Zoete aardappel muffin/taart

Bereiding

Zoete aardappel schillen, wassen en fijnmalen in foodprocessor. Doe hetzelfde met de appel (tenzij onbespoten appel, dan liever de schil laten zitten) Zet de oven aan en verwarm de kokosolie even au-bain-marie om het te kunnen verwerken. Doe alles bij elkaar in een kom tot aan de eieren. Proef even en voeg eventueel nog specerijen toe. Klop dan de eieren samen met het bicarbonaat en spatel door het mengsel. Verdeel over een taartvorm of over ca. 18-20 muffinbakjes en zet het 40 minuten op 140 graden in de oven. Goed af laten koelen en vervolgens in de koelkast of diepvries bewaren. Lekker als ontbijt maar ook erg lekker bij een wat zoetere soep als pompoensoep. Dan de cacaonibs en honing weglaten.

De hartige variant is ook erg lekker bij een salade, soepje of gewoon als hartig tussendoortje.

Hartige variant?

Laat dan de honing, speculaaskruiden, rasp, vanille en cacaonibs weg. Voeg dan wat specerijen als gember, kurkuma of koriander toe. Je kan de muffin dan ook iets eiwitrijker maken door 50 gram pompoenpit proteïne in plaats van volkoren meel te gebruiken.

En ook ook erg lekker: meng 1 a 2 doseerlepel(s) Super Soep Pompoen PUUR Rineke door je beslag in plaats van de specerijen. Of super Soep Tomaat. Gebruik bij de Tomaatvariant olijfolie in plaats van kokosolie.

Ingrediënten

  • 250 gram zoete aardappel
  • 200 gram appel (Goudreinet bijvoorbeeld)
  • 50 gram kokosolie
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram volkorenmeel zoals haver, spelt, kamut of kastanje
  • 5 gram speculaaskruiden
  • evt. snufje vanille
  • evt. wat rasp van een sinaasappel of citroen
  • ca. 75 gram grof gehakte noten
  • snufje zout
  • Evt. 20-30 gram honing of kokosbloesemsuiker (vooral als je geen kastanjemeel maar een niet-zoet meel gebruikt)
  • Evt. 40-50 gram cacaonibs
  • 2 eieren
  • 3 gram natriumbicarbonaat

Gezondheidstips

Met de feestmaanden in aantocht worden we nog meer dan anders blootgesteld om zoete verleidingen te kopen. Hoe kun je weerstand bieden aan zoveel zoetigheid? Een erg leuk artikel met 5 tips om de verleidingen te weerstaan, legt het uit waarom we, zelfs als we genoeg gegeten hebben, toch zoetigheid blijven eten. Hoe word je zelf weer baas in je eigen buik en pan? De clou zit in onze hormonen, in ons brein en in onze darmen. Zie ook mijn boek Alles Draait om je Hormonen. Een gezonde darmflora heeft een flinke vinger in de pap als het gaat gezonde eetgewoonten. Bewerkt voedsel daarentegen zorgt dat we tot wel 500 calorieën per dag extra eten, aldus dit artikel. Moraal van het verhaal: Maak je eigen eten met ‘echte’ voedingsstoffen en gezonde vetten. En zorg dat al je eten en zeker je tussendoortjes voedingsstoffen bevatten voor een gezonde darmflora. Zoals deze ongelooflijke lekker muffin met volop voedingsstoffen voor je darmbacteriën. Zie ook mijn artikel: Nodig je darmbacteriën ook uit als je een tussendoortje eet.