Zomerse haversalade

Heerlijke zomerse smaken & (h)eerlijk ontspannen

Bereiding

Ik kook altijd één kilo (droog gewicht) haver-, gerst of kamutkorrels en vries het in porties in. Eén kilo resulteert in ca. 3 kilo gekookte eetbare korrels. Was de groenten, snijd ze in even grote stukken en kook ze beetgaar. Spoel af onder de koude kraan en spatel ze door de afgekoelde gekookte graankorrels. Doe de rest van de ingrediënten erdoor en laat de smaken een tijdje intrekken. Zorg intussen voor de garnering en maak de dressing. Een eventueel restje dressing is nog een paar dagen houdbaar, mits goed afgesloten in een donkere glazen fles/pot. 

Ingrediënten

Salade

  • 700 gram gekookte, afgekoelde haver-, gerst of kamutkorrels
  • 750 gram gestoomde beetgare groente (in elk geval een venkelknol en verder wat ‘hardere’ groentes naar keuze van het seizoen (waspeen, broccoli, tuinbonen, peulen etc)
  • 22-25 gram PUUR Rineke Super Bouillon
  • 1,5 eetlepel gekneusd venkelzaad (nog lekkerder om het ook even te roosteren)
  • 25-30 gram fijngesneden ‘ontspannende’ kruiden bijvoorbeeld: citroenmelisse, citroenverbena, citroenkruid, venkelloof, dille loof, roomse kervel, citroentijm, citroenbasilicum
  • per persoon garneren met 1 gepocheerd eitje, een halve avocado, een paar eetlepels rauwmelkse hangop, wat zachte/neutrale geitenkaas of wat geroosterde zonnebloempitten

Dressing

  • 125 ml olijfolie
  • 125 ml koolzaadolie
  • 1 à 2 tenen uitgeperste knoflook
  • paar draaien peper en zout uit de molen
  • 2-3 eetlepels (Manuka of citroen) bio honing
  • rasp van 1 bio citroen
  • sap van 1 bio citroen
  • scheut appelazijn of witte balsamico
  • eventueel nog een scheutje neutrale Omega 3 olie. 

Gezondheidstips

Stressremmend eten

Dit recept komt uit mijn boek 'Op weg naar meer energie' waar gezond eten in tijden van stress een belangrijk thema is.

Eet dagelijks kruiden en specerijen, zeker in drukke of stressvolle tijden. Onder invloed van stress worden er veel meer vrije radicalen aangemaakt die met name door beschermende stoffen uit voeding in toom gehouden moeten worden. Als vrije radicalen de overhand krijgen, zorgen ze voor minder energie-aanmaak en met minder energie zijn we weer slechter tegen stress bestand. Juist in drukke tijden hebben we dus extra beschermende stoffen nodig die rijkelijk aanwezig zijn in onbespoten kruiden/specerijen. Ook de haverkorrels* en het eitje helpen om de gevolgen van stress in te perken. En wat te denken van heerlijke kruiden als lavendel, salie, citroenverbena, citroenmelisse, munt en koriander in een kruidenthee, maar ze kunnen ook prima in je eten verwerkt worden.

* Haver bevat o.a flink wat ijzer, zink en mangaan. IJzer helpt vermoeidheid te verminderen. Zink en mangaan zijn ter bescherming tegen vrije radicalen.