Courgette Brownie

Courgette Brownie

Baas in eigen buik met je eigen (h)eerlijke ingredienten.

Bereiding

Aan de slag

De courgette wassen en snijden. Als er veel zaadlijsten in zitten verwijder je een deel zodat je vooral het vruchtvlees gebruikt. Courgette fijn blenden en in een zeef doen. Overtollig water eruit knijpen. Dadels tien minuten in heet water (zodat we net onder staan) weken en ook blenden. Oven voorverwarmen op 140 graden. Pistache noten fijnmalen en dan alle ingrediënten, met uitzondering van de eieren en natriumbicarbonaat, in een kom doen en goed mengen. Proeven en naar behoefte eventueel nog iets van de ingredienten toevoegen. De eieren luchtig kloppen en op het laatst de natriumbicarbonaat nog even mee kloppen. Het mengsel op een stuk bakpapier in een rechthoekige taartvorm van 36 x 25 cm doen en ca. 35 minuten in de oven zetten. (Prik er even in met een cockatailprikker of ze goed zijn, ze moeten niet hard maar nog smeuiig zijn) en als ze goed zijn, laten afkoelen op een rooster.

Ingrediënten

Ingredienten voor ca. 16 brownies

 • 350 gram courgette
 • 200 gram dadels (of 250 gram vijgen)
 • 120 gram kokosrasp
 • 70-100 gram pistachenoten (of gehakte amandelen of amandelmeel*)
 • 100 gram kastanjemeel

* gebruik je amandelmeel? Dan is het erg mooi (en lekker en gezond) om op het laatst nog een handje pistachenoten door het beslag te doen.

 • 40-50 gram cacaopoeder
 • 50 gram kokosolie
 • 5 gram kaneel
 • 1 gram vanillepoeder
 • 3 eieren
 • 3 gram baking soda

Gezondheidstips

Dadels zijn behoorlijk hoog glycemisch. Daarentegen zijn het wel mineralen en sporenelementen bommetjes. Vezels, eiwitten en gezonde vetten verlagen de glucosepiek in voeding waar ook hoog glycemische ingrediënten in zitten. In deze plaatkoek zijn dat de courgettes, de kokosrasp en de pistachenoten. En de eiwitten worden geleverd door de eieren en het notenmeel. Pistache noten staan te boek als noten die de glycemische piek kunnen verlagen (1)

Dat betekent niet dat je dan ongebreideld dadels kunt eten, ook niet als je wel een gezond gewicht of stabiele bloedsuikerspiegel hebt. Vijgen (ook gedroogde abrikozen) hebben een veel lagere glycemische Lading, zie deze tabel uit mijn boeken. Ook daarmee zou je deze brownies kunnen maken. (geeft wel een heel ander mondgevoel dan met dadels) Hoe dan ook is echt, eerlijk, onbewerkt eten een heel ander verhaal als het gaat om verzadiging. En daarmee voor je gewicht, blijkt uit onderzoek: met échte ingrediënten in je voeding eet je gemiddeld zo'n 500 calorieën minder op een dag dan met bewerkt, geraffineerd en industrieel bewerkt voedsel. Zou je deze brownie eten in plaats van een kant-en-klare brownie uit een pak, dan eet je hoe dan ook al minder calorieën en loze voedingsstoffen.

Ik vergeleek deze brownie wat betreft voedingswaarde met een instant-brownie uit een pak. Boven zie je ingrediënten van de brownie in dit recept, dit zijn de ingrediënten van de instant brownie:

Ingrediënten: Suiker, TARWEBLOEM, 8,9% magere cacaopoeder, maïszetmeel, KIPPEN EIWIT POEDER, gemodificeerd aardappelzetmeel, zout, rijsmiddelen (E500, E450, E341), aroma Kan sporen van melk bevatten.

Hieronder zie je het verschil in voedingswaarde, met vooral het verschil in suikers en zout. Hoe dan ook zou ik tussendoortjes als traktatie zien als je iets te vieren hebt maar ze verder zoveel mogelijk mijden. Maar als je je lijf en je brein wilt trakteren, doe het dan met echt voedsel, zou ik zeggen.