Bijna te mooi om op te eten: Westerwoldse pannenkoek met sinaasappeldressing

6 januari 2023

De sinaasappels van Dani zijn een begrip bij Hofweb. Een Spanjaard die ooit studeerde aan de Warmonderhof in Dronten en daarna terugkeerde naar zijn geboorteland. Niet uit Nederland dus, maar wel ontzettend lekker. Lambertus van Hofweb schreef er verhaaltje over, dat je verderop deze pagina vindt.

Mooi eten uit de lokale keten legt de nadruk op lokaal, duurzaam eten. Betekent dat we vinden dat alles uit Nederland moet komen? Nee, zo strikt in de leer zijn we zeker niet. Wij proberen jou te verleiden om de hoofdingrediënten op je bord uit Nederland te laten komen als die hier verbouwd worden. Nu worden deze meestal geëxporteerd. Denk aan vlees, granen, meel, groenten, fruit etc. Deze voedingsmiddelen eten wij ook, maar die op ons bord worden meestal goedkoop geïmporteerd uit het buitenland. Vreemde situatie toch? Je leest er meer over in de blog “Je bent wat je eet en wat je doet!"

Onvergetelijke smaaksensatie

Mijn favoriete feestmaal is toch echt wel dit recept uit mijn bookazine MOOI Eten|Goed om te weten: Een pannenkoek van lokaal (Westerwolds) meel (2 of 5 granen*) en allerlei lokale groenten van het seizoen. In deze tijd is het goed en betaalbaar te maken van geblancheerde pastinaken, pompoenen, bonen/peulvruchten (bruine, witte, veldbonen, lupine) wortelen en zoete aardappelen. Dat deze alledaagse ingrediënten er zo'n onvergetelijke smaaksensatie van maken komt echt door de dressing. Wist je dat  deze combinatie van de granen, groenten en peulvruchten je eigenlijk allemaal 'armeluis ingrediënten' eet? Zie verder mijn blog armeluisvoedsel, wat een rijkdom.

* de 2-granen mix bestaat uit naakte haver en boekweit, verbouwd door boer Jan en boer Harm. De 5 granen meelmix bestaat uit naakte haver, boekweit, gerst, rogge en Emmerkorn) Zie verderop waar je het kunt kopen.

YOGHURT/HANGOP SAUS VOOR DE HERFSTPANNENKOEK

Dit heb je nodig:

- 500 ml (kokos)yoghurt of kefir hangop
- rasp van een bio sinaasappel
- rasp van ca. 2 cm verse gemberwortel
- peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel honing
- flinke scheut olijfolie

Zo maak je het:

Meng alle ingrediënten door elkaar. Als je de saus te vloeibaar vindt, kun je die eventueel binden met wat aardappelzetmeel, psyllium of johannesbroodpitmeel. Beleg je pannenkoek met de dressing en verdeel vervolgens de groenten erover. En eindig met de crunch.

Finishing touch

Kies vervolgens je eiwitbron. Voor mij is een flinke hand walnoten, zaden, pitten en geroosterde boekweit de absolute crunchy finishing touch. Ook erg lekker met wat stukjes kip, een zacht gekookt eitje en nog wat crunch.

Groenten:

Kies voor circa 300-400 gram groenten per persoon. Heel betaalbaar zijn wortelen, pastinaken, schorseneren, pompoen, spruiten of wat je maar voordelig kunt bemachtigen aan seizoengroenten. Kook ze beetgaar en verdeel ze over de pannenkoek. 

Basisrecept pannenkoeken

Rineke: ‘Met dit basisrecept bak je de heerlijkste pannenkoeken, zonder melk en ei te gebruiken. Of je nu vegetariër, veganist of vleeseter bent: iedereen kan dezelfde pannenkoek naar eigen wens beleggen.

- 200 gram volkoren meelmix*
- ca. 300 ml Spa rood of sodawater (naarmate het beslag indikt, voeg je extra bronwater toe)
- snufje zout
- olijfolie om in te bakken

Bak de pannenkoeken op een laag vuurtje zodat ze mooi goudgeel worden.

*Bak eens je pannenkoeken van dit heerlijke biologische Westerwoldse meel. Er is een 2 granen- en een 5 granen variant. 

Mooi om te weten over sinaasappel (rasp)

Als je kiest voor biologische sinaasappel, kun je de rasp mooi gebruiken.

1. Veel kruiden, specerijen en voedingsmiddelen werken regulerend op een ontregelde bloedsuikerspiegel en/of insulineresistentie. Een aantal voorbeelden zie je in de tabel hieronder:


Kruiden en specerijen
Voedingsmiddelen

Fenegriek

Artisjok

Chili

Citroen- en sinaasappelrasp

Gember

Granaatappelsap

Kaneel

Omega 9-vetzuren uit avocado(olie), olijfolie

Groene thee

Omega 3-vetzuren uit lijnzaad, walnoten,perilla,Chia.

Koriander

Mango

Kurkuma

Groene thee

Wasabi

Vezels als haverzemelen, psyllium, lijnzaad.

Stevia (*Als kruid, niet het gemiddelde supermarkt

product waar soms maar 2% stevia in zit)

2. Zowel sinaasappel als schil bevatten prachtige antioxidanten. Net als andere citrusvruchten overigens. Hoewel we sinaasappel vaak als dé vitamine C 'bom' zien zijn er veel voedingsmiddelen, vooral groenten, die daar veel hoger op scoren. Zie verder het artikel 'Vitamine C, veel meer dan een weerstandsvitamine'.

3. Citrusrasp bevat zogenaamde aromataseremmers. Aromataseremmers zijn stoffen die de aanmaak van oestrogeen uit bijvoorbeeld testosteron afremmen. Bij een overmaat aan oestrogeen ten opzichte van progesteron of testosteron spreken we van oestrogeendominanties. Een groot deel van de hormonale klachten en ziektebeelden heeft een relatie met deze oestrogeendominantie.

  Zie dit artikel over Rode Klaver en fyto-oestrogenen en welke aromataseremmers je nog meer in je eten kunt toepassen.

  Sinaasappels van Dani, een begrip binnen Hofweb

  Sinaasappels van Dani. Een Spanjaard die ooit studeerde aan de Warmonderhof in Dronten en daarna terugkeerde naar zijn geboorteland. Niet uit Nederland dus, maarwel ontzettend lekker én uniek. Lambertus van Hofweb schreef er het volgende over:

  Voor iedereen die ze nog niet kent; wat maakt sinaasappels van Dani nou zo bijzonder lekker? Spanjaard Dani Morante kennen we al lang. Hij studeerde ooit aan de Warmonderhof in Dronten af als biologisch dynamisch tuinder en keerde daarna terug naar zijn geboorteland om een tuinbouwbedrijf op te zetten. Bij het perceel waar hij het bedrijf startte, zat ook een kleine sinaasappel boomgaard. Met heel oude bomen, totaal verwilderd! Er kwamen sinaasappels aan, dat wel. Alleen hadden ze heel verschillende maten; er zaten me toch joekels bij. En de schil was dik joh, niet te geloven!

  Handel? Zat er in Spanje niet in en bio waren ze ook nog niet officieel, want hij starte nog maar net. We hadden contact en hij vroeg of Hofweb kon helpen. Stuur maar een pallet zei ik; ben vooral heel nieuwsgierig :-) Naast de vorm, waren we nog het meest verbaasd over de smaak. We hadden nog nooit zulke lekkere sinaasappels gehad! De eerste jaren verkochten we ze als 'Wilde Sinaasappels', maar de productie fluctueerde nogal. Dat veranderde door de jaren nadat Dani ging snoeien en de boomgaard biologisch werd onderhouden.

  Tegenwoordig zijn ze dus niet meer wild, maar getempt. Biologisch getempt zeg maar. Dus uniformer van vorm en constanter qua oogst, zodat we ieder jaar ongeveer dezelfde hoeveelheid kunnen afnemen.
  Wat bleef is de smaak. Al waren de eersten, met die dikke vlezige schillen, wel écht de bom. Maar misschien was dat ook wel de magie van de 1e keer.