Tahin chocolade bolletjes

Tahin chocolade bolletjes

Magnesium, serotonine en dopamine boosten bij chronische stress.

Bereiding

De dadels even in lauw water laten wellen, giet dan het water af en doe alle ingrediënten in een keukenmachine of kleine foodprocessor, zodat er een dikke pasta ontstaat. Proef even of je het lekker vindt en voeg eventueel een beetje cacao, kaneel, kokosbloesemsuiker of olie toe. Maak er 10 tot 12 bolletjes van en rol ze door het mengsel van tarwekiemen en sesamzaadjes. Ook erg leuk: maak er koekjes van met behulp van een uitsteekvormpje en wentel de koekjes door het mengsel van tarwekiemen en sesamzaad. Laat opstijven in de koelkast.

Ingrediënten

 • 3 à 4 flinke eetlepels tahin (sesampasta)
 • 1 eetlepel sesamzaadjes
 • 1 eetlepel cashew- of gemengde noten
 • 1 eetlepel zonnebloempitten
 • 1 eetlepel pompoenpitten of kasha*
 • 1 eetlepel havermout
 • 6 zeer fijn gesneden dadels

* Heel eenvoudig zelf te maken door boekweit zaden te roosteren in een droge pan.

 • 1 à 2 eetlepels rauwe cacao
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 gram agar-agar
 • eventueel een scheutje walnotenolie of pompoenpitolie
 • eventueel een heel klein beetje kokosbloesemsuiker (gula java fin)
 • paar eetlepels tarwekiemen, kasha,sesamzaad of maanzaad om de koekjes door te rollen

Gezondheidstips

 • Juist in drukke tijden en/of als we niet lekker in ons vel zitten, of als onze weerstand op de proef wordt gesteld zouden we alle lege en onbewerkte voeding moeten laten staan en zou alles wat we eten boordevol krachtige voedingsstoffen en antioxidanten moeten zitten. Het zou dan in elk geval voldoende magnesium, tyrosine en tryptofaan moeten bevatten. Cruciale stoffen voor de aanmaak van serotonine en dopamine (neurotransmitters die onder invloed van chronische stress voor verminderde energie en veerkracht kan zorgen). Veel van onze voeding en vooral de tussendoortjes zijn juist ontdaan van magnesium en tryptofaan//tyrosine waardoor stress (maar ook stemmingsproblemen als winter blues) meer vat op ons kunnen krijgen.
 • Honderden processen in je lijf en brein gebruiken magnesium. Daarom is het niet zo vreemd dat er ook heel wat processen niet meer adequaat verlopen als er onvoldoende magnesium is. Wist je dat je bijvoorbeeld magnesium nodig hebt om vitamine D3 in zijn werkzame 25(OH)D vorm om te zetten? En dat magnesium ook een cruciale rol lijkt te spelen in het tegengaan van chronische ontstekingen?
 • Deze chocoladebommetjes zijn een ideaal tussendoortje maar ook als toetje! Alle ingrediënten in dit koekje zijn een flinke aanvulling van je magnesium en/of tryptofaan/tyrosine. Ze zijn in een handomdraai te maken en naast superlekker ook nog eens gezond! Het merendeel van onze tussendoortjes levert geen voedingswaarde. Klik hier voor mijn blog artikel hierover.
 • Hoe je het ook wendt of keert: dit bonbonnetje mag dan écht veel meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan de kant-en-klare met glucose/fructose, transvetten etc, het blijven extra calorieën. Maar....bewerkt industrieel voedsel geeft een veel groter risico op overgewicht dan eerlijke, onbewerkte ingrediënten. Zie ook dit artikel uit de Corona tijd van het LUMC. Crashdieten zijn dan in mijn optiek zelden nodig; 'nooit meer dieten, maar heelijk eten' is mijn motto.

@Je Brein Vitaal- met elke hap een gezonde stap/Rineke Dijkinga

Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben kunstmest en bestrijdingsmiddelen hun intrede gedaan. Dat heeft heel veel voedsel opgeleverd en was daardoor vlak na de oorlog levensreddend. Helaas heeft het ook geleid tot 'degradatie' van de landbouwgrond zodat er gemiddeld genomen veel minder voedingsstoffen in ons voedsel zitten. "We zijn ook wat ons eten at". Zie verder mijn artikel De bodem onder je gezondheid.Merk ook op dat magnesium flink verminderd is. Groente is één van onze belangrijkste magnesiumbronnen.

@Op weg naar meer energie/Rineke Dijkinga

Een groot deel van het voedsel dat geproduceerd wordt met behulp van kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt vervolgens geraffineerd: de waardevolle voedingsstoffen gaan hierbij verloren. Net als de vezels. Dit kan grote consequenties voor onze gezondheid hebben omdat inmiddels zo' 70% van het gemiddelde voedsel geraffineerd is. Maak je eigen eten, kies voor volkoren granen, voor de zoetkracht van zoet uit echt fruit etc. Ook als je een tussendoortje eet. Zie verder mijn artikel 'Goedkoop was nog nooit zo duurkoop'.

Merk op dat magnesium voor 85% verwijderd is in bloem. Eet je veel geraffineerde producten als brood, crackers, pasta etc. dan is het bijna onmogelijk om voldoende magnesium binnen te krijgen.