Podcast: de relatie tussen darmen, immuunsysteem en schildklier

20 oktober 2023

Samen met orthomoleculair arts Laura Leichtenberg was Rineke te gast bij een podcast van Voedingsgeneeskunde. Met Ivonne Pappot gingen wij in gesprek over de rol van de darmen en het immuunsysteem bij schildklierklachten. Hopelijk kunnen heel veel mensen met deze tips en informatie aan de slag.

Fijn ook dat ik diverse keren een linkje kon maken naar de bodem en de landbouw. Wij zijn immers ook wat ons eten at: De basis van ons immuunsysteem - onze darmen - laten we onbewust, ongewild en onbedoeld een beetje in de kou staan met onze huidige manier van landbouw en de daaruit voortvloeiende eetgewoontes. En dat heeft gevolgen voor onze totale gezondheid, ook voor onze schildklier.  

Herstel van de darmen en met elke hap een gezonde stap maken zouden in elke therapie de basis moeten zijn. 

Luister hier de podcast via Voedingsgeneeskunde Luister hier de podcast via Spotify

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.