(W)eetjes van Rineke Dijkinga

Aardappel
Aardappelen worden vaak ontraden vanwege hun 'snelle koolhydraten'. Dit is zeker niet wenselijk voor mensen met overgewicht, weinig beweging, diabetes en mensen die af willen vallen. Toch heeft een aardappel ook hele positieve eigenschappen. Net als elk voedingsmiddel en elk mens: ze hebben voor- en nadelen.

AGEs, zoveel mogelijk vermijden
Het voorkomen van AGEs heeft zeer zeker iets te maken met gezond oud worden en 'Anti-aging'. Vertraging van het verouderingsproces staat hoog op het verlanglijstje van veel mensen. Als dat ook hoog op jouw lijstje staat, kan het goed zijn om iets te weten over AGEs: vrije radicalen die met heel wat ziekten en verouderingsprocessen geassocieerd worden.

Alvleesklier, 12 praktische tips om deze te ondersteunen
Hoe klein ie ook is, wat regelt onze alvleesklier (pancreas) veel als het om onze vitaliteit, hormonale gezondheid en spijsvertering gaat.

Antioxidanten, lekkere beschermers
Vrije radicalen spelen een rol bij het ontstaan van allerlei ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen, atherosclerose, diabetes, Alzheimer, dementie, allergieën en allerlei ontstekingen. Ze worden onder normale omstandigheden door antioxidanten verwijderd.

Asperges
Bijna iedereen weet wel van de vocht afdrijvende werking van asperges (o.a. door de hoeveelheid Kalium). Maar er zijn nog een aantal leuke en interessante dingen om te weten over deze smakelijke en gezonde groente.

Barnes-temperatuurtest
De lichaamstemperatuur kan uitsluitsel geven over het functioneren van de schildklier en bijnieren. De basale temperatuurmeting is ontwikkeld door dr. Barnes

Boekweit (Fagopyrum Esculentum)
Door de komst van veevoedergewassen en granen met een hogere opbrengst en meer zekerheden verdween boekweit sinds de Tweede Wereldoorlog naar de achtergrond. Jammer, want het is een prachtige aanvulling op ons voedingspatroon en dat van bijen.

Boterzuur uit vezels
Eet veel meer vezels zodat je darmbacteriën meer boterzuur maken. Het zou eigenlijk het standaard advies moeten zijn voor iedereen die gezond oud wil worden. Het lijkt een van de geheimen te zijn van de gezonde 100 jarigen in de zogenaamde Blauwe Zones (11). Ook voor mensen die klachten hebben of preventief met voeding en leefstijl aan de slag willen, is kennis over boterzuur belangrijk. De ene vezel is echter de andere niet. Uit de ene vezel maak je meer boterzuur aan dan uit de andere. Bovendien zijn er naast boterzuur nog veel meer gezondheidsbevorderende stoffen die uit vezels aangemaakt moeten worden. Hier focussen we even op boterzuur. Laat ons eerst kijken: wat is boterzuur eigenlijk? Wat doet het dan voor onze gezondheid? En vooral: hoe kunnen we zorgen dat we dagelijks die vezels eten die onze darmbacteriën nodig hebben voor de aanmaak ervan.

Brandnetels, hoe kun je ze verwerken in soep? (videoblog)
Hoe kun je brandnetels in je soep verwerken? En waarom is dit gezond? Rineke Dijkinga legt het uit in dit filmpje.

Brood, de ultieme jodium bron?
Mijn motto ‘word weer baas in eigen pan’ heb ik deze week even omgedoopt tot ‘baas in eigen broodtrommel’. We zijn weer aardig opgeschrikt door alle alarmerende berichten over het gebrek aan brood in onze broodtrommels.

Chlorofyl
Als er één stof is waarover veel geschreven wordt, online en in boeken, dan is het wel chlorofyl. Er zit vast niemand op te wachten dat ik dat nog eens dunnetjes over doe. Toch wil ik graag een aantal positieve eigenschappen van chlorofyl in het zonnetje zetten...

Chocopasta
Kijk eens op de achterkant van een potje chocopasta uit de supermarkt. Je zult versteld staan van de hoeveelheid toevoegingen. Allemaal stoffen die je lichaam onnodig belasten en die onnodig veel van je spijsvertering vergen.

Cholesterol
Cholesterol op zich is geen ‘foute’ stof. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat noch cholesterol, noch verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaken. Sterker nog, er zijn honderden onderzoeken waaruit blijkt dat juist een te laag cholesterol onwenselijk is.

De dagelijkse hoeveelheid vragen over voedingsmiddelen blijft maar toenemen. Vandaar dat ik besloten heb om ze regelmatig te bundelen en er kort iets over te schrijven. Wellicht vind je het antwoord op je vraag door regelmatig deze Weetjes/Veelgestelde vragen in de gaten te houden. Wil je op de hoogte blijven? Volg me dan op Facebook.
DisclaimerOver Rineke Dijkinga
Rineke richt zich op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van boeken. Ook ontwikkelt ze producten onder het merk 'à la Rineke', waarmee je in een handomdraai puur en gezond eet.
Boekje met (W)eetjes
Een groot deel van de (W)eetjes zijn gebundeld in het boekje 'Weetjes over (h)eerlijk eten'.
Dit boekje kunt u hier bestellen >