Dutch Mushroom Burger

Dutch Mushroom Burger

De Dutch Weed Burger zegt de beste burger van de planeet te zijn. Ik opteer met deze voor de lekkerste burger van de planeet; The Naked Dutch Burger!

Bereiding

Ui heel fijn snipperen. Samen met knoflook fruiten in olijfolie. Brandnetels* heel goed afwassen/afspoelen en in een foodprocessor fijn malen. Eventueel het overtollige water eruit drukken in een zeef. Zongedroogde tomaten, Oesterzwammen en Shiitake in kleine stukjes snijden. Brandnetel, tomaten en paddenstoelen een paar minuten mee fruiten met de uien. In een grote kom alle ingrediënten (met uitzondering van het ei) mengen tot een homogene massa. Proeven en naar eigen smaak nog wat zeewier, peper, zout, bouillon toevoegen. Is het lekker op smaak? Voeg dan het geklutste ei toe. Maak er met behulp van uitsteekvormpjes 8 burgers van. Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze op 140 graden gedurende 40 minuten. Serveer 2 burgers per persoon bij lunch of diner. Ook overheerlijk op een bolletje met daartussen 2 plakjes rode biet of groene blaadjes van het seizoen. Als je de burger niet op een bolletje doet kun je ca. 12 gram bouillon gebruiken.

* Tip van Rineke: in het voorjaar is het echt een fluitje van een cent om brandneteltoppen te verzamelen en ze in porties in te vriezen. De smaak en de textuur van de burger is net zo lekker van ingevroren als van verse brandnetels, heb ik ontdekt. Ik heb ook met andere groentes/kruiden geëxperimenteerd, maar de brandnetels (in combinatie met het zeewier ) is in mijn optiek de lekkerste opties. Bovendien leveren de brandnetels een mooie hoeveelheid extra mineralen en sporenelementen.

Ingrediënten

  • ca. 100 gram ui
  • 2 tenen knoflook
  • 50-60 gram brandneteltoppen/blaadjes (anders andere verse groene kruiden/bladgroente)
  • 5 a 6 zongedroogde tomaten (uit olijfolie)
  • 50 gram Shiitake
  • 150 gram oesterzwammen
  • 150 gram iets afgekoelde gekookte haver-, gerst of kamutkorrels
  • 1 -2 gram fijne zeesla/fijne zeewier
  • 50 gram haver-/boekweitmeel (beide 25 gram)
  • 60 gram oude schapen- of geitenkaas
  • peper en zout naar smaak (of een bio bouillon poeder die je lekker vindt)
  • flinke scheut olijfolie
  • 1 ei

Gezondheidstips

Dat ik fan van haver ben, weten jullie natuurlijk al lang. Maar dit gerecht overtreft mijn stoutste verwachtingen. De Dutch Weed Burger zegt de beste burger van de planeet te zijn. Ik opteer met deze voor de lekkerste burger van de planeet. Zonder soja en gluten bovendien. De plannen om de Shiitake en oesterzwammen ook uit Nederland (zelfs uit Westerwolde) te betrekken vorderen mooi. Los van deze heerlijke smaken was er nog een verrassing voor mij: niet gedacht dat deze burger door de combinatie van eiwitten zoveel eiwit zou bevatten. Niet zoveel als de Dutch Weed Burger (21%) maar toch heel eiwitrijk. Hieronder de voedingswaarde per persoon. Ook zonder schapenkaas erg lekker als je geen zuivel eet. Binnenkort ook de VEGAN versie van deze burger. Kijken of die net zo lekker wordt!