Haver goudrenetten plaattaart

Haver goudrenetten plaattaart

Met goji bessen.

Bereiding

Doe het meel in een kom en voeg de eieren, de gesmolten kokosolie en de andere ingrediënten (met uitzondering van de appels en het zuiveringszout) toe en meng het met een mixer met deeghaken. Schil en snij de goudreinetten in kleine stukjes. Houd eventueel wat achter om in mooie maantjes te sniijden om mee te garneren. Doe de appels bij het havermeelmengsel en kneed het met je handen (een mixer mag ook, maar dat gaat niet makkelijk omdat het een zwaar deeg is) tot een homogene massa. Proef even of het mengsel op smaak is en voeg er anders nog wat specerijen, citroen, palmsuiker/kokosbloesemsuiker of stevia aan toe. Ten slotte meng je het zuiveringszout er door. Schep alles in een bak- of springvorm, het mengsel goed aandrukken, de partjes appel ter garnering erop leggen en ca. 35-45 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden bakken. Na het afbakken kun je er evt. nog een extra lepel Goji bessen overheen strooien.

* Havermeel kun je kant-en-klaar kopen bij de natuurvoedingswinkels. Je kunt eventueel ook havervlokken in de blender doen en er dan zelf havermeel van maken.

** Kies bij gebruik van palmsuiker wel voor een Fair Trade product. De winning van palmsuiker is zeer intensief (zie bijlage Suiker en Suikervervangers).

Ingrediënten

  • 150-200 gram volkorenmeel* (bijvoorbeeld gelijke delen haver- & boekweitmeel)
  • 100 gram amandel- of kastanjemeel (of deels gekookte tamme kastanjes)
  • circa 800-850 gram biologische goudreinetten (of Elstar)  *
  • 3 eieren (of 2 eieren + 10 gram psylliumvezels) Of circa 50 gram lupinemeel)
  • circa 100 gesmolten kokosolie (of Ghee of roomboter)
  • 2 volle theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom

* je kunt natuurlijk ook een deel vervangen door rijpe peren.

  • eventueel 1 volle koffielepel kokosbloesemsuiker of ca. 10-15 druppels stevia* 
  • snufje zout 
  • flinke scheut citroensap + eventueel de rasp
  • circa 60-75 gram gedroogde vruchten (abrikozen, pruimen, vijgen of goji bessen)  
  • circa 100 gram gehakte noten/pitten/zaden (gebruik een deel als garnering) 
  • evt. (voor een iets rijzend effect) 1 theelepel zuiveringszout

* Maar je kunt na het bakken of natuurlijk wat rauwe honing erover doen.

    Gezondheidstips

    • Haver en boekweit zijn niet alleen voor mensen met darmproblemen maar ook voor mensen met overgewicht / verstoorde bloedsuikerspiegel een prachtig graan. Ze bevatten van nature geen gluten(gliadine), tenzij door besmetting met gluten in de fabriek en hebben veel minder effect op de bloedsuikerspiegel dan andere granen.
    • Zelf eet ik dit regelmatig als feestelijk ontbijtje. (met nog wat walnoten, een scheutje walnootolie en wat warm fruit) Niet alleen lekker en voedzaam maar ook verwarmend. Heb je niet zoveel (spijsverterings) energie of ben je kouwelijk aangelegd? Dan kan de dag starten met een verwarmend ontbijt een goede gewoonte zijn. Zie verder mijn artikel "warm en verwarmend voedsel".
    • Onze hoge inname van tarwe en tarwebloem is een belangrijke uitlokker van buikvet. En buikvet is weer een belangrijke veroorzaker van chronische en degeneratieve ziekten en ontstekingen. Tarwe en tarwebloem sterk beperken kan dus een goede maatregel zijn om extra pondjes te voorkomen.
    • Omdat het meel geen gluten bevat (tenzij door besmetting met andere granen) heeft deze taart niet de luchtige structuur als een appeltaart van tarwe. Daarom wordt ze zelden gebruikt door bakkers. Jammer, want het is zo lekker en zo gezond! Door de relatief grote hoeveelheid appels heeft het ook een totaal andere bite dan een ‘gewone’ appeltaart. Door veel appels te gebruiken voeg je een prachtige hoeveelheid vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels toe. Zeker als je de schil (doe dit alleen bij onbespoten appels) laat zitten. De schil bevat namelijk de meeste voedingsstoffen en antioxidanten.
    • Goji bessen staan bekend om hun uitzonderlijke gehalte aan antioxidanten. Luteïne en zeaxanthine zijn zulke antioxidanten. Deze bieden met name bescherming tegen oogklachten en hart- en vaatziekten.
    • Maak een appeltaart bijvoorkeur van valappels (of peren) Dat scheelt veel geld!