Oergranen brood van de hele graankorrel

Oergranen brood van de hele graankorrel

BROODNODIG! Dat er weer brood komt van lokale bodem van de hele graankorrel. Mooi voor de Nederlandse boer, mooi voor de biodiversiteit & de natuur en mooi voor onze smaakpapillen en gezondheid. Zelf ben ik gek op de 'roggebrood achtige' structuur van dergelijk brood. En wat is het voedzaam!

Bereiding

Kook de hele graankorrels* volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het eventueel nog een uur nagaren in een hooikist/hooimadam/wollen deken om ze extra smeuïg te krijgen. Let op dat je het weekwater weg laat lopen of het droog laat koken. Doe 600 gram afgekoelde graankorrels in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door elkaar. Doe bakpapier in een niet te grote bakvorm en verdeel het mengsel over de vorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Strooi er eventueel nog wat haverzemelen, zonnebloem- of pompoenpitten over en druk deze stevig aan. Verwarm je oven voor op 140 graden. Zet een schaal met warm water vlak onder het ovenrooster dat je gaat gebruiken. Zet je brood in de oven. Laat het brood een kwartier op 140 graden bakken. Draai dan de temperatuur terug naar 120 graden. Zet na een uur de oven uit en laat het brood nog minimaal een half uur in de oven met de deur dicht. Haal het er dan uit, laat afkoelen op een rooster. Het brood krijgt pas zijn echte stevigheid als het koud is.  

*Ik kook altijd een kilo tegelijk en vries dit in porties in.

TIP: ik had laatst een keer niet goed opgelet: de oventijd vergeten. Het brood was veel te klef. Heb het in flinterdunne plakjes gesneden en toen laten drogen in de droogoven. Wow, wat lekker. Ik laat er binnenkort nog een paar mislukken;-)

Ingrediënten

  • 300 gram gekookte (naakte) gerstkorrels
  • 300 gram gekookte (naakte) haver of roggekorrels
  • 225 gram haver & boekweitmeel (gelijke delen van allebei)

  • 300 ml warm water*
  • 7.5 gram olijfolie
  • 11 gram zeezout
  • 7,5 gram psyllium
  • Eventueel nog wat haverzemelen of zonnebloempitten voor de boven- en onderkant.

Ik koop de hele graankorrels en volkoren meel (van Westerwoldse bodem) altijd bij Waldfarming en Mole 't Lam

* voeg dit beetje bij beetje toe. Laat het mengsel even staan om te kijken of het mooi smeuïg is. Is het te droog (is namelijk nogal afhankelijk van het meel dat je gebruikt) voeg dan nog een klein scheutje water toe. 

Gezondheidstips

Geïnspireerd door de prachtige oergranen die bij ons in Westerwolde (en bij ons zelf op Heerlijk Westerwolds Land) geteeld worden bedacht ik dit brood. Ik ben gek op oergranen: ze zijn prachtig om te zien, zijn robuust omdat ze zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld kunnen (zelfs moeten) worden, ze dragen bij aan een prachtig landschap en aan een gezonde bodem. En zijn ook nog eens superlekker (vind ik tenminste), voedzaam en gezond. Vreemd eigenlijk dat we deze oergranen zo weinig eten terwijl ze in Nederland geteeld kunnen worden. En zeker zo vreemd is het dat er in een tijd waarin de wereld zo op zijn kop staat nog steeds gezegd wordt dat Nederlands graan niet geschikt is voor brood. En dat klopt inderdaad als we brood van witte tarwebloem willen blijven eten. Maar waarom niet terug naar brood zoals het vroeger was? Gelukkig denken steeds meer bakkers daar anders over en bakken brood van Nederlands graan. Van rogge, haver, boekweit, gerst bijvoorbeeld. 

Gerst kennen we natuurlijk vooral als ingredient voor bier. Maar wist je dat je er prachtig brood mee kunt bakken? Eet je gerst als hele korrel (door het door brood ter vervanging van een deel van het meel) of eet je het als pastavervanger dan maak je een mooie stap voor een gezondere bloedsuikerspiegel) Hele korrels hebben een veel lagere glycemische lading dan meel. In een klein onderzoekje werd het eten van brood met hele gerstkorrels vergeleken met het eten van witbrood. Na enkele dagen verbeterden de glucose- en insulinewaarden en verbeterde de eetlust regulatie.(1) Daarmee zou gerst eten positief kunnen werken op het risico van overgewicht, metabool syndroom en diabetes.(2) Een andere uitwerking van dit brood bleek het effect op de darmflora te zijn: het stimuleerde de groei van een bepaalde bacterie soort (Prevotella copri) die een positief effect liet zien op zowel eetlustregulatie, vermindering van ontstekingen als op de bloedsuikerspiegel.(4) 

Hoewel kleine onderzoeken toont het wellicht wel aan dat, hoewel granen vaak de ‘schuld’ krijgen van diabetes en overgewicht, dit niet altijd opgaat. Zie mijn artikel Granen bejubeld en verguisd. Het blijft spijtig dat we vaak alle granen over een kam scheren. Zeker omdat oergranen vaak totaal andere eigenschappen hebben ten opzichte van moderne tarwe: vaak bevatten ze meer eiwitten, antioxidanten, vitamines/mineralen/sporenelementen (B, E, magnesium, zink, ijzer, kalium, silicium) en bijzondere vezels als bèta-glucanen, inuline enzovoort. Dergelijk vezels staan er bekend om dat ze direct of indirect ontstekings-, bloedsuikerspiegel- en cholesterolverlagend zijn. En daarmee over eigenschappen beschikken die het risico op hart-en-vaatziekten mede kunnen verlagen.(5) En niet alleen op hart-en vaatziekten: logischerwijs op alle chronische ziektebeelden: steeds meer onderzoeken geven aan dat nagenoeg alle chronische ziekten (ook diabetes en de complicaties ervan) ontstaan vanuit onze darmen. En dat ruim voldoende vezels en antioxidanten het spreekwoordelijke 'Ei van Columbus' voor onze gezondheid zijn. Zie mijn artikel vezels, vezels, vezels.

Dat wil overigens niet zeggen dat een dergelijk brood voor iedereen geschikt is. Voedingsmiddelen die voor iedereen geschikt en heilzaam zijn bestaan simpelweg niet. En bij diabeten is er soms een drastische 'reset' van hun stofwisseling nodig om insulineresistentie op te heffen. Zie mijn artikel over het ketogene dieet.

Gebruik deze hele graankorrels ook eens als vervanger van rijst. Rijst is hoogglycemisch en komt van ver. Nederlandse rijst (zoals bedacht door Waldfarming) is zeker zo smakelijk, is voedzaam en heeft veel minder effect op je bloedsuikerspiegel.