Crispy chocolade bommetjes

Crispy chocolade bommetjes

Eieren, chocola en noten horen bij Pasen. Lekker maar helaas niet echt gezond te noemen. Dit heerlijke chocolaatje is zeker een bewijs dat gezond en heerlijk culinair zeer goed hand in hand gaan.

Bereiding

Zuidvruchten, kokoswater en santen in een klein pannetje koken. Als het kookt de agar agar erdoor doen en nog 2 minuten laten koken. Dan pureren met een staafmixer en alle andere ingrediënten erdoor mengen. Maak er bolletjes van en rol ze door het mengsel van hennepzaad, kokos en/of kasha. Laat ze afkoelen en een paar uur opstijven in de koelkast

Ingrediënten

  • 16-18 stuks ongezwavelde gedroogde abrikozen, dadels of vijgen
  • 150 ml kokoswater
  • 1 blokje santen (ca 50 gram)
  • 2 gram Agar Agar poeder
  • 2 theelepels gemalen kardemom
  • 2 volle eetlepels amandelmeel (of maal zonnebloempitten of gemengde noten fijn)
  • 2 volle eetlepels rauwe cacao poeder
  • 3 eetlepels kasha*
  • 2 volle eetlepels hennepzaad + 2 volle eetlepels kasha of kokos om de bolletjes door te rollen

*TIP: kasha kun je zo kopen maar is best duur. Je kunt zeer eenvoudig je eigen Kasha maken door hele, ongekookte boekweit te roosteren in een koekenpan

Gezondheidstips

Chocola, voor menigeen een 'guilty pleasure.' Voor velen onweerstaanbaar maar helaas als kant-en-klaar supermarkt product niet echt gezond te noemen. Dit heerlijke chocolaatje is zeker een bewijs dat gezond en heerlijk culinair zeer goed hand in hand gaan. Het bevat geen toegevoegde suikers, volop gezonde vetten en eiwitten. Door de agar agar en de Kasha geeft het bovendien een heerlijke beet.

Wellicht denk je: 'even een keer wat extra suikers in het weekend of op feestdagen kan toch niet zo verkeerd zijn'? Dat zou ook inderdaad zeker zo zijn, ware het niet dat we op 'niet-feestdagen' en doordeweekse dagen al veel en veel te veel suikers binnen krijgen. Bijna 1 kilo pure witte suiker per week.
En dit artikel op mijn website over de gevaren van Suikers >

En waarom zou je toegevoegde suikers eten als je zo lekker kunt genieten met dergelijke ingrediënten? Alleen door zelf je voeding te bereiden kun je weer baas worden over je suiker (en vooral je glucose-fructose) inname. Een overmaat aan suiker/fructose, ook al is het natuurlijk, is niet gezond. Ook natuurlijke suikers kun je bloedsuikerspiegel flink verstoren. Ingebed in een chocolaatje met eiwitten en vezels zal dit niet zo gauw gebeuren.