Kerstkoekjes

Kerstkoekjes

Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.

Bereiding

Alle ingrediënten mengen en even proeven. De zoetekauwen willen misschien er nog iets meer suiker doorheen mengen. Maar je zou dan ook kunnen overwegen om er een paar druppels stevia door te doen. Zet het minimaal een half uur koud weg om het deeg gemakkelijker te verwerken. Leg het mengsel op een stuk bakpapier. Doe er een stuk plasticfolie over en rol het met een deegroller tot een platte lap. Probeer het zo egaal mogelijk plat te rollen. Haal de folie weg, steek met figuurtjes vormpjes uit het deeg. Trek voorzichtig het deeg rond het figuurtje weg en leg het figuurtje van deeg op een bakplaat. Leg het overgebleven deeg weer onder de folie en rol het opnieuw met een deegroller plat. Steek opnieuw vormpjes uit. Dit herhaal je tot alle deeg op is. Zet de koekjes 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden tot ze hard zijn. Controleer tussendoor wel even: hoe snel ze hard zijn, is erg afhankelijk van de dikte van de koekjes. Als je ze niet krokant wilt, haal je ze na 25 tot 30 minuten al uit de oven.

Ingrediënten

  • 125 gram haver-/boekweitmeel (gelijke delen)*
  • 75 gram kastanjemeel
  • ¼ kwart theelepel Keltisch zeezout
  • 5 theelepels speculaaskruiden**
  • evt. 1 theelepel kardemom of gemalen anijs

*Mooi voor de Nederlandse boeren om het van Nederlands graan te maken. Zie deze heerlijke 2 granenmeelmix of 5 granenmeelmix van Westerwoldse bodem.

** Mijn absolute favoriet is die van Het Blauwe Huis

  • 20-25 gram oersuiker
  • evt. 1 theelepel gemalen vanille
  • 80 gram gesmolten roomboter, ghee of kokosolie
  • 80-90 ml havermelk (anders water)
  • evt. ½ theelepel natrium bicarbonaat
  • evt. een paar druppels biologische sinaasappel etherische olie.

Gezondheidstips

Gezien de stoffen in speculaas zouden speculaasjes en pepernoten een goede bron van antioxidanten kunnen zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, gekochte speculaasjes zitten veelal overvol transvetten, gluten, glucose-fructosesiroop en witte bloem. Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.