Hollandse groente Wakame crackers

Hollandse groente Wakame crackers

Sinds kort is er Wakame zeewier van Hollandse zee. Uit de Oosterschelde. Wat mooi dat dit nu uit Hollandse wateren geoogst wordt. Ik maakte er crackers mee in de droogoven.

Bereiding

Droogoven recept:

Schil de wortel, was de courgette en haal de zaadlijsten weg. Snijd beide in grove stukken en hak ze/blender ze fijn. (Niet tot pulp, ze moeten wel structuur houden) Doe het lijnzaad erbij. Blender ook de zonnebloempitten. (deze mogen ook wat grove stukjes houden) Voeg dan de andere ingrediënten toe en proef even. Maak er 2 vierkante blokken van op een droogvel van je droogoven. Kerf er blokken in voor je ze in de droogoven zet. Maak ze vlak met je handen of een deegroller (wel folie gebruiken tussen de crackers en je roller) Zet ze in je droogoven op 68 graden. Na ca. 8 -12 uur (afhankelijk hoe dik je ze hebt gemaakt) zijn ze mooi droog en bros. 

Wellicht kun je ze ook op een lage stand (in elk geval onder de 100 graden) in een gewone oven maken. Maar dat heb ik nog niet geprobeerd en kan niet inschatten of ze dan echt mooi droog en bros worden. Moet ik nog even uitproberen.

Ingrediënten

voor 2 platen crackers

 • 1 grote winterwortel
 • 1 niet al te grote courgette
 • 5 gram wakame
 • 3 gram zeezout
 • 3 gram zeekraal (als je dat niet hebt gebruik je iets meer zeezout)
 • Flinke scheut olijfolie
 • 100 gram haver/boekweitmeel 
 • 125 gram gebroken lijnzaad
 • 125 gram gebroken zonnebloempitten
 • evt. 5 gram psylliumvezels
 • eventueel paar eetlepels water

Gezondheidstips

Ik werk graag met zeewier en zeekraal. Sinds kort is er Wakame uit Nederland: geteeld en geoogst in Zeeland (Oosterschelde) door de Dutch Seaweed Group. Ik kreeg een proefverpakking van Salterra die het product op de markt heeft gezet. Wat een heerlijke geur en smaak! En een prachtige donkergroene kleur. Ik maakte er superlekkere crackers van in de droogoven. Een mooi combinatie van eiwitten (door de wakame, lijnzaad en zonnebloempitten) En een mooie dosis oplosbare vezels voor je darmbacterien (door de groenten, lijnzaad, zonnebloempitten en haver/boekweit). Zo gemakkelijk ben je een goed gastheer voor je darmbacteriën. 

Tevens levert zo'n cracker een mooi extra boost wat betreft mineralen door de zeekraal en wakame. Wakame is, net als veel andere groenten, rijk aan calcium. Maar is ook een mooie jodium leverancier.

Meer info over wakame? Klik hier

Zeekraal wordt wel eens het groene zout genoemd; het is een prachtige smakelijke, mineraalrijke vervanger als je minder zout wilt/moet eten.

Ik werd voor dit recept geïnspireerd door Claudia Kuyken en haar boek 'Handboek voedsel drogen'. Ik droog bijna dagelijks in mijn droogoven maar deed in haar boek weer heel wat nieuwe inspiratie op.