Gezondheid = veerkracht

Rineke Dijkinga 21 december 2020 5617

Voed jezelf veerkrachtig: met eerlijk, onbewerkt en duurzaam voedsel van een gezonde bodem.

Het was een bewogen jaar met veel onzekerheden en aanpassingen. Wat zijn we uit onze comfort zone gehaald. Voor veel mensen was het ook een jaar met stress, angst, zorgen, eenzaamheid en verdriet door het Coronaviris. We hebben letterlijk en figuurlijk onze veerkracht sterk moeten aanspreken. Iedereen door andere omstandigheden en op een andere manier. Ook met de feestdagen zullen we dat moeten doen omdat alles anders zal zijn deze dagen. Met enkel contacten in kleine, intieme en huiselijke kring. Ik hoop dat dit ook mooie kansen biedt om onze veerkracht (in alle opzichten) te versterken. We leven in een periode waarin het nieuws bol staat van ziekte. Laten we de nadruk op ziekte gaan ombuigen naar aandacht voor gezondheid & veerkracht. Wie weet brengt dat flink wat optimisme, hoop en daadkracht in ons allen naar boven. Gezondheid is niet iets wat ons ‘zomaar overkomt’, daar moet wel aan gewerkt worden. Het mooie is: dat kan, elke dag. Ook (of juist?) op feestdagen. Gezondheid draait namelijk primair om veerkracht. Het vreemde is: daar horen we nog steeds maar weinig over.

Koester je veerkracht

Met een duur woord heet het proces van veerkracht, homeostase. Homeostase betekent het vermogen om de gezondheid te bewaken (van zowel mens, dier, plant, natuur) door steeds weer het natuurlijke evenwicht te herstellen, ook al veranderen de omstandigheden constant. Denk bij jezelf aan koorts om griep de baas te worden, diarree als je iets 'verkeerds' gegeten hebt, bloeddrukverhoging als je trap loopt, een snelle regulatie van je bloedsuiker als die te hoog is etc. Bij een gezond mens of gezond ecosysteem, zorgen de regelsystemen die hiervoor beschikbaar zijn, dat bij elke verstoring het evenwicht zo snel mogelijk hersteld wordt zodat de situatie niet uit de hand loopt, blijvend of chronisch wordt. Een gezond ecosysteem is veel minder vatbaar voor ziekten, bacteriën, schimmels, bacteriën etc.

Het is goed om te weten dat homeostase niet ‘gratis’ is: het kost flink wat energie! En je raadt het vast al, die moeten door voeding, leefstijl en een veerkrachtige aarde gerealiseerd worden. Er wordt ons, in mijn optiek, nog steeds te weinig verteld hoe we onze veerkracht kunnen behouden, versterken of terug kunnen winnen. Weten welke voeding en leefstijl je veerkracht ondersteunt en wat dit ondermijnt is in mijn optiek goud waard. 

Evenwicht is een zeer dynamische toestand: ontelbare keren per dag herstelt ons lichaam, zonder dat wij er iets van merken, ons interne balans zodat we vitaal en veerkrachtig blijven.

In de inleiding van mijn boek 'Op weg naar meer energie' leg ik uit hoe we onbedoeld, onbewust en zeker vaak ongewild onze interne balans steeds op de proef stellen en daardoor onze veerkracht en energie aanmaak ondermijnen. Ik gebruik hier de metafoor van geld. Klik hier om deze inleiding lezen.

Een aantal pijlers om aan je veerkracht te werken

Deze 9 pijlers zijn belangrijke troeven die we hebben om aan onze veerkracht en daarmee onze gezondheid te werken. Of het nu gaat om de gezondheid van ons brein, om een vitale afweer of om een vitale hormoonbalans.

Deze 9 pijlers zijn flink bepalend voor je veerkracht, ook omdat ze elkaar op zoveel manieren beïnvloeden. Alles hangt met alles samen. Dat is goed nieuws. Ga je eten voor gezonde darmen, dan eet je automatisch voor een gezonder cholesterol en een gezonder immuunsysteem. Eet je voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel, dan doe je direct aan stressregulatie en werk je aan een gezond gewicht. Zo beïnvloed je via al deze aspecten je breinvitaliteit, hormonen, immuunsysteem en ontstekingsgevoeligheid Dat maakt ook dat met voeding aan de slag gaan veel breder werkt dan enkel met medicijnen. Medicijnen werken immers heel gericht op één specifieke klacht of orgaan. Bovendien werken medicijnen niet zozeer op verbetering van je veerkracht maar op onderdrukking van symptomen. Dat maakt het nog vreemder dat we, zeker in een gezondheidscrisis die er nu heerst, niet getipt worden: Mensen, voed jezelf veerkrachtig! Zorg voor een Kerstdiner die je veerkracht versterkt en niet ondermijnt. En kies voor eerlijk, duurzaam, onbewerkt voedsel. Onze veerkracht is namelijk linea recta verbonden met de veerkracht van de aarde.

“Als je aan één draadje in de natuur trekt, ontdek je al gauw
dat de rest van het universum eraan vastzit.”

John Muir

Die veerkracht van de aarde en van de bodem die voor ons veerkrachtig voedsel moet voortbrengen: ook dat is iets waar we in mijn optiek veel te weinig over horen. Of ik in het kader van veerkracht voor de 21-ste editie van het blad Permacultuur Magazine, werd me eerder dit jaar gevraagd. En het moest gaan over de relatie tussen een gezonde bodem en onze darmgezondheid. Onze darmgezondheid die zo bepalend is voor onze veerkracht. En die zo'n enorme analogie heeft met de veekracht van de bodem. Het hele artikel kun je lezen via deze PDF.

Video veerkracht in Corona tijd

Ik ben er trots op om te wonen in de prachtige Cittaslow gemeente Westerwolde waar authenticiteit, behoud van cultuurhistorisch landschap, streekproducten, gastvrijheid, aandacht voor de leefomgeving en kleinschaligheid van het landschap hoog in het vaandel staan. Dé ingrediënten voor veerkracht? En zeker voor veerkracht in Coronatijd? In mijn optiek wel. Onze veerkracht( waar gezondheid primair om draait) is sterk afhankelijk van de veerkracht van onze omgeving, de bodem, ons voedsel & onze leefstijl. Zie onderstaand filmpje. Met dank aan de Gemeente Westerwolde, Agnes Spruit en Jaco Troost. Er zijn veel meer filmpjes te zien overigens: www.cittaslowwesterwolde.nl