Havermuesli reep

Havermuesli reep

Zachte & crunchy reep voor een lekkere & evenwichtige start van je dag

Bereiding

Maal 150 gram van de havermuesli  (of havervlokken) wat fijner in een foodprocessor. Week de vijgen (steeltje eerst verwijderen) in 150 ml heet water zodat ze net onderstaan. Week ook de eventuele papaja stukjes, samen met de vijgen. Pureer ze na circa 15 minuten in de foodprocessor. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Proef even, wil je nog wat toevoegen? Spreid het geheel uit op een bakplaat met bakpapier.

Leg er een stuk folie over en rol het egaal uit over de bakplaat. Druk heel stevig aan met een deegroller of de bolle kant van een lepel. Kerf er  16-18 repen in uit en zet het 45 minuten in een voorverwarmde oven op maximaal 100 graden. Draai ze halverwege de baktijd om. Laat ze goed afkoelen op een rooster en bewaar ze in de koelkast. Een nog mooier resultaat krijg je als je in je droogoven maakt op circa 60-80 graden.

Ingrediënten

  • 200 gram havermuesli (of havervlokken)
  • 150 gram vijgen of abrikozen
  • evt. 25- 35 gram papaja stukjes*
  • eventueel 3-4 gram anijszaadjes
  • 3 gram kardemom of anders kaneel

* anders gojibessen, cranberries, fijne stukjes gedroogde mango of je eigen fruitleer stukjes.

  • 40 gram zonnebloempit- of pompoenpit proteïne of lupinemeel
  • 50 gram Kastanjemeel
  • 50 gram amandelmeel (of zelf amandelen fijnmalen)
  • 50 gram extra virgin bio-kokosolie (au bain-marie gesmolten)
  • 30-40 gram Chiazaad of lijnzaad (of van beide wat)
  • Rasp van 1 biologische citroen
  • 20 gram zonnebloempitten en 20 gram pompoenpitten voor de garnering.

Gezondheidstips

Aangenaam verrast was ik door de overheerlijke smaak en bite maar ook door de voedingswaarde per 100 gram: een mooie hoeveelheid vezels, door het lijnzaad in de muesli en het Chia zaad bevat ook Omega 3 vetzuren. Verder bevat het een mooi gehalte aan plantaardige eiwitten en maar 1/3 van de koolhydraten bestaat uit suikers (zie de tabel met alle mueslirepen die ik vergeleken heb om te zien dat vaak de helft van de koolhydraten uit suikers bestaan).

Voldoende gezond vet, vezels en eiwitten zijn belangrijk voor een evenwichtige start van de dag. Als je dan je bloedsuikerspiegel stabiel houdt heb je daar de rest van de dag profijt van, omdat stemming en energie veel stabieler blijven. Veel ontbijten bevatten te weinig eiwit/gezond vet en teveel suiker zodat je na je ontbijt een flinke piek in je bloedsuikerspiegel krijgt, gevolgd door een flink dal tegen koffietijd. Je raadt het al: veel mensen nemen dan hun toevlucht tot een ‘verantwoord tussendoortje’ met nog eens veel suiker, weinig eiwitten/ gezond vet. Met een beetje pech blijf je dan de hele dag jojoën qua stemming en energie. En dat hoeft niet! Wat we inmiddels uit veel onderzoeken weten, is dat de vezel rijkdom van ons voedsel ook voor een groot deel verantwoordelijk is voor ons honger-en verzadigingsgevoel. Overgewicht heeft dus zeker een link met onevenwichtig, leeg voedsel dat de bloedsuikerspiegel ontregelt. Darmbacteriën maken uit vezels namelijk stoffen aan die ons honger- en verzadigingsgevoel in goede banen leiden. Dus als je een reep eet: Nodig je darmbacteriën ook uit als je een tussendoortje eet. Zie hieronder hoeveel vezels deze reep bevat per 100 gram.