Peren speculaastaartjes

Peren speculaastaartjes

Gelukkig kun je op een hele gemakkelijke manier je gezondheid een dienst bewijzen en toch lekker genieten met deze taartjes! Fijne feestdagen!

Bereiding

Meng eerst alle droge ingrediënten en specerijen. Rasp de schil van de sinaasappel/citroen en pers hem uit. Meng de rasp, sap en eieren door het amandelmeel. Schil de peren, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in kleine blokjes. Meng het door het amandelmeel. Proef even of je het zoet en kruidig genoeg vindt. Doe er anders een beetje stevia, kokosbloesemsuiker of wat extra specerijen door*. Doe daarna het mengsel in een mooie taart- of tulbandvorm of in verschillende mini vormpjes. (ca. 15 stuks) Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet het 50 minuten in de oven op 150 graden. Laat het goed afkoelen, zet het in de koelkast en haal het na een paar uur uit de vorm. Omdat de taart geen gluten bevat (en dus minder structuur heeft dan een taart met gluten) is een minivormpje de beste manier om de taartjes te bakken. Bovendien ziet het er feestelijk uit!

* Eigenlijk vind ik dit recept voldoende zoet door de peren en het amandelmeel. Maar de fervente zoetekauw vindt het mogelijk niet zoet genoeg. Voor hen kun je eventueel een theelepel inuline of een klein beetje biologische honing over het taartje doen. Ziet er leuk uit en kan iedereen het taartje naar eigen 'zoete smaak' aanpassen.

Ingrediënten

  • 300 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel kokosmeel
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • Een snufje gemalen gember en een snufje gemalen kruidnagel
  • 1 snufje zeezout
  • 3 eieren
  • Rasp van 1 biologische sinaasappel of citroen
  • Sap van 1 biologische sinaasappel of citroen
  • 3 rijpe peren

Eventueel voor een extra feestelijk tintje:

  • een theelepel vanille poeder 
  • 1 ons amandelschaafsel om te garneren
  • een paar druppels stevia of een paar theelepels kokosbloesemsuiker

Gezondheidstips

Mensen met darmproblemen, glutenallergie, hartproblemen, overgewicht en/of diabetes hebben met de feestdagen vaak weinig lekkere en gezonde alternatieven. Het is immers de maand waarin veel calorierijke, suiker- en gluten houdende lekkernijen (ook nog vaak met veel transvetten) overal worden aangeboden. Lekkernijen die helaas heel wat van onze gezondheid vergen omdat ze o.a. veel vitamines, mineralen en sporenelementen ‘roven’ en zo onze energiehuishouding en gezondheid negatief beïnvloeden. Maar gelukkig kun je op een hele gemakkelijke manier je gezondheid wel een dienst bewijzen en toch lekker genieten! Fijne feestdagen!

Peren zijn, als je ze zo als tussendoortje eet, behoorlijk bloedsuikerspiegel verhogend. In deze taartjes hebben ze dat effect niet vanwege de combinatie met kokos-, amandelmeel en de eieren.