Glutenvrije kruidnoten

Glutenvrije kruidnoten

Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.

Bereiding

Alle ingrediënten mengen en even proeven. De zoetekauwen willen misschien er nog iets meer kokosbloesemsuiker doorheen mengen. Rol er 40-50 ronde bolletjes van en druk de onderkant even plat op een bakplaat met bakpapier. Zet ze een 40-50 minuten* in een voorverwarmde oven op 140 graden en laat ze afkoelen. Wel af en toe even testen: elke oven heeft zijn eigen 'gebruiksaanwijzing'. Als je ze niet krokant wilt haal je ze na ca. 25-30 minuten weer uit de oven.

* Ik haal ze na een half uur altijd uit de oven en laat ze knapperig worden in de droogoven (op 68 graden) Scheelt veel energie en ik vind iets in de droogoven 'crispy' laten worden handig omdat je geen kans op verbranding hebt. En daardoor ook minder risico op AGEs hebt.

Ingrediënten

  • 125 gram haver-, hazelnoten- of amandelmeel (of een combi) Of: 125 gram van deze Westerwoldse haver/boekweitmeelmix.
  • 80 gram kastanjemeel
  • kwart theelepel Keltisch zeezout
  • 5 theelepels speculaaskruiden
  • eventueel 1 theelepel kardemom of gemalen anijs

* Let op; dan zou het sporen van gluten kunnen bevatten. Dus niet geschikt voor mensen met coeliakie.

  • 15-20 gram oersuiker
  • evt. 1 theelepel gemalen vanille
  • 80 gram gesmolten roomboter, ghee of extra virgin kokosolie
  • 50 ml haver-, amandeldrink of water
  • evt. ½ theelepel natrium bicarbonaat

Gezondheidstips

Gezien de stoffen in speculaas zouden speculaasjes en kruid- of pepernoten een goede bron van antioxidanten kunnen zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, gekochte speculaasjes en kruid- en pepernoten zitten veelal overvol transvetten, gluten, glucose-fructosesiroop en witte bloem. Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen. En om baas in eigen buik te worden wat betreft de hoeveelheid suiker.

Deze pepernoten zijn lang niet zo zoet als degene die je koopt. Ze bevatten slechts 11 gram suiker (waarvan  7 uit natuurlijke uit kastanjemeel en de haver/boekweit) dan die uit de winkel. Vaak zitten die tussen de 25 en 40 gram suiker per 100 gram. (en in strooigoed zelfs vaak 50 gram) Zoveel snelle koolhydraten kunnen je maken en breken. Wat een pieken en dalen creëer je met pepernoten met zoveel suikers. Blijf daar maar eens weer af als Sinterklaas voorbij is. Met de kruidnoten uit dit recept zal dat zo'n vaart niet lopen. En wen je je smaakpapillen mooi een beetje af van zoveel suikers. En dat is wel mooi, want voor je het weet staan de suikerrijke kerstdagen weer voor de deur.