Rineke Dijkinga, even kennis maken...

Samen met haar man Jan woont Rineke in het prachtige Groningse Sellingen. Rineke is gek op koken, wandelen, de natuur, haar hondje Tanka en al hun andere huisdieren. De mooie natuur en het landschap zijn voor haar een grote inspiratiebron voor nieuwe boeken, lezingen, recepten en productontwikkeling voor PUUR Rineke. Daarnaast zijn het Heerlijk Westerwolds Land en PUUR Westerwolde die haar volop inspireren.

Van praktijk naar boeken

Van 2003 tot 2017 runde Rineke een praktijk voor orthomoleculaire en natuurgeneeskunde. Daar ontdekte ze dat veel mensen onbewust, ongewild en zeker onbedoeld voeding eten die hun klachten veroorzaakt, in stand houdt of verergert. Hoe moeten we dat ook weten? Waar hebben we iets geleerd over voeding? Niet op school en niet door overlevering.

Daarom besloot Rineke een boek te schrijven met volop (h)eerlijke recepten en achtergrondinformatie: Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 Weten van (h)eerlijk eten deel 2 uit, gevolgd door nog drie boeken, waaronder Op weg naar meer energie. Haar meest bekende boek is Alles draait om je hormonen: een uitgebreid voedingshandboek voor de moderne mens. 

Rode draad in alle boeken vormen de heerlijke recepten met puur, onbewerkt, duurzaam voedsel én uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden. 

Van het een kwam het ander: PUUR Rineke

Rineke vertelt: "Ik heb nooit de ambitie gehad om schrijfster, trainer of productontwikkelaar te worden. Mijn enige doel was om mensen te informeren over de kracht van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding. En ze te verleiden met de (h)eerlijke smaak ervan. Na jarenlange praktijk vond ik het moeilijk om altijd bij de achterdeur te staan, als mensen al heel veel klachten hadden en/of medicijnen gebruikten. Ik wilde graag bij de voordeur, aan de preventieve kant staan. En daarbij mijn boodschap uitdragen dat je met gezond oud worden,  niet jong genoeg kunt beginnen, door echte voeding te eten."

Korte tijd na het uitkomen van het eerste boek werd eten à la Rineke een begrip aan veel keukentafels. Veel gebruikers van het boek vroegen Rineke of ze toch niet de havermuesli of de Mediterrane mix in een kant-en-klaar zakje op de markt kon brengen. "Gezond gemak in een handomdraai" noemden ze het en zo ontstond het merk PUUR Rineke. In de loop der jaren kwamen er steeds meer producten bij, allemaal met als motto: "100% voedingswaarde en verder niks". 

Het merk groeide zo snel dat Rineke besloot om PUUR Rineke per 1 januari 2019 te verkopen aan Frenchtop Natural Care bv. Daardoor kan zij zich weer volledig op haar passie richten: vertellen, schrijven en producten ontwikkelen.(o.a. voor PUUR Rineke).

Het verhaal was nog niet compleet: Heerlijk Westerwolds Land

Door het schrijven van de boeken en de productontwikkeling voor PUUR Rineke ontstonden er nieuwe vraagstukken bij Rineke:

  • Een voedingsmiddel dat als gezond te boek staat, is optimaal gezond als het uit een gezonde omgeving/van een gezonde bodem komt. Helaas is het grootste deel van de landbouwgrond niet meer vitaal. Met alle gevolgen van dien, ook voor onze gezondheid. Zie ook het artikel over bodempijn.
  • Biologisch/duurzaam eten wordt soms over duizenden kilometers aangevoerd. Waarom boekweit uit China halen als het ook in onze eigen regio kan groeien?
  • Boeren kunnen alleen als 'goed rentmeester over de aarde' optreden als ze daar ook voor beloond worden. Een gevleugelde quote is inmiddels: "Als we nu de boer niet betalen, dan betalen we straks de dokter". Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er ook voor (kleine) boeren mogelijkheden blijven en de consument zo eerlijk en divers voedsel kan eten?
  • Het gros van ons voedsel bestaat uit vijf hoofdingrediënten: tarwe, mais, soja, suiker en melk. Dit heeft grote consequenties voor zowel landbouw, bodem, onze planeet als onze gezondheid. Diversiteit is namelijk het sleutelwoord voor de gezondheid van mens, dier en planeet. 

Om iets met deze vraagstukken te doen, hebben Jan en Rineke - met de opbrengst van de boeken - een paar hectare landbouwgrond gekocht. Samen met Wageningen Universiteit / Agroforestry en Van Hall Larenstein proberen ze een kleine bijdrage te leveren aan bovenstaande vraagstukken. Lees er alles over op Heerlijk Westerwolds Land.

De mens heeft het web des levens niet geschapen, hij is slechts een draadje ervan. Alles wat hij het web aandoet, doet hij zichzelf aan.

Wijsheid Cree Indianen

Het verhaal werd compleet met PUUR Westerwolde

Rineke geeft al jarenlang lezingen en trainingen door heel Nederland over de innige connectie tussen onze gezondheid, voeding en de gezondheid van de aarde. Haar grote wens is dat mensen ook buitenshuis en tijdens vergaderingen en trainingen vers, duurzaam, onbewerkt en gevarieerd eten geserveerd krijgen. En dat we naast gezond en lekker eten weer verbinding met de herkomst van ons voedsel krijgen. Met dit doel voor ogen heeft ze zelf een groene vergaderlocatie gerealiseerd: PUUR Westerwolde

Rineke vertelt: "Hier kunnen mensen volop de natuur en PUUR Rineke proeven: door natuurlijk voedsel op je bord, het prachtige uitzicht op de natuur en de natuurarrangementen. Voor mij is dit de ultieme manier om mensen het verhaal achter ons voedsel, hun gezondheid en de gezondheid van de aarde mee te geven."

De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg voor het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.

Thomas Edison, 1847