Recepten

Goed voor de aarde

Boerenkool tahin crackers uit de droogoven

Boerenkool tahin crackers uit de droogoven

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein

Ik had prachtige boerenkool in de tuin. Lekker voor de winter dacht ik. Maar opeens een rupsenplaag. Bovendien waaiden ze opeens om. Wat te doen met de niet al te mooie boerenkoolbladeren, de enorme stelen die ze hadden en de overvloed eraan? Crackers met zeewier, tahin en pitten waren het resultaat. Ik maakte ze met wakame uit Nederland, een van mijn favoriete zeewieren. Door deze combi kregen ze een heerlijke umami smaak.

Bekijk recept
Zomerse koude pasta bowl

Zomerse koude pasta bowl

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen, Spijsvertering

Iedereen zijn eigen kommetje eten. Met allerlei verschillende smaken en kleuren. Ik ben er gek op. Het leuke vind ik ook dat je eigenlijk geen recept nodig hebt: alles wat je maar tegenkomt in de natuur of in de aanbieding kunt bemachtigen is prachtig. Ook met de basis van je bowl kun je eindeloos variëren: pasta, aardappelen, rijst, hele graankorrels, quinoa. Wat een mogelijkheden! Eigenlijk heb je geen recept nodig. Toch zou een lekkere en gezonde bowl wat mij betreft aan een paar eisen moeten voldoen.

Bekijk recept
Oergranen brood van de hele graankorrel

Oergranen brood van de hele graankorrel

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen

Ik ben al een hele tijd bezig met de ontwikkeling van een brood voor diabeten. Geïnspireerd door de prachtige graangewassen die hier in Westerwolde groeien. Het zou toch prachtig zijn als er weer net als vroeger brood komt van lokale duurzame oergranen die NIET gemalen worden tot meel. Dan heeft het veel minder effect op de bloedsuikerspiegel en insuline aanmaak. Hoopvol voor alle mensen die op weg zijn om diabeet te worden of het al zijn. Door de compositie van granen met bèta-glucanen (haver, rogge, gerst) draagt dit brood ook direct bij aan een gezond cholesterol. Droevig eigenlijk dat we bijna 1200 diabeten (type 2) per week erbij krijgen en er nog steeds niet of nauwelijks voeding is om het een halt toe te roepen.

Bekijk recept
Slowfood stoofpotjes

Slowfood stoofpotjes

Aarde, Brein, Celbescherming

Ik blijf het vreemd vinden dat, als we echt overstappen naar culinaire verwennerij, we dan ook vaak meer ongezonde kooktechnieken en bereidingen gaan toepassen. Denk aan vlees roosteren, karamelliseren, bruine korstjes en frituren. Bij dit soort processen ontstaan zogenaamde AGEs: Advanced Glycation Endproducts. Suikers en eiwitten binden zich aan elkaar en vormen zo sterke vrije radicalen die gezond oud worden en/of je breinvitaliteit flink in de weg kunnen staan. Er is een andere manier. En ook nog eentje die bovendien goed uitpakt qua kosten als je op gas kookt. Of een druk leven hebt! Slowfood in een druk leven, het kan echt!

Bekijk recept
Verrassende lupine of bonenburgers

Verrassende lupine of bonenburgers

Aarde, Brein, Hormonen

Minder soja eten kan een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van jezelf en de aarde. Waarom gebruiken we niet meer Nederlandse eiwitbronnen als vervanger voor buitenlandse soja. Zo lekker! En een mooie bijdrage aan variatie in je eetpatroon.

Bekijk recept
Quinoa maaltijdsalade met geroosterde seizoengroenten

Quinoa maaltijdsalade met geroosterde seizoengroenten

Aarde, Celbescherming, Spijsvertering

De in Nederland geteelde quinoa is ‘volkoren’: geteeld zonder bitterstoffen, zodat het buitenste zaadvlies niet verwijderd hoeft te worden. Zodoende blijven er meer vitale voedingsstoffen beschikbaar. Kiezen voor producten van Nederlandse komaf is misschien wel een van de makkelijkste dingen die je als consument kunt doen. Door met het seizoen mee te eten, krijg je automatisch meer diversiteit op je bord. En door te kiezen voor voedsel van Nederlandse komaf of zelfs uit je eigen streek bespaar je ook nog eens op voedselkilometers.

Bekijk recept
Nostalgische biscuitjes en meer lekkers

Nostalgische biscuitjes en meer lekkers

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen

Van 5 duurzame/biologische granen uit Westerwolde werd door een lokale molenaar een meelmix gemaakt. En die vond ik toch lekker. Wat heb ik er al veel recepten mee gemaakt; van pannenkoeken tot quichebodems tot biscuitjes. En die biscuitjes - een recept uit mijn magazine Mooi Eten - vind ik zo lekker dat ik met dit recept nog veel meer lekkers heb gemaakt.

Bekijk recept
Kersen bananen chocoladetaart

Kersen bananen chocoladetaart

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen, Ontstekingen

Ik kreeg vier overrijpe, van die bruine bananen van mijn moeder. Maar weggooien van eten vind ik echt een soort belediging van voedsel: wat een energie is er in dat eten gestopt voor de groei, de oogst, het transport etc. En dat zou je dan zomaar weggooien? De bodem (zonder oven te maken) maakte ik van rauwe cacao, quinoamuesli, gehakte noten, notenpasta, dadels en psyllium. Et voila: een nieuwe vegan High Tea taart voor PUUR Westerwolde werd zo spontaan 'geboren'. 

Bekijk recept
Mediterraan Pannenkoek buffet

Mediterraan Pannenkoek buffet

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein, Celbescherming, Darmen, Hart en vaten, Hormonen, Ontstekingen, Spijsvertering

Diversiteit op je bord. Met stip op een de gezondste tip voor je gezondheid. Een feestjes voor jezelf, je darmbacteriën en je gasten. En voor je ogen, niets zo mooi dan allerlei kleuren op je bord. En met een dergelijk buffet is het een fluitje van een cent om mee te eten met wat het seizoen biedt.

Bekijk recept
Boekweit brood met kasha en haverkorrels

Boekweit brood met kasha en haverkorrels

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen, Hart en vaten

Boekweit, het armeluisgraan waar we vanwege de kleur van het brood en het ontbreken van gluten lang geleden afscheid van hebben genomen. Tijd voor een comeback? Boekweit, haver (of gerst) hebben namelijk heel wat eigenschappen waar de huidige mens (en de bodem) dankbaar gebruik van zouden kunnen maken. Denk alleen maar aan onze bloedsuikerspiegel, overgewicht, insuline resistentie, leververvetting en metabool syndroom.

Bekijk recept
Regenboog 'nasi' van gerst

Regenboog 'nasi' van gerst

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein, Celbescherming, Hart en vaten

Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog. Maak lekkere stappen richting een gezonde bloedsuikerspiegel en veel meer beschermende stoffen in je eten.

Bekijk recept
Mediterrane divertarier schotel

Mediterrane divertarier schotel

Aarde, Brein, Darmen, Ontstekingen

Eén van de favoriete meditterane recepten uit mijn nieuwe boek is de 'mediterrane divertarier schotel': Omdat het zoveel diversiteit aan voedingsstoffen geeft (de primaire voorwaarde voor veerkracht) maar ook omdat je met dit gerecht ieders voedingskeuzes kunt respecteren: zowel vegetariërs, veganisten en carnivoren kunnen hun eigen eiwitten kiezen. Bovendien vind ik het zo feestelijk en gastvrij, al die kleine bakjes. Bovendien kun je het ruim van te voren klaar maken, lekker relaxed. Ook is het een mooi voorbeeld van hoe je zou kunnen eten volgens het Planetary Health Diet: dierlijke eiwitten als kleine aanvulling op het dag-/weekmenu.

Bekijk recept
Rode bieten tartaar

Rode bieten tartaar

Aarde, Celbescherming, Hart en vaten, Spijsvertering

Een prachtige salade om je lever een handje te helpen. Het ziet er bovendien feestelijk uit en ik krijg er altijd positieve reacties op. Zeker in tijden van feestjes, etentjes en vakanties kan je lever wel een beetje extra hulp gebruiken!

Bekijk recept
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

Mooi Eten magazine + Boek je Brein vitaal

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.