Kleurrijke breekchocolade

Kleurrijke breekchocolade

Word weer baas in eigen buik, als het om traktaties gaat. Door ze zelf te maken word je weer baas over de ingredienten. Is het niet fantastisch dat je een plak chocolade kunt omsmelten tot een overheerlijke, kleurrijke en antioxidatieve versnapering?

Bereiding

Smelt de chocola au bain-marie. Voeg de ingrediënten voor de breekchocola toe en roer het goed door. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en giet de gesmolten chocolade op de bakplaat en smeer egaal uit met een spatel. Verdeel de ‘versiering’ van je chocola erover en druk alles een beetje aan. Met kerst is het natuurlijk leuk om voor deze rode, witte en groene versieringen te kiezen. Maar uiteraard kun je alle kleuren van de regenboog en je eigen inspiratie er helemaal op loslaten. Voeg op het laatst eventueel nog een paar korrels grof zeezout toe. Als het echt goed is afgekoeld kun je de plak chocola in stukken breken. Koel bewaren, niet in de koelkast.

Ingrediënten

  • 150 gram chocola 70%
  • Evt. 1 theelepel verse gemberrasp
  • Evt. 3 theelepels verse sinaasappelrasp (of paar druppels bio sinaasappelolie)
  • Evt. 1 theelepel kaneel of kardemom (of snufje vanillepoeder)
  • 2 eetlepels notenpasta of crunchy pindakaas
  • 2 eetlepels suikervrije granola of cruesli/muesli


Voor de versiering van je breekchocola

  • Handje pompoenpitten (of pistachenoten)
  • Handje kokoschips (anders kokosrasp)
  • Paar eetlepels gojibessen of cranberries (ik gebruikte mijn eigen crunchy frambozen fruitleer)
  • Eventueel een paar korrels grof zeezout


Gezondheidstips

Ik blijf het, zelfs na 20 jaar recepten bedenken, een sport vinden om iets te maken dat een grote toegevoegde waarde heeft. Niet alleen voor je smaakpapillen maar ook voor je gezondheid. Inmiddels weet bijna iedereen denk ik wel dat donkere chocola zogenaamde antioxidanten bevat. Helaas komen die beschermende stoffen in veel gekochte lekkernijen niet echt tot hun recht, vanwege de rest van de ingredienten en vele suikers erin. Zelf maken biedt je een enorme kans om stoffen toe te voegen die de antiodantwerking ondersteunen. In dit recept zijn dit de gember, de citrus, de kaneel, notenpasta, pompoenpitten en rode vruchten. Bovendien bevat het door de granola en kokoschips ook nog wat voedingsstoffen voor je darmen. Zo simpel kan het zijn. En het is ook nog eens superleuk om te maken.

Ik maakte dit You Tube filmpje 'De beste dokter staat in de keuken' over mijn eerste boek. Ik hoop dat steeds meer mensen de smaak te pakken krijgen om weer baas in eigen pan en buik te worden.

Wist je dat mensen met chronische stress en chronische ontstekingen een grotere behoefte aan antioxidanten hebben, dan mensen die dit niet hebben? Zij zouden idealiter bij elke maaltijd volop antioxidanten in hun gerechten moeten verwerken.