Recepten

Fruitleer bomvol antioxidanten

Fruitleer bomvol antioxidanten

Celbescherming, Hormonen

Stop alleen iets in je mond met 100% voedingswaarde. Zelfs een traktatie bij de koffie of thee kan flink wat beschermende stoffen en wezenlijke voedingsstoffen bevatten, als je ze zelf maakt. In tijden van grote of chronische stress ontstaan er meer vrije radicalen in je lichaam. Deze moeten in toom gehouden worden door antioxidanten. Die zouden dus in tijden van stress veel meer in je voeding moeten zitten. "Loze voedingsstoffen' als geraffineerde suikers, bloem, frisdrank en al ons zoete 'troostvoedsel' zou je dus in tijden van stress dan logischerwijs vervangen door iets lekkers MET toegevoegde waarde. Dit is echt zo lekker, wedden dat je niet meer anders wilt?

Bekijk recept
Paddenstoelen brood

Paddenstoelen brood

Bloedsuikerspiegel, Celbescherming, Darmen

Eigenlijk is het een kleinering om dit brood te noemen: het is zoveel meer dan dat! Het is een ware boost aan communicatie stoffen. Een soort 'communicatie-maaltijd-brood' dus: het bevat alle essentiële suikers die onze cellen nodig hebben om effectief met elkaar samen te werken. We horen al jaren van alles over essentiële vetzuren, essentiële aminozuren maar nog steeds weinig over essentiële suikers. En dat betekent dat we ze gemiddeld genomen ook VEEL te weinig eten. Essentieel wil altijd zeggen dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken en dat we zijn aangewezen op onze voeding. Ook in het geval van essentiële suikers is het geen straf om ze te eten; ze zijn namelijk super lekker! Ik maakte er dit ongelooflijke lekkere, voedzame brood mee. Daarnaast is dit brood zeer voedzaam en bevat het een keur aan diverse voedingstoffen en beschermende stoffen.

Bekijk recept
Koffie 'tartaartje'

Koffie 'tartaartje'

Brein, Hart en vaten

Dit bloeddrukverlagende en vaatversterkende 'koffie tartaartje' is zo lekker en heel gemakkelijk te maken! Lekker als toetje, maar ook als ontbijt!

Bekijk recept
Zoete Bonenburgers

Zoete Bonenburgers

Brein, Darmen, Ontstekingen

Zonder essentiële suikers een grotere kans op miscommunicatie. Wie mijn boek 'Alles draait om je Hormonen' of "Weten van (h)eerlijk eten deel 2 heeft weet al iets van essentiële suikers. Deze hechten zich aan een soort antennes op jouw cellen in je lichaam: ze vangen zo bijvoorbeeld boodschappen op die ze doorsturen naar andere cellen. Maar ze doen meer!

Bekijk recept
Overheerlijke Dukkah crunch

Overheerlijke Dukkah crunch

Celbescherming, Hormonen, Ontstekingen

Los van het feit dat dit echt een heerlijke crunch is, is het ook een wezenlijke boost aan zink en een mooie eiwitaanvulling (zeker voor vegetariërs en veganisten & iedereen met een hogere eiwitbehoefte).

Bekijk recept
Panna cotta

Panna cotta

Bloedsuikerspiegel

Echt een ontbijtje om je bed voor uit te komen, super lekker en zonder snelle koolhydraten!

Bekijk recept
Bloemkool pizza

Bloemkool pizza

Brein, Hormonen

Gun je brein choline. Uit choline maak je de neurotransmitter acetylcholine. En daar wil je echt nooit een tekort aan hebben.

Bekijk recept
Pittige zoete aardappelsoep

Pittige zoete aardappelsoep

Celbescherming, Ontstekingen

Bekijk recept
Groentestoof

Groentestoof

Aarde

Dit is een van mijn favoriete recepten uit mijn boek 'Alles draait om je hormonen'. Het heet 'sperziebonenstoof', maar het is natuurlijk niet elke maand sperziebonen seizoen. Daarom maak ik het in de winter en herfst met spruitjes en zoete aardappel. Minimaal zo lekker als de sperziebonen variant! Het mooie aan dit gerecht vind ik ook dat je het iedereen aan tafel naar de zin kunt maken. Of iemand nu vleeseter, veganist of vegetariër is: je kunt de garnering aan ieders voorkeur aanpassen.

Bekijk recept
(Wal)noten Brein-bonbons

(Wal)noten Brein-bonbons

Bloedsuikerspiegel, Ontstekingen

Bekijk recept
Brein Smikkel

Brein Smikkel

Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen, Hormonen

Bekijk recept
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

Mooi Eten magazine + Boek je Brein vitaal

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.