Afbeelding niet beschikbaar

Circulair versnellen vanuit een emmertje

Rineke Dijkinga 13 oktober 2023 1106

Rineke ontmoette de oprichters van Westerzwam na 8 jaar opnieuw: op hun feestje ter ere van hun 8-jarige bestaan. Acht jaar geleden begonnen ze met het kweken van oesterzwammen op koffiedik uit de omgeving, vanuit de circulaire gedachte. Met die circulaire gedachtegang en alles wat zij zelf in die acht jaar hebben geleerd helpen ze circulaire pioniers op weg. Als circulaire versnellers. Hoe mooi is dat?

Lees verder
Claim je toekomst via jouw achtertuin

Claim je toekomst via jouw achtertuin

Rineke Dijkinga 2 maart 2023 2810

Rineke Dijkinga ging in gesprek met Bregje Hamelynck. Zij is medeoprichter van CSA Netwerk Nederland, woordvoerder van de Groene Boeren en bevlogen ambassadeur van eten uit eigen omgeving. Haar werkweken bestaan voor een groot deel uit lobbyen voor het groenboerenplan. Met raad en daad helpen zij mensen (zowel consumenten als boeren, telers en producenten) op weg zodat de korte voedselketens in heel Nederland een begrip worden. Wat hebben ze al veel gerealiseerd. Bregje roept iedereen op om mee te doen: de toekomst ligt in je achtertuin.

Lees verder
Yvonne Vriend kookcollega van Rineke Dijkinga

Mooi Eten kookcursus: in 4 dagen ‘terug naar de basis in 4 seizoenen’

Rineke Dijkinga 9 december 2022 2064

In deze kookcursus doe je kennis en inspiratie op om aan de slag te gaan met lekker, lokaal en eerlijk geteeld, (di)vers, kleurrijk en voedzaam eten. Mooi Eten dus, voor je eigen gezondheid en die de aarde. We gaan aan de slag met voeding in al haar aspecten. Verzamelen, je erin verdiepen, gerechten creëren, op zoek naar samenwerking in jouw persoonlijke voedselketen en natuurlijk samen genieten aan tafel. Iedere les krijg je een huiswerkopdracht mee, waardoor je ook echt een verandering teweeg kunt brengen en Mooi Eten (nog meer) onderdeel wordt van jouw leven.

Lees verder
saskia görtz

Mooi geïnspireerd: A+O Metalelektro stimuleert vitaal leven en werken bij technische bedrijven

Rineke Dijkinga 8 december 2022 851

Als we echt een shift willen maken naar gezondheid van mens én aarde, zullen ook bedrijven, verenigingen, scholen, instellingen etc de verantwoordelijkheid moeten nemen over het etensbord van hun medewerkers, collega’s, gasten en klanten. Gelukkig vormen steeds meer organisaties een inspiratiebron voor anderen om ook met mes en vork aan de slag te gaan. Zoals A+O Metalelektro, dat de opdracht heeft om vitaal leven en werken te stimuleren bij technische bedrijven. Rineke mocht de collega's van het bedrijf vanuit haar passie meenemen in kennis van voeding en een vitaal lijf. Dat het gaat om wat jouw eten heeft gegeten, wat een gezonde bodem/aarde doet voor voedselkwaliteit en hoe je de 'beestjes in je buik' goed te eten geeft. "Nuchter, informatief en voor allen heel veel nieuws", was de feedback van directeur Saskia Görtz


Lees verder
leven zonder plastic

Omarm een leven zonder plastic

Rineke Dijkinga 5 december 2022 535

Hormooncommunity Nederland is een campagne gestart om mensen te enthousiasmeren zoveel mogelijk plastic vrij te leven. Plastic is slecht nieuws voor natuurlijke ecosystemen, dieren en mensen. Doordat plastic nooit verdwijnt, maar slechts afbreekt in steeds kleinere stukjes, komt het in ons voedsel, drinkwater, de lucht die we inademen en onze bloedbaan terecht. Plastic bevat ook hormoonverstorende stoffen, zoals flataten (weekmakers) en Bisfenol A (BPA). Maar gelukkig kun jij met simpele keuzes de plastickraan een beetje meer dicht draaien.

Lees verder
Homegrown van Kyra de Vreeze: recepten en ideeën voor en lokaal, vitaal en zelfvoorzienend leven

Homegrown van Kyra de Vreeze: recepten en ideeën voor en lokaal, vitaal en zelfvoorzienend leven

Rineke Dijkinga 25 november 2022 842

Collega natuurgeneeskundige Kyra de Vreeze heeft een erg inspirerend boek geschreven: Homegrown. Jezelf voeden is zoveel meer dan consumeren. Zij wil je met homegrown laten ervaren en zien hoe je met hoofd, hart, en handen een lokaal voedselweb kunt creëren. Ze laat je zien dat je overheerlijke seizoensgerechten kunt koken met groenten, granen, noten en vruchten die door de boer om de hoek (of jezelf) verbouwd zijn.

Lees verder
MOOI Eten | MOOI Leven Trainingen

MOOI Eten | MOOI Leven Trainingen

Rineke Dijkinga 18 november 2022 342

Veel mensen willen wel degelijk stappen zetten naar een gezondere wereld, gezondere maaltijden op tafel en zo werken aan de gezondheid van henzelf, hun kinderen, medewerkers & aan de gezondheid van de aarde. De waan van de dag weerhoudt ons vaak. Maar na deze training gaan we DOEN! Deze trainingen zijn voor iedereen die welzijn en gezondheid op de eerste plaats zet: die ten diepste gemotiveerd is om via mes en vork een shift te maken naar gezondheid van mens en aarde. Of je dat nu wilt voor je NGO, vereniging, bedrijf, school of zorginstelling. Na deze training voeg je de daad bij het woord en ga je jouw omgeving inspireren tot Mooi Eten voor een Mooi Leven.

Lees verder