Mediterrane divertarier schotel

Mediterrane divertarier schotel

Voor ieder wat wils aan tafel. Dit recept respecteert ieders voedingskeuzes, zodat zowel vegetariërs, als veganisten aan tafel hun eiwitten kunnen kiezen.

Bereiding

Suggesties voor de topping:

Een schaaltje feta, mozzarella, panir, hangop of veganistische witte kaas, tempé/lupeh, gestoomde kip, ansjovisjes, sardientjes, geroosterde noten/pitten/zaden of gepocheerde eieren. En nog wat lekkere antioxidanten extra, zoals een schaaltje olijven, artisjokken, asperges, kappertjes, zongedroogde tomaatjes, kiemen of microgroenten en nog wat extra vierge olijfolie en pesto. En eventueel nog wat tarwekiemen of Edelgistvlokken voor extra B-vitamines. Zet ook nog wat extra balsamico, olijfolie, peper, zout en zeewieren op tafel.

Aan de slag

Als je gedroogde peulvruchten gebruikt, zet je ze een dag van tevoren in de week. Kook ze daarna volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je conserven uit glas gebruikt, spoel je ze enkel goed af. Kook ook de volkoren graankorrels of pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Verhit de olijfolie in een hapjespan, fruit de ui en knoflook een paar minuten aan. Voeg de groenten toe en bak even mee. Draai de warmtebron iets lager en voeg een scheutje water toe. Stoof de groente beetgaar. Haal de pan van het vuur en voeg de pesto, zongedroogde tomaten, kruiden, peper en zout toe. Proef even en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Op het laatst schenk je een scheut lekkere balsamico over je schotel. Kies vervolgens de ingrediënten voor je garnering, doe het in kommetjes, zet ze op tafel en laat iedereen zijn eigen keuze maken.

Ingrediënten

 • 350 gram gekookte peulvruchten
  (het liefst een mix van kleuren en soorten)
 • 350 gram gekookte graankorrels
  (zoals haver, gerst of kamut) of
  boekweitpasta
 • flinke scheut olijfolie
 • 3 fijngesnipperde rode uien
 • 2 fijngesneden tenen (zwarte) knoflook
 • 5 à 6 zongedroogde tomaten
 • 600 gram gesneden sperziebonen, wortel-,
  zoete aardappel- of pompoenstukjes,
  rode paprika, prei of koolreepjes
 • minimaal 100 gram groene pesto
 • een flinke hand verse kruiden
  zoals basilicum,
  oregano, rozemarijn en bieslook
 • peper, Keltisch zout of zeekraalzilt
  naar smaak
 • wat zeewieren (bijvoorbeeld zeesla of ook
  erg lekker
 • balsamico azijn

Gezondheidstips

Ik weet het: ik heb het al veel vaker geschreven: hoe diverser jij eet, hoe diverser jouw darmflora en hoe beter je bestand bent tegen een dysbiose en zo de kans op een harmonieus werkende darm vergroot. Een harmonieus werkende darm is dé troef voor een gezond immuunsysteem en een gezond brein. Een dysbiose leidt vaak, via kleine ontstekingsreacties, tot een zogenoemde hyperpermeabele darm, waardoor er allerlei ‘ongenode’ ziekmakers, niet goed afgebroken eiwitten, toxines etc. in je bloedbaan terecht kunnen komen. Bovendien daalt je immuuncapaciteit: je darmen (en vooral de conditie van je darmslijmvliezen) bepalen voor zo'n 80-90% jouw immuuncapaciteit. Je immuuncapaciteit wordt extra ondermijnd door alle ziekmakende stoffen (endotoxinen) die door hyperpermeabele darmen worden doorgelaten. Deze kunnen in je lichaam voor ontstekingen zorgen, zeker in je brein. Dat is dan ook de reden dat een dysbiose/hyperpermeabele darmen een link kunnen hebben met onder andere depressie, angsten, schizofrenie en onrustklachten als ADHD, waar deze systemische ontstekingen bijna altijd een rol lijken te spelen.1 Dit recept bevat flink wat gezonde vezels en vetten die, via de aanmaak van boterzuur, ontstekingen kunnen remmen. Ook de ontwikkeling van bacteriën als Bifido’s wordt hiermee in goede banen geleid. Voldoende Bifidobacteriën lijken een positieve rol te spelen allerlei klachten van het brein, onder andere omdat ze de werking en aanmaak van ons gelukshormoon dopamine verbeteren.

Wat ik het leukste aan dit recept vind is dat het ZO gemakkelijk is om je darmbacteriën verschillende voedingsstoffen voor te schotelen. Al je verschillende darmbacteriën hebben hele diverse voedselvoorkeuren. Grote onderzoeken die recent zijn uitgevoerd tonen aan dat de diversiteit van je darmbacteriën voor een groot deel je (brein)gezondheid en veerkracht bepaalt. Hoe meer diversiteit, des te beter je totale gezondheid en die van je brein bewaakt kunnen worden. Je zou kunnen zeggen dat je darmflora een kopie is van wat je eet. Wil je dus veel verschillende darmbacteriën? Wordt dan divertariër! Ook op het vlak van kleurvariatie in groenten, fruit en kruiden.

Nuancering: hoewel peulvruchten en granen oude granen als gerst en kamut prachtige vezels leveren voor je darmgezondheid kan het zeker zo zijn dat je ze tijdelijk niet mag eten als je een therapie volgt om een lekke darm weer te 'repareren'. Gebruik dan alleen de haverkorrels of kies voor boekweitpasta.

Een mooie bijkomstigheid:

Dit recept respecteert ieders voedingskeuzes, zodat zowel vegetariërs, veganisten en carnivoren aan tafel hun eigen eiwitten kunnen kiezen. Bovendien vind ik het zo feestelijk en gastvrij, al die kleine bakjes. Ook is het een mooi voorbeeld van hoe je zou kunnen eten volgens het Planetary Health Diet: dierlijke eiwitten als kleine aanvulling op het dag-/ weekmenu. Goed voor jouw veerkracht en goed voor die van de aarde.

Divertarier

De mens van oorsprong 'divertariër': de diversiteit van ons voedsel was zeer groot en we aten simpelweg alles wat eetbaar was. Vooral omdat we geen andere keuze hadden. Ook al zijn we al lang geen oermens meer, ons lichaam, onze darmen en ons brein hebben nog wel dezelfde behoeften aan voeding(stoffen). Het dramatische verlies aan biodiversiteit en het tempo waarin dit gaat, heeft grote gevolgen voor de gezondheid van mens, milieu en natuur.