Recepten

Kippenlever paté

Kippenlever paté

Aarde, Brein, Celbescherming

Orgaanvlees is misschien wel het meest vitale stukje vlees. Althans van een duurzaam gehouden dier. Met mate orgaanvlees eten, is het overwegen beslist waard als je af en toe vlees eet. Lever is één van de rijkste bronnen aan vitamine A, B12, B3, Q10, choline, liponzuur, ijzer en vitamine B2.

Bekijk recept
Mediterrane Sla Soep

Mediterrane Sla Soep

Bloedsuikerspiegel, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Ik bedacht deze soep vanwege zeer hete zomerdagen: het moment dat wij flink veel mineralen uitzweten en goentes de neiging hebben om door te schieten. Deze combinatie van factoren inspireerde met tot deze heerlijke sla-soep met een heerlijke Mediterrane twist. Leef je je creativiteit helemaal uit. Ik was meer dan aangenaam verrast door de smaak en bite van deze soep.

Bekijk recept
Andijvie pannenkoekjes

Andijvie pannenkoekjes

Hormonen

Groente en fruit zijn belangrijk als leveranciers van vitamines, mineralen, sporenelementen, vezels voor je darmen en belangrijke antioxidanten. De aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente halen de gemiddelde Nederlander nog steeds niet. Terwijl we voor een optimale gezondheid nog veel liever minstens 400-500 gram groente per dag eten. Groente 'slim verwerken' is een prachtige manier om spelenderwijs meer groente te eten. Ook voor mensen die niet zo dol zijn op groenten.

Bekijk recept
Koolrabi pickle

Koolrabi pickle

Darmen, Hormonen, Spijsvertering

Heerlijk en gezond: rauwe koolrabi, radijs, rucola, waterkers enzovoort. Wie nog een stapje verder wil qua gezondheid: maak dan van rauwe koolrabi eens een pickle. Niet alleen omdat je je darmgezondheid en je smaakpapillen er een goede dienst mee bewijst, ook voor een gezonde schildklier is het goed om leden van deze Brassica familie niet al te vaak rauw te eten.

Bekijk recept
Omega 3 Breinolie

Omega 3 Breinolie

Brein, Celbescherming, Hormonen, Ontstekingen

Olie voor dagelijks KOUD gebruik in je maaltijden. Deze olie bevat evenveel Omega 3 als Omega 6. Zo kun je met een lepel olie per dag al werken aan een gezondere Omega 3/6 balans. 

Bekijk recept
Kwarktaart als ontbijt

Kwarktaart als ontbijt

Bloedsuikerspiegel, Darmen, Ontstekingen

Eet je regelmatig havermuesli met kwark en lijnzaad als ontbijt? Dan kun je er eenvoudig eens deze feestelijke/friszure rabarber kwarktaart van maken. Een begin van de dag zonder snelle suikers kan wel eens het spreekwoordelijke "ei van Columbus" zijn voor je gewicht, stress- en immuunsysteem. In rabarber- en aardbeien tijd is het maken van een dergelijke taart een fluitje van een cent. En het geeft een mooie groente-/fruitboost aan je ontbijt.

Bekijk recept
Negen granen meelmix

Negen granen meelmix

Bloedsuikerspiegel, Darmen, Ontstekingen

Variatie is hét sleutelwoord voor je gezondheid. De diversiteit van onze darmbacteriën bepaalt voor een groot deel onze totale gezondheid. Ziekte maar ook gezondheid hebben altijd een connectie met de (on)gezondheid van je darmen. Hoeveel diversiteit er aan micro-organismen er in onze darmen huist wordt primair bepaald door de variatie in onze voeding. Onze darmflora is afhankelijk van wat wij ze te eten geven. Het gezegde 'Je bent wat je eet' zou dus wel eens heel waar kunnen zijn.

Bekijk recept
Fruitleer bomvol antioxidanten

Fruitleer bomvol antioxidanten

Celbescherming, Hormonen

Stop alleen iets in je mond met 100% voedingswaarde. Zelfs een traktatie bij de koffie of thee kan flink wat beschermende stoffen en wezenlijke voedingsstoffen bevatten, als je ze zelf maakt. In tijden van grote of chronische stress ontstaan er meer vrije radicalen in je lichaam. Deze moeten in toom gehouden worden door antioxidanten. Die zouden dus in tijden van stress veel meer in je voeding moeten zitten. "Loze voedingsstoffen' als geraffineerde suikers, bloem, frisdrank en al ons zoete 'troostvoedsel' zou je dus in tijden van stress dan logischerwijs vervangen door iets lekkers MET toegevoegde waarde. Dit is echt zo lekker, wedden dat je niet meer anders wilt?

Bekijk recept
Paddenstoelen brood

Paddenstoelen brood

Bloedsuikerspiegel, Celbescherming, Darmen

Eigenlijk is het een kleinering om dit brood te noemen: het is zoveel meer dan dat! Het is een ware boost aan communicatie stoffen. Een soort 'communicatie-maaltijd-brood' dus: het bevat alle essentiële suikers die onze cellen nodig hebben om effectief met elkaar samen te werken. We horen al jaren van alles over essentiële vetzuren, essentiële aminozuren maar nog steeds weinig over essentiële suikers. En dat betekent dat we ze gemiddeld genomen ook VEEL te weinig eten. Essentieel wil altijd zeggen dat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken en dat we zijn aangewezen op onze voeding. Ook in het geval van essentiële suikers is het geen straf om ze te eten; ze zijn namelijk super lekker! Ik maakte er dit ongelooflijke lekkere, voedzame brood mee. Daarnaast is dit brood zeer voedzaam en bevat het een keur aan diverse voedingstoffen en beschermende stoffen.

Bekijk recept
Koffie 'tartaartje'

Koffie 'tartaartje'

Brein, Hart en vaten

Dit bloeddrukverlagende en vaatversterkende 'koffie tartaartje' is zo lekker en heel gemakkelijk te maken! Lekker als toetje, maar ook als ontbijt!

Bekijk recept
Zoete Bonenburgers

Zoete Bonenburgers

Brein, Darmen, Ontstekingen

Zonder essentiële suikers een grotere kans op miscommunicatie. Wie mijn boek 'Alles draait om je Hormonen' of "Weten van (h)eerlijk eten deel 2 heeft weet al iets van essentiële suikers. Deze hechten zich aan een soort antennes op jouw cellen in je lichaam: ze vangen zo bijvoorbeeld boodschappen op die ze doorsturen naar andere cellen. Maar ze doen meer!

Bekijk recept
Overheerlijke Dukkah crunch

Overheerlijke Dukkah crunch

Celbescherming, Hormonen, Ontstekingen

Los van het feit dat dit echt een heerlijke crunch is, is het ook een wezenlijke boost aan zink en een mooie eiwitaanvulling (zeker voor vegetariërs en veganisten & iedereen met een hogere eiwitbehoefte).

Bekijk recept
Panna cotta

Panna cotta

Bloedsuikerspiegel

Echt een ontbijtje om je bed voor uit te komen, super lekker en zonder snelle koolhydraten!

Bekijk recept
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

Mooi Eten magazine + Boek je Brein vitaal

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.