Aardappelsalade met een zeebries

Aardappelsalade met een zeebries

(H)eerlijke aandacht voor darmen en lever

Bereiding

Was de aardappelen en verwijder eventueel de schil (alleen bij wat oudere aardappelen en bij niet-biologische aardappelen). Snijd ze in stukken en kook ze beetgaar. Voeg de laatste 10 minuten de geschilde en in stukjes gesneden schorseneren of asperges en de zeewier tagliatelle* toe. Spoel alles af onder de kraan, laat uitlekken en doe het in een grote schaal en laat het afkoelen. Snipper de uit heel fijn en voeg de kiemen of blaadjes toe. Spatel door het aardappelmengsel en houd een deel achter voor de garnering. Maak de dressing en spatel ook deze erdoor. Laat de salade verder afkoelen in de koelkast. Je kunt de salade in een schaal opdienen, maar het ziet er ook erg feestelijk uit om het in een serveer-ring op te dienen. De garnering voeg je op het laatste moment toe.

Is te koop bij Albert Heijn en veel natuurwinkels. Als je dit niet gebruikt zou je ook kunnen kiezen voor Kombu (wel goed gaar koken) en deze in hele fijne stukjes snijden. Of gebruik zeewier als garnering bij deze salade: nori crinckles zijn dan bijvoorbeeld erg lekker 

Ingrediënten

  • 750 gram (jonge) biologische aardappelen*
  • 10-12 schorseneren of witte asperges
  • 50 a 60 gram zeewier tagliatelle (merk I sea pasta)
  • 1 a 2 zeer fijn gesnipperde rode uien
  • 2 flinke handen Brocco sprouts / Brassica kiemen / Rucola / waterkers, (grootbladige) tuinkers blaadjes of spruiten** (ook wat achterhouden voor de garnering)

Voor de dressing

  • 250-300 cc biologische schapen- of geitenyoghurt. Of nog liever: rauwmelkse kefir/hangop/yoghurt*
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels koolzaadolie-, hennep- of pompoenpitolie
  • Peper en zout naar eigen smaak. Verder op smaak maken met wat zeekraalzilt

* merk Rauw Power, zie hier de verkoopadressen: http://www.rawmilkcompany.nl/winkels/

  • 2 eetlepels grove- of honingmosterd
  • 1 a 2 eetlepels (appel azijn)
  • 1 a 2 tenen knoflook
  • proef even en voeg naar eigen smaak nog iets van bovenstaande ingrediënten toe.

Voor de garnering

  • 4 a 5 eetlepels geroosterde zonnebloem, pompoen en/of pijnboompitten
  • nog wat fijngesnipperde groene blaadjes (van bijvoorbeeld Rucola) of wat plakjes radijs
  • per persoon 1 gepocheerd of zachtgekookt eitje

Gezondheidstips

Variatietips:

* Vastkokende aardappelen. Ook erg lekker met zilte aardappelen (merk Waddenzilt).

**Je kunt al deze blaadjes/kiemen zelf maken door de zaden ervan te laten kiemen in een kiembakje. Wat in mijn optiek zeker zo goed werkt, is de zaadjes in een potje met aarde strooien: tot de rand toe vullen met aarde, flink wat zaadjes erop strooien, afdekken met heel weinig aarde en dit dagelijks bevochtigen. Binnen een paar dagen heb je dan mooie kleine blaadjes die je kunt afknippen en na een paar dagen kun je normaliter opnieuw oogsten.

Leuk om te weten? 

-Dit gerecht is er helemaal op gericht om je gezonde darmbacteriën van voedsel te voorzien, zodat ze beter kunnen overleven. Een gezonde darm is een van de voorwaarden voor een gezonde leverfunctie. Door de mineralen in dit gerecht (zeegroenten), de uien, knoflook, het ei en de kruisbloemige groenten ondersteun je bovendien je lever ontgifting optimaal. En dat is niet alleen voor je energie, spijsvertering en stemming belangrijk, voor je hormonale- en brein gezondheid is het een must! Zie verder de uitgebreide informatie in mijn boek Alles draait om je hormonen of mijn boek Je Brein vitaal.

-Witte voeding (dus ook koolrabi, schorseneren, champignons, pastinaken, witte kool etc) is vaak een rijke bron aan resistent zetmeel. En aan basische mineralen als kalium en magnesium. Belangrijk voor je zuur/base evenwicht en voor een gezonde werking van het hart. Door ons hoge zoutgebruik in bewerkt voedsel (zie eerdere bericht van deze week) wordt onze behoefte aan kalium en magnesium nog hoger) Zelf je eten maken biedt je volop mogelijkheden om aan de balans te werken. En het zout voor een deel te vervangen door bijvoorbeeld heerlijke zeekraal, zoals in dit recept. Aardappel, door de rijkdom aan kalium (en ook magnesium) is een sublieme booster van basische mineralen. Ook dit geldt voor andere witte groentes. Op het ei na bevat dit gerecht enkel basische ingrediënten.

-Aardappelen lijken een beetje uit de gratie geraakt bij veel mensen. Dit omdat ze flink bloedsuikerspiegel verhogend kunnen zijn (zeker als je ze bakt of frituurt) en/of omdat ze tot de nachtschaden behoren. Toch, en dat geldt wat mij betreft voor bijna alle onbewerkte voedingsmiddelen (tenzij er medische redenen voor zijn), passen ze prima in een gevarieerd voedingspatroon. Zie mijn artikel over de divertarier. 

-Wat doe je je darmen een groot plezier met veel meer resistent zetmeel zoals deze koude aardappelen en de asperges. Lees in mijn artikel over boterzuur waarom resistent zetmeel zo belangrijk is voor je (brein & hormonale) gezondheid is. Zeker een koude aardappel want die bevat flink wat resistent zetmeel. Zo’n 4.5 gram per 100 gram.

- Veel vaker zeewieren eten levert je niet alleen heerlijke 'umami' maar ook een shot aan mineralen en sporenelementen, waaronder jodium. Een must voor je brein, je immuunsysteem, je schildklier en je geslachtshormonen om optimaal te kunnen functioneren.