De Groene Winkelkar

6 oktober 2022

Kortgeleden sprak ik Anita Jongman. Bevlogen oprichtster/initiator van De Groene Winkelkar (DGW). Bedoeld om het bewustzijn van iedereen die eet en de verbinding tussen de boer, teler en consumenten flink te verstevigen. Een app waar we baas op eigen bord (en in eigen buik) mee kunnen worden. Op 8 oktober 2022 is de DGW-app van start gegaan.

Zo werken we gezamenlijk aan de toekomst voor de (kleinere) Nederlandse boer en de toekomst van onze biodiversiteit, onze prachtige landschappen en ons gezonde etensbord. Doe je mee?

Lokaal willen maar niet kunnen

Anita, van oorsprong biologisch melkveehouder, runt met haar dochter en schoonzoon Boerderij Edzemaheerd en vraagt zich al heel lang af: Hoe is het mogelijk dat jij het eten van lokale boeren niet kunt kopen in supermarkten? Ben je op vakantie, zie je een enorm koppel kippen in een groene wei rondscharrelen en je denkt: “die eitjes wil ik voortaan op mijn bord. Wat een mooi leven voor deze kippen”. Of je hebt een fantastische excursie achter de rug bij boer Piet en denkt: ” ik wil mijn boodschappen euro’s voortaan uitgeven aan zijn prachtige producten met respect voor mens, dier, aarde en landschap. Vervolgens ben je weer thuis, gaat winkelen bij de supermarkt en je moet weer over tot de orde van de dag: Jij kan de boer, die jij wilt belonen voor zijn gedrag, niet belonen. Boer Piet is namelijk voor grootgrutters niet echt een partij, te klein. En zou boer Piet wel groot genoeg zijn voor de grootgrutter, dan verdient hij er niet veel meer aan, omdat de winst voor hem enorm wordt afgeroomd. Boer Piet zou, samen met heel veel andere kleinschalige boeren in Nederland, dus enorm geholpen zijn als de consument weet waar zijn product te koop is en het ook werkelijk vindbaar is. En boer Piet zou nog meer geholpen zijn, wanneer hij zijn verhaal ook nog kan vertellen aan heel Nederland: om de consument het verhaal over voedsel van dichtbij te vertellen.

Het goede nieuws: Vanaf nu is het zichtbaar!

In De Groene Winkelkar van Anita kunnen alle boeren die dat willen, en hun eventuele producten, gevonden worden. Met het unieke verhaal erbij:

  • Zo kun je ook zien of de boer zijn product aan (plaatselijke) supermarkten levert, op een markt verkocht worden of dat hij zijn producten enkel aan huis verkoopt.
  • Als consument weet jij vanaf nu dus hoe je lokale boeren kunt steunen.
  • De Groene Winkelkar wordt een heuse community: met volop tips, podcasts, video’s, mooie verhalen en recepten.
    De app werkt met 4 iconen waar jij op kunt selecteren. Zo kun je selecteren op de voor jou belangrijkste voorwaarden die jij stelt aan je voedsel:

Hoe werkt het?

  • Lees meer informatie op de website : www.groenewinkelkar.nl
  • Download de gratis app voor Android, iOS, mac App Store en webversie
  • Als consument kun jij boeren in jouw omgeving polsen of ze dit willen en ze vervolgens aanmelden. Ga naar de lanceringsactie die loopt tot 22 oktober en win een gratis DGW lidmaatschap
  • Je kunt je uiteraard als boer/producent/teler ook rechtstreeks aanmelden.
  • Je kunt als boer/producent/teler ook met een webshop in de Groene Winkelkar deelnemen. Dan heb je zelf niet de organisatie en het werk van een webshop maar valt deze gewoon onder het concept van De Groene Winkelkar. Je vaart dus mee op de PR van De Groene Winkelkar! Dat wordt voor jou gedaan!
  • De komende maanden ligt de focus op de Noordelijke provincies. Later gevolgd door de rest van Nederland. Waar je ook woont in Nederland zoek alvast je favoriete boer en meldt hem of haar aan. We hebben de hulp van jou als consument hard nodig!
  • Wil jij voor een gebied in Nederland de kartrekker worden! En ervoor zorgen dat zoveel mogelijk boeren, producenten en telers in de app komen te staan? Dat zou fantastisch zijn. De Groene Winkelkar is voor en door boeren, producenten en telers. Maar ook voor en door consumenten. Meld jouw boer(derij) hier aan.

Nawoord Rineke

Je zult begrijpen dat ik hier heel blij van word en dit van harte ondersteun. “de hand (letterlijk of figuurlijk) schudden die je voedt’ klinkt mij altijd als muziek in mijn oren. Gemiddeld genomen hebben we nog maar zo weinig binding met ons voedsel. Juist in deze woelige tijden, met de aanvoer van zoveel van ons voedsel uit het buitenland, is het zeer de vraag of dat onze voedselzekerheid (en kwaliteit) op termijn wel kan dienen. Je hoeft er geen glazen bol voor te hebben om te bedenken dat goedkoop voedsel over de hele wereld aanslepen eindig is. Of het nu is omdat de draagkracht van de aarde het niet langer redt of omdat er landen de toevoer kunnen stoppen. Juist nu zouden we moeten inzetten op het ‘redden van onze eigen boeren’ die het goed voor hebben met onze gezondheid, die van de natuur, de bodem, hun dieren en daarmee onze toekomst en die van onze kinderen.

En ja, ik zie nog een groot voordeel: we gaan weer een beetje scharrelen op zoek naar eten. Wat je toch betaalbaar onderweg kunt opscharrelen, het is soms ongelooflijk. Lees ook het verhaal van ‘scharrelkoningin Lizette’ in mijn bookazine Mooi eten. Samen met haar 5 kinderen (waarvan 3 pubers) eet ze voor 120 euro per week: gezond, onbewerkt en duurzaam. Zonder pakjes en zakjes. Haar gescharrel werd uit financiële nood geboren maar inmiddels heeft ze er ongelooflijk veel lol in.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.