Bieslook pesto

Bieslook pesto

Vitaliteit door vitale voeding

Bereiding

Was de bieslook, snijd deze in korte stukken en doe ze samen met de noten, pitten, olijfolie en de chili of het pepertje in de foodprocessor. Haksel het tot een smeuïge massa. Rasp de kaas en voeg deze toe. Maak het op smaak met peper en zout. Beleg er een speltcrackertje of rijstwafel mee. Ook lekker om als lunch of borrelhap op een wrap of omelet te smeren. Leg er eventueel nog een pluk kiemen (rode klaver of alfalfa) bovenop, rol de omelet of wrap op en zet vast met prikkers.

Ingrediënten

  • 200 gram bieslook
  • 75 gram gemengde noten
  • 25 gram zonnebloem-, pompoen- of pijnboompitten
  • snufje gemalen chili of een zeer klein rood pepertje zonder zaadlijsten
  • 125 gram oude schapen- of geitenkaas
  • peper en Keltisch zeezout naar eigen smaak
  • 5 eetlepels olijf- of koolzaadolie
  • eventueel 1 teen knoflook

LET OP: Dit zijn de ingrediënten voor een flink bakje pesto. Halveer de hoeveelheden als je minder wilt. Of maak wel deze hoeveelheid en gebruik een restant bij je diner. Erg lekker met gestoomde sperziebonen en een gepocheerd eitje.

Gezondheidstips

Meer weten?

Zie tabel K in Alles draait om je hormonen: foliumzuur, glutathion, magnesium, melk, methylatie, veroudering, vitamines B2, B6, & B12, zink, bijlagen D, E, G & J. In deze tabel kun je zien welke voedingsstoffen veel van deze vitamines en mineralen bevatten en ook hoeveel.

Tip van Rineke: ik ben er soms een beetje beduusd van hoe je met dit soort simpele gerechten zo veel vitale voedingsstoffen kunt binnenkrijgen. Dit gerecht bevat nagenoeg alle vitamines, mineralen en sporenelementen die je vitale processen nodig hebben: vitamine B6 & B12, foliumzuur, magnesium, zink etc. Deze worden gebruikt voor de aanmaak van glutathion, prostaglandines en antioxidanten, en voor de leverontgifting. Onder invloed van chronische stress worden ze bijna altijd gebruikt voor het stress-systeem en kunnen de andere functies niet meer naar behoren worden uitgevoerd. En zeker bij mensen die medicijnen gebruiken, zijn deze stoffen ook nog vaak een groot aandachtspunt, zie weetjes Medicijnen en Interacties. Daarom is het zo belangrijk ze ruim in je voeding te hebben in tijden van stress, maar zeker bij chronisch medicijn gebruik. En je ziet aan dit recept hoe gemakkelijk het is om ze een flinke boost te geven.