Even kennis maken...

Samen met haar man Jan woont Rineke in het prachtige Groningse Sellingen. Rineke is gek op koken, wandelen, de natuur, haar hondje Tanka en al hun andere huisdieren.

De mooie natuur en het landschap zijn voor haar een grote inspiratiebron voor nieuwe boeken, lezingen, recepten en productontwikkeling. Daarnaast zijn het Heerlijk Westerwolds Land en het concept PUUR Westerwolde die haar volop inspireren. Ze maakt bovendien regelmatig een You Tube filmpje om haar inspiratie, enthousiasme en kennis te delen met andere mensen.

Wie is Rineke? Waar komt ze vandaan en wat drijft haar?

Van praktijk naar boeken

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Van 2003 tot 2017 runde ze een praktijk voor orthomoleculaire en natuurgeneeskunde in Sellingen en begeleidde ze duizenden mensen met chronische klachten op het gebied van voeding & leefstijl. Daar ontdekte ze dat veel mensen onbewust, ongewild en zeker onbedoeld voeding eten die hun klachten veroorzaakt, in stand houdt of verergert. Hoe moeten we dat ook weten? Waar hebben we iets geleerd over voeding? Niet op school en niet door overlevering.

Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven: Weten van (h)eerlijk eten 1, Weten van (h)eerlijk eten deel 2, Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF), Alles draait om je Hormonen, Op weg naar meer energie en in 2021 het uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap. Heerlijke recepten met pure, duurzame en onbewerkte ingrediënten + uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Begin 2022 waren er ruim 300.000 boeken van haar verkocht.

PUUR Rineke

Van het een kwam het ander

Korte tijd na het uitkomen van het eerste boek werd eten à la Rineke een begrip aan veel keukentafels. Veel gebruikers van het boek vroegen Rineke of ze toch niet de havermuesli of de Mediterrane mix in een kant-en-klaar zakje op de markt kon brengen. "Gezond gemak in een handomdraai" noemden ze het en zo ontstond het merk PUUR Rineke. In de loop der jaren kwamen er steeds meer producten bij, allemaal met als motto: "100% voedingswaarde en verder niks".

Het merk groeide zo snel dat Rineke besloot om PUUR Rineke per 1 januari 2019 te verkopen aan Frenchtop Natural Care bv. Daardoor kon zij zich weer volledig op haar passie richten: vertellen, schrijven en producten ontwikkelen.

Heerlijk Westerwolds Land

Uitgezocht tot op de bodem

Door het schrijven van de boeken en de productontwikkeling voor PUUR Rineke ontstonden er nieuwe vraagstukken bij Rineke:

  • Een voedingsmiddel dat als gezond te boek staat, is optimaal gezond als het uit een gezonde omgeving/van een gezonde bodem komt. Helaas is het grootste deel van de landbouwgrond niet meer vitaal. Met alle gevolgen van dien, ook voor onze gezondheid. Zie ook het artikel over bodempijn.
  • Biologisch/duurzaam eten wordt soms over duizenden kilometers aangevoerd. Waarom boekweit uit China halen als het ook in onze eigen regio kan groeien?
  • Boeren kunnen alleen als 'goed rentmeester over de aarde' optreden als ze daar ook voor beloond worden. Een gevleugelde quote is inmiddels: "Als we nu de boer niet betalen, dan betalen we straks de dokter". Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er ook voor (kleine) boeren mogelijkheden blijven en de consument zo eerlijk en divers voedsel kan (blijven) eten?
  • Het gros van ons voedsel bestaat uit zes hoofdingrediënten: tarwe, mais, soja, mais, suiker, melk en vlees. Dit heeft grote consequenties voor zowel de landbouw, de bodem, de biodiversiteit op onze aarde voor onze eigen gezondheid. Diversiteit is namelijk het sleutelwoord voor de gezondheid van mens, dier en planeet.

Om iets met deze vraagstukken te doen, hebben Jan en Rineke - met de opbrengst van de boeken - een paar hectare landbouwgrond gekocht. Samen met Wageningen Universiteit / Agroforestry en een ervaren bio boer proberen ze een kleine bijdrage te leveren aan bovenstaande vraagstukken.

Lees er alles over

De mens heeft het web des levens niet geschapen, hij is slechts een draadje ervan. Alles wat hij het web aandoet, doet hij zichzelf aan.

Wijsheid Cree Indianen

PUUR Westerwolde

Het verhaal werd compleet

Rineke geeft al jarenlang lezingen en trainingen door heel Nederland over de innige connectie tussen onze gezondheid, voeding en de gezondheid van de aarde. Haar grote wens is dat mensen ook buitenshuis en tijdens vergaderingen en trainingen lokaal, vers, duurzaam, onbewerkt en gevarieerd eten geserveerd krijgen. Haar grote hoop is ook dat bedrijven, kantines en zorginstellingen de daad bij het woord gaan voegen en dit voedsel gaan aanbieden. Je leest er meer over in het gedachtengoed van PUUR Westerwolde. Tijdens haar eigen (outdoor) trainingen en lezingen aan professionals in de gezondheidszorg, bedrijven en NGO's laat ze de deelnemers kennismaken met dit concept. 

De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg voor het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.

Thomas Edison, 1847

Rineke, Heerlijk Westerwolds Land en PUUR Westerwolde waren in augustus 2021 uitgebreid op TV in het programma 'Onderweg naar de regio' van RTL 4. Zie het filmpje hierboven.

Bijdragen aan platforms en bladen

Artikelen, opnames, blogs, en of recepten van Rineke zijn zeer regelmatig te vinden in bladen of online platforms. Een aantal van deze bijdrages tref je hieronder aan:

MaatschappijWij, hét inspiratieplatform voor een socialer, vitaler en duurzamer Nederland. Klik hier voor het videoportret van Rineke op hun site.

We are the regeneration is een platform waar pioniers die zich met regeneratieve landbouw bezighouden, bij elkaar komen. Om zich te verbinden en dit samen tot het nieuwe normaal te maken. 

Medisch Dossier Magazine / Neem je gezondheid in eigen hand. Klik hier voor een van de bijdrages van Rineke

Vakblad Ortho Fyto

Ook voor het Vakblad Ortho Fyto schrijf ik regelmatig. Zoals het artikel over Bodempijn, De weldaad van fermenteerbare voedingsvezelsVezels als basisbehandeling voor elke therapie 

'Gezondheid moet van de grond af worden opgebouwd'. Zo is het maar net. De aardbodem die ons voedsel levert moet optimaal gezond zijn. Net als onze eigen 'bodem: een gezonde darm.