Zwarte bessentaart zonder oven

Zwarte bessentaart zonder oven

Een overheerlijke taart met rauwe zwarte bessen. Supersnel te maken zonder oven. Mijn ervaring is dat er niet veel overblijft van deze taart als je hem eenmaal op tafel zet. Machtig smullen, letterlijk en figuurlijk.

Bereiding

 1. Zet de abrikozen in heet water in de week. Gooi het weekwater weg (op 2-3 eetlepels na) en blender de abrikozen heel fijn. Doe ze in een kom. Voeg direct de kokosolie eraan toe zodat deze smelt.
 2. Maal ook de cashewnoten heel fijn tot meel. Voeg ze te aan de abrikozen en voeg ook de kokosrasp, cacao en kokosolie toe. Goed door elkaar roeren. Stort in een taartvorm op een stuk bakpapier. Heel stevig aandrukken tot de bodem overal egaal dik is. Zet in de koelkast
 3. Maak intussen de creme: blender alle ingredienten tot er een dikke, romige creme is ontstaan. Haal je taartbodem even uit de koelkast, strooi er de zwarte bessen over en giet dan de creme erover. Eventueel nog wat beter verdelen over de taart. Laat de taart minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
 4. Maak vlak voor het serveren de taart af met een mooie topping van in elk geval vers fruit. Snijd de taart in 10-12 punten. 

Ingrediënten

Voor 10-12 personen

Voor de bodem

 • 125 gram abrikozen 
 • 150 gram cashewnoten
 • 1 volle eetlepel kokosolie
 • 2 volle eetlepels kokosrasp
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • eventueel wat sinaasappelrasp/olie, wat kardemom- of vanillepoeder
 • Een paar handen rauwe zwarte bessen. Of bramen, frambozen etc

Voor de cremelaag

 • 200-300 gram kokosmelk, het vette deel  + een paar lepels van het vloeibare deel*.
 • 125 gram ongeroosterde, rauwe cashewnoten
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 a 2 eetlepels honing

*Let op: zet 400 ml kokosmelk minimaal 8 uur van tevoren in de koelkast om zo het vette deel uit het blikje te kunnen scheppen (+ een beetje van het vloeibare te kunnen gebruiken. De rest van de kokosmelk kun je in een smoothie, saus of soep gebruiken

Voor de topping

Ik gebruikte rauwe zwarte en rode bessen. Maar uiteraard kun je alle zomerfruit gebruiken. Maak er eventueel nog wat leuke 'kringeltjes' van een beetje rode jam op. En erg leuk om er wat stukje crunchy fruitleer op te zetten, zie foto.

Gezondheidstips

Leuk om te weten over zwarte bessen?
 • Zongerijpt fruit (dat dus werkelijk de tijd heeft gehad om af te rijpen en niet vroegtijdig geplukt is om een lange bewaartermijn te genereren) is rijk aan essentiele suikers. Eigenlijk zouden we elke dag iets van deze suikers moeten eten, ook om ons immuunsysteem paraat te houden.
 • Blauw en rood fruit, zeker de zwarte bes, is zeer rijk aan anthocyanen, flavonoiden en carotenoiden en andere antioxidanten: de kleurrijke krachtpatsers. Maar......vooral als ze niet aan bestrijdingsmiddelen zijn blootgesteld: een plant maakt deze antioxidanten namelijk aan om zichzelf te beschermen. En daar is veel minder noodzaak toe als er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. In mijn optiek is dit dé voornaamste reden om altijd voor onbespoten voeding te kiezen. Antioxidanten hebben we ZO hard nodig. En het andere voordeel is uiteraard dat je veel minder hormoonverstorende stoffen binnenkrijgt als je kiest voor onbespoten voedsel.
 • Zwarte bessen groeien aan struiken. Normaliter zijn ze schoon als je ze plukt. Door ze niet te wassen doe je direct nog iets moois voor je darmgezondheid: je eet ook de goedaardige micro-organismen die op de bessen zitten dan op. Lees deze blog om hier meer over te lezen.
 • De pit van de zwarte bes (die als je de bes dus in zijn geheel verwerkt ook mee opeet) bevat het nuttige vetzuur GLA. Een belangrijk vetzuur dat ondersteuning kan bieden bij alle huid- en hormonale klachten. Zie mijn boek "Alles draait om je hormonen." Door deze stof dragen zwarte bessen ook bij om het risico op ontstekingen te verlagen.
 • Zwarte bes lijkt anti-virale en antibacteriele eigenschappen te hebben bij vooral klachten van de bovenste lunchwegen (1)
 • De pitten van de zwarte bes hebben anti-bioflim eigenschappen. Deze lijkt vooral preventief bij de Helicobacter Pylori op te gaan (2)
 • In de Gemmo therapie (misschien wel de krachtigste middelen die de complementaire geneeskunde kent) wordt de zwarte bes (Ribes Nigrum) zowel als natuurlijk ondersteuner bij ontstekingen ingezet én ook als tonicum voor de (bij)nieren. Het stimuleert de bijnieren om weer adequaat hormonen aan te maken na een periode van langdurige stress, ontstekingen of geneesmiddelengebruik (Handboek gemmotherapie)
 • Voor een complete monografie van deze krachtpatser verwijs ik je graag naar het artikel dat Natura Foundation erover schreef.

Minder voedselkilometers voor Cashewnoten van Johnny Cashew:

Zoals je al ziet, dit is geen feesttaartje met ingredienten van dichtbij, op het fruit na. Erg blij word ik dan ook van deze actie van Johnny Cashew: Maar als ze 12.000-25.000 minder voedselkilometers maken is dat natuurlijk wel pure winst. Ze laten de cashewnoten nu pellen in het land waar ze ook verbouwd worden. Daarmee reduceren ze de CO2-uitstoot in het transport met zo’n 57%. Ook gaan ze met deze cashews voedselverspilling tegen door de gehele oogst te gebruiken, inclusief de nootjes die zijn gebroken tijdens het pellen. Mooi verhaal toch? En leuk om te horen dat LIDL dit als eerst omarmde en deze cashewnootjes onder hun merk "Way to go" omarmde. Inmiddels zijn ze ook bij EKO Plaza verkrijgbaar. Zie het artikel hierover in het BioJournaal.