodat je spijsvertering verbetert, je maag beter verteert en je verzadigingshormonen beter functioneren zodat je niet overmatig gaat eten? Het zijn eeuwenoude huismiddelen. Kunnen ze inderdaad van nut zijn of is het gewoon een oud volksgeloof?

Meer (w)eten
Voeg leven toe aan je etensbord én aan je jaren.

Voeg leven toe aan je etensbord én aan je jaren.

Aarde, Celbescherming, Ontstekingen

Voeg geen jaren toe aan je leven, maar leven aan je jaren. Dat gezegde kennen we allemaal. Maar weten we ook dat wat er op ons bord ligt van grote invloed is op de kwaliteit van dat leven? Door voedsel vol leven te eten, worden we vitaler. De vraag is alleen: hoe bepalen we de vitaliteit van ons voedsel? Is dat wel meetbaar?

Meer (w)eten
Tamme kastanje

Tamme kastanje

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen

Tamme kastanje wordt ook wel eens het 'graan uit de bomen' genoemd. Het is zeer koolhydraatrijk en werd daarom bij gebrek aan echt graan vroeger door arme mensen geraapt en verwerkt tot brood. Bij gebrek aan beter. Maar klopt dat wel? Zouden we niet wat vaker tamme kastanje kunnen gebruiken? Zowel als voedingsmiddel als als natuurlijk geneesmiddel? Goed om van te (w)eten!

Meer (w)eten
Paardenbloem, dé topper voor een gezonde spijsvertering?

Paardenbloem, dé topper voor een gezonde spijsvertering?

Brein, Darmen, Hormonen, Spijsvertering

In mijn jeugd speurde ik de omgeving altijd af naar de mooiste en lekkerste paardenbloemen voor mijn konijnen. Nu doe ik dat nog steeds, maar dan voor onszelf. Er zijn steeds minder bittere voedingsmiddelen in ons eetpatroon. De eenzijdige combi van zoet, vet en smaakversterkers in het gemiddelde eetpatroon maakt dat we bitter ook steeds minder waarderen. Daarom zijn veel groentes zo veredeld dat ze minder bitter zijn. En toch....bittere stoffen zijn onmisbaar om ons spijsverteringsvuurtje brandend te houden. Paardenbloem wakkert vooral het vuurtje van je lever/gal systeem aan. Je hormonen, brein en darmen zullen je dankbaar zijn. Sla je slag in de gratis supermarkt van Moeder Natuur om dit pareltje regelmatig te verzamelen. In zachte winters is ie zelfs het hele jaar te verzamelen. 

Meer (w)eten
Vezels, vezels, vezels voor je brein

Vezels, vezels, vezels voor je brein

Brein, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Begin 2022 was de Indiase yogi en spreker Sadghuru in Nederland om aandacht te vragen voor de toenemende ‘bodemuitsterving’. De politiek zou volgens hem aandacht moeten hebben voor drie dingen: “De bodem, de bodem en de bodem.” Die vormt de fundering van al het leven op aarde. Wij hebben in toenemende mate te maken met ‘darmmicrobioomuitsterving’. Daarom zouden wij het ook over drie dingen moeten hebben: ”vezels, vezels, vezels." Zeker als je je brein optimaal gezond wilt houden

Meer (w)eten
Schakel de inbraakbeveiliging op je cellen in.

Schakel de inbraakbeveiliging op je cellen in.

Aarde, Celbescherming, Darmen

Bijzonder dat je op de radio en televisie zoveel reclame hoort over inbraakbeveiliging van je woning. Het gaf bij mij de associatie met ons immuunsysteem: onze celmembranen zijn idealiter zo gezond dat ze virussen tegenhouden zodat deze niet in onze cellen kunnen infiltreren om ons ziek te maken. Des te beter het ‘alarmsysteem’ op jouw celmembranen functioneert, des te lastiger het voor een virus is om in te breken en jouw cellen als gastheer te gebruiken voor hun vermenigvuldiging. Dat lijkt me nou typisch iets waar we wel optimaal ‘reclame’ voor zouden kunnen maken. We kunnen er namelijk aan werken! En zo virussen minder kansen bieden. En tegelijkertijd onze hele vitaliteit en gezondheid een flinke stap vooruit helpen: je totale gezondheid ligt immers besloten in de kwaliteit van jouw cellen.

Meer (w)eten
Hooikoorts te lijf gaan? Werk aan je darmgezondheid

Hooikoorts te lijf gaan? Werk aan je darmgezondheid

Darmen, Ontstekingen

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd. Het lijkt alsof er steeds meer mensen zijn die last hebben van hooikoorts (inmiddels 1 op de 5 mensen) en/of andere allergieën. De symptomen van hooikoorts zijn reacties van je immuunsysteem, dat voor zo’n 80% in je darmen zetelt. Mensen met hooikoorts hebben veel vaker een verstoorde darmgezondheid dan mensen zonder hooikoorts. Het lijkt dan ook logisch om hooikoorts vanuit de darmen aan te pakken. Wat zijn de mogelijkheden wat betreft voeding?

Meer (w)eten
Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën

Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën

Aarde, Brein, Darmen, Ontstekingen

Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën. Hoe wordt of ben je dat? Het heeft zeer veel te maken met het eten van vezels. Maar niet elke vezel op je bord maakt je een goed gastheer. Eigenlijk is het vreemd dat we zo weinig horen over vezels: wat een enorme impact hebben ze op onze totale gezondheid. Minstens zo belangrijk om te weten: welk voedsel ondermijnt onze gezonde darmbacteriën? Het goede nieuws: iedereen kan een excellent gastheer worden.

Meer (w)eten
Een optimaal werkend immuunsysteem, je beste vriend - Deel 2

Een optimaal werkend immuunsysteem, je beste vriend - Deel 2

Niet een virus, maar een verzwakt immuunsysteem is de grootste bedreiging voor onze gezondheid, aldus een krantenartikel. Een open deur natuurlijk. Want om chronische ziekten tegen te gaan ben je ook geheel afhankelijk van een goed werkend immuunsysteem. Toch hebben bijna 10 miljoen Nederlanders 1 of meer chronische aandoeningen. Bij het gros spelen (stille) ontstekingen een rol. De hoogste tijd om mensen te vertellen dat ze aan hun immuuncapaciteit kunnen werken. Dat geldt voor iedereen: jong en oud, ziek en gezond. Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen.

Meer (w)eten
Een optimaal werkend immuunsysteem, je beste vriend

Een optimaal werkend immuunsysteem, je beste vriend

Niet een virus maar een verzwakt immuunsysteem is de grootste bedreiging voor onze gezondheid, aldus een krantenartikel. Een open deur natuurlijk. Om chronische ziekten tegen te gaan zijn we immers ook geheel afhankelijk van een goed werkend immuunsysteem. Bijna 10 miljoen Nederlanders hebben 1 of meer chronische aandoeningen. Bij het gros spelen (stille) ontstekingen een rol. De hoogste tijd om mensen te vertellen dat ze aan hun immuun capaciteit kunnen werken. Dat geldt voor iedereen, jong & oud, ziek en gezond. Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen.

Meer (w)eten
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.

Mooi Eten Bookazine Rineke Dijkinga

Klik hier  voor meer informatie over dit bookazine

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg altijd een deskundige voor u grote veranderingen doorvoert op het gebied van voeding en leefstijl.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Factoren als ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) voldoende slaap, zingeving zijn even belangrijke pijlers.
  • Een gezonde spijsvertering (waaronder maag, darmen, lever, alvleesklier) bepaalt of je voedsel ook daadwerkelijk kunt verteren en benutten. Ook vVoeding die als heel gezond te boek staat is gezond als je het kunt verteren. "Niet wat je eet maar wat je verteert, komt je ten goede" is een eeuwenoude wijsheid.
  • Informatie over voedingsstoffen kunnen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel zijn van een dagelijks gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Zie verder eerste bullet.
  • Op deze website wordt geen specifieke voedselstroming gevolgd. Er wordt uitgegaan van een breed palet aan voedingstoffen. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet toepasselijk bij specifieke diëten die groepen voedingsmiddelen uitsluiten.