Romige kersen smoothie

Romige kersen smoothie

Alles voor een gezonde nachtrust

Bereiding

Doe alle ingrediënten geleidelijk in de blender en pureer tot een romige massa.

Doe de 2 eetlepels havervlokken, pitten/noten in een hakselaar en haksel ze heel fijn. Doe ze vervolgens door je smoothie en meng nogmaals. Doe er eventueel een flinke scheut water door als je je smoothie dunner wenst.

Ingrediënten

  • 100-150 ml zure zuivel (bijvoorkeur rauwmelkse kefir/yoghurt, anders biologisch/biologisch dynamisch)*
  • Ca. 200 ml kersensap (of anders ontpitte verse, diepvries of kersen uit een pot)**
  • 1 avocado
  • 1 rode biet (voorgekookt)

* rauwmelkse zuivel bevat een scala aan stoffen (probiotica en enzymen!) die gepasteuriseerde of gesteriliseerde zuivel niet meer bevat. Voor het gros van de mensen is het dan ook veel beter te verteren.

Los eventueel een paar brokjes kuzu op in water en voeg die toe aan je smoothie. 

  • 1 banaan
  • Een paar verse muntblaadjes (ander s 1 a 2 zakjes gedroogde pepermunt)
  • 1 eetlepel lijnzaad- of hennepolie
  • 2 eetlepels havervlokken fijn
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels pompoenpitten of noten

** Als je kersen uit een pot koopt, giet dan alle siroop af en spoel ze een paar keer goed af. Anders krijg je zoveel suiker binnen dat elk heilzaam effect verloren gaat.

Gezondheidstips

Ook als je geen slaapproblemen hebt is dit een absolute aanrader Dat lekker en gezond zo samen gaan bewijst deze smoothie dubbel en dwars volgens mij. Om goed te kunnen slapen hoef je deze smoothie niet pas ’s avonds te eten (ja, deze smoothie is bedoeld om te kauwen!) Elk moment van de dag is prima.

Alle stoffen in deze smoothie zijn erop gericht om je van alle stoffen te voorzien die nodig zijn voor de aanmaak van serotonine en melatonine: van tryptofaan (haver/banaan, zuivel), Omega 3 (olie, avocado), zink (pitten/noten), magnesium (munt, avocado), B vitamines (rauwmelkse zuivel, banaan, biet, avocado) Kersen zijn rijk aan serotonine, tryptofaan en bevatten zelfs wat van het kant en klare slaaphormoon melatonine.

Verder zitten er een aantal ingrediënten in die de darmfunctie kunnen verbeteren (rauwmelkse zure zuivel, avocado, munt, olie, haver en eventueel de kuzu) en de lever ondersteunen (rode biet, olie, avocado). Wist je dat een verstoorde spijsvertering een flinke vinger in de pap kan hebben als het gaat om slaapproblemen?

op zoek naar ongezoet/eerlijk kersensap? zie deze link www.lekkersmetkersen.nl. Geen sap van biologische teelt maar wel van gecontroleerde teelt: 'Zodra de kersen beginnen te verkleuren in juni gaat er doek over de bomen middels een speciaal overkappingsysteem. Het doek beschermt de vruchten tegen regen, hagel en vogels waardoor de kersen minder bespoten hoeven te worden tegen rotting. Op deze wijze kunnen we milieuvriendelijker telen, en er kan bovendien rekening worden gehouden met nuttige insecten zoals oorwormen en lieveheersbeestjes. We sparen deze beestjes dus zoveel mogelijk '.