(W)eetjes van Rineke Dijkinga

Pijn en serotonine

Pijn en serotonine

Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen, Hart en vaten, Ontstekingen

Net als onze andere neurotransmitters is serotonine bij ongelooflijk veel processen betrokken. In dit artikel gaan we vooral in op de rol van serotonine bij chronische pijn.

Meer (w)eten
De divertarier

De divertarier

Aarde, Darmen, Hormonen

De oermens lijkt van oorsprong vooral divertariër te zijn: we aten alles wat eetbaar en voorhanden was. We hadden simpelweg geen andere keuze. Hij at niet per definitie veel dierlijke eiwitten óf veganistisch. Soms had vlees een groter aandeel in het voedingspatroon, maar soms ook juist niet.

Meer (w)eten
Kuzu

Kuzu

Darmen, Hormonen, Spijsvertering

Los van de fijne eigenschappen als bindmiddel is kuzu ook een typisch voorbeeld van hoe je voeding als medicijn kunt gebruiken. Het heeft namelijk heilzame eigenschappen op je darmen, brein en bloeddruk.

Meer (w)eten
Fenegriek

Fenegriek

Bloedsuikerspiegel, Hart en vaten, Hormonen

Elk jaar zaai ik wat zaden van deze vlinderbloemige plant op een warm plekje in mijn tuin. Prachtig om te zien en een heerlijk aroma. Vooral de gekiemde zaden zijn een favoriete kiemgroente van mij. En zo maak ik ook direct gebruik van de mooie heilzame eigenschappen.

Meer (w)eten
De Omega 3/6 balans

De Omega 3/6 balans

Aarde, Brein, Celbescherming, Hart en vaten, Hormonen, Ontstekingen

Een gezonde Omega 3/6 balans: wordt wereldwijd erkend als een cruciale factor voor onze gezondheid (zeker voor ons brein, zelfs van ongeboren baby’s). De disbalans, die bijna standaard het gevolg is van het Westerse eetpatroon, wordt gelinkt aan vele (zoniet bijna alle) chronische ziektebeelden.

Meer (w)eten
Vitamine C, veel meer dan een weerstands vitamine

Vitamine C, veel meer dan een weerstands vitamine

De meeste dieren maken zelf vitamine C aan en wanneer zij gestrest zijn, is dat wel vier tot tien keer meer dan in rust. Ook mensen hebben veel meer vitamine C nodig in stressvolle periodes. Mensen kunnen echter zelf geen vitamine C aanmaken en zijn aangewezen op hun voeding, maar het valt niet mee om die hoeveelheid uit je voeding te halen. Daarom: weet wat je eet!

Meer (w)eten
Antioxidanten, lekkere beschermers

Antioxidanten, lekkere beschermers

Aarde, Celbescherming, Hormonen, Ontstekingen

Vrije radicalen spelen een rol bij het ontstaan van allerlei ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen, atherosclerose, diabetes, Alzheimer, dementie, allergieën en allerlei ontstekingen. Ze worden onder normale omstandigheden door antioxidanten verwijderd.

Meer (w)eten
Veganisme, de voordelen en valkuilen

Veganisme, de voordelen en valkuilen

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen

Ik krijg van steeds meer mensen de vraag of ik vind dat veganisme de beste oplossing is voor veel van onze problemen. Om maar direct met de deur in huis te vallen: veganisme hoeft vanuit mijn optiek niet de enige of beste keuze te zijn. Niet vanuit het oogpunt van onze gezondheid, noch vanuit die van de aarde.

Meer (w)eten
Microgroenten

Microgroenten

Aarde, Celbescherming

Ik pimp m'n eten graag met verse blaadjes, kruiden en onkruiden. Dat zorgt voor enorm veel diversiteit, kleurigheid, smaak en voedingswaarde, vooral in de lente en zomer. Gelukkig is er ook in het najaar en in de winter een prima manier om je bord te pimpen en te zorgen voor extra vitaliteit: microgroenten! Ik ben heel blij met deze heerlijke 'confetti'. En met de bedrijven die het ons gemakkelijk maken, door ze voor ons te telen.

Meer (w)eten
Lever ontgifting

Lever ontgifting

Aarde, Celbescherming, Darmen, Hormonen, Spijsvertering

In dit artikel ga ik verder in op een item uit mijn artikel 'Goedkoop was nog nooit zo duurkoop'. Een optimale ontgiftingscapaciteit van je lever lijkt belangrijker dan ooit in ons huidige leven. Werkt je lever optimaal, dan kan hij jouw totale gezondheid, gewicht, stemming en de rest van je hormoonsysteem zo optimaal mogelijk 'bedienen'.

Meer (w)eten
De vele gevolgen van chronische stress

De vele gevolgen van chronische stress

Bloedsuikerspiegel, Brein, Celbescherming, Darmen, Hormonen

Mag ik een pleidooi houden om bewust/nog bewuster te weten wat oorzaken en gevolgen zijn van chronische stress? Chronische stress en bijnieruitputting nemen bijna epidemische vormen aan in onze maatschappij. Waarom is dat zo en hoe herken je de uiteenlopende symptomen die erop kunnen duiden dat je (stress)hormonen in de ‘overdrive’ staan, dan wel de uitputting nabij zijn? En kun je het voorkomen en/of is er iets aan te doen met voeding en leefstijl? En wat kun je zelf doen om jezelf optimaal door degelijke periodes heen te loodsen?

Meer (w)eten
Boekweit (Fagopyrum Esculentum)

Boekweit (Fagopyrum Esculentum)

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Celbescherming

Door de komst van veevoedergewassen en granen met een hogere opbrengst en meer zekerheden verdween boekweit sinds de Tweede Wereldoorlog naar de achtergrond. Jammer, want het is een prachtige aanvulling op ons voedingspatroon en dat van bijen.

Meer (w)eten
Alvleesklier, 12 praktische tips om deze te ondersteunen

Alvleesklier, 12 praktische tips om deze te ondersteunen

Bloedsuikerspiegel, Spijsvertering

Hoe klein ie ook is, wat regelt onze alvleesklier (pancreas) veel als het om onze vitaliteit, hormonale gezondheid en spijsvertering gaat.

Meer (w)eten
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

LAATSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

NIEUW: Magazine 'Mooi Eten'. Special over Hormonen.

Mooi Eten Bookazine Rineke Dijkinga

Klik hier  voor meer informatie over dit bookazine

Disclaimer

Deze informatie vervangt geen medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Als u medicijnen gebruikt, raadpleeg altijd een deskundige voor u grote veranderingen doorvoert op het gebied van voeding en leefstijl.

De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Factoren als ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) voldoende slaap, zingeving zijn even belangrijke pijlers.
  • Een gezonde spijsvertering (waaronder maag, darmen, lever, alvleesklier) bepaalt of je voedsel ook daadwerkelijk kunt verteren en benutten. Ook vVoeding die als heel gezond te boek staat is gezond als je het kunt verteren. "Niet wat je eet maar wat je verteert, komt je ten goede" is een eeuwenoude wijsheid.
  • Informatie over voedingsstoffen kunnen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding. 
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel zijn van een dagelijks gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl. Zie verder eerste bullet.
  • Op deze website wordt geen specifieke voedselstroming gevolgd. Er wordt uitgegaan van een breed palet aan voedingstoffen. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet toepasselijk bij specifieke diëten die groepen voedingsmiddelen uitsluiten.