Recepten

Feestelijke broodjes met een vleugje zoet
Zonder broodbakmachine kun je dit ook prima maken met een mixer met deeghaken. Als je het deeg goed gemengd hebt, doe je er een theedoek over en zet je het op een plek op kamertemperatuur weg.

Pompoenpit toastjes
Zo gemakkelijk eet je meer vezels, gezonde vetten en hormoon-ondersteunende stoffen. En lekker dat ze zijn! Gezond eten hoeft geen hogere wiskunde te zijn, is mijn stellige overtuiging. Het laten staan van bewerkt voedsel (kenmerken: vaak met geraffineerde ingrediënten als bloem/ vetten waar je hormonen niets aan hebben/ bloedsuikerspiegelverhogende suikers / gebrek aan vezels & veel stoffen die je niet in een kookboek tegenkomt) en zelf de keuken ingaan is een lekkere, leuke en gezonde stap.

Aardappel uien pannenkoekjes
Deze aardappel uien pannenkoekjes zijn een traditioneel Oekraïens recept. Deruny genoemd. Super simpel te maken, erg lekker en als je ze af laat koelen ook nog eens prachtig voedsel voor jouw gezonde darmbacteriën. Erg lekker bij een kop soep als lunchgerecht.

Verrassende lupine of bonenburgers
Minder soja eten kan een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van jezelf en de aarde. Waarom gebruiken we niet meer Nederlandse eiwitbronnen als vervanger voor buitenlandse soja. Zo lekker! En een mooie bijdrage aan variatie in je eetpatroon.

MAC flatbread
Dit platbrood is een recept uit mijn Boek 'Je Brein Vitaal'. Wie voor optimale brein-vitaliteit gaat geeft zijn darmbacteriën topvoedsel. Er is steeds meer onderzoek beschikbaar over de relatie tussen jouw darm bacteriën en je brein-vitaliteit. Waar het in het kort op neerkomt: je darmbacteriën leveren via vezels in je voeding een belangrijke bijdrage aan belangrijke processen. Zoals de aanmaak van feel-good stoffen, je stressbestendigheid en bescherming tegen degeneratie van hersencellen. Ik bedacht dit brood met hele specifieke vezels: resistent zetmeel

Quinoa maaltijdsalade met geroosterde seizoengroenten
De in Nederland geteelde quinoa is ‘volkoren’: geteeld zonder bitterstoffen, zodat het buitenste zaadvlies niet verwijderd hoeft te worden. Zodoende blijven er meer vitale voedingsstoffen beschikbaar. Kiezen voor producten van Nederlandse komaf is misschien wel een van de makkelijkste dingen die je als consument kunt doen. Door met het seizoen mee te eten, krijg je automatisch meer diversiteit op je bord. En door te kiezen voor voedsel van Nederlandse komaf of zelfs uit je eigen streek bespaar je ook nog eens op voedselkilometers.

Rode kool & rode bieten quiche
Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon. Wat kun je toch met alledaagse seizoengroenten heerlijke dingen op tafel zetten. Mede door aromatische kruiden en specerijen te gebruiken kun je er heuse feestmaaltijden van maken. Het leuke aan een quiche is dat je bijna alle seizoengroenten kunt gebruiken en telkens een totaal andere bite, look en smaak creëert.

Zandtaartgebakjes
Mijn favoriet? Een vulling met rabarber (pruimen of een citrus marmelade) met aardbeien en haverroom, toefje rauwe kefir hangop of lemoncurd!

Peulvruchten-pasta bowl
Je immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van voldoende eiwitten (aminozuren). Er zijn ook goede vegetarische en veganistische eiwitbronnen. In dit recept bijvoorbeeld de peulvruchten pasta, quinoa, het zeewier, de paddenstoelen en de topping. Serveer het in een hippe bowl. Leuk om te zien en lekker weinig afwas. Recept uit mijn boek "Op weg naar meer Energie"

Crunchy Haver Kikkererwten Granola
De start van je dag zou echt alle brand- en bouwstoffen moeten bevatten om je een energieke dag qua stemming en vitaliteit te schenken. En zou zeker je bloedsuikerspiegel niet uit balans mogen brengen. Helaas is dat bij lang niet alle ontbijtjes- en zeker granola's- het geval. Deze granola is lang zo zoet niet als die je in veel schappen aantreft. Maar wat is ie lekker! En wat kan ie een mooie bijdrage leveren aan je eiwitten, gezonde Omega 3 vetzuren en prachtige vezels.

Nostalgische biscuitjes en meer lekkers
Van 5 duurzame/biologische granen uit Westerwolde werd door een lokale molenaar een meelmix gemaakt. En die vond ik toch lekker. Wat heb ik er al veel recepten mee gemaakt; van pannenkoeken tot quichebodems tot biscuitjes. En die biscuitjes - een recept uit mijn magazine Mooi Eten - vind ik zo lekker dat ik met dit recept nog veel meer lekkers heb gemaakt.

Herfstige pannenkoeken lasagne met zoete aardappel en pastinaak
Een lasagne waarbij je vooral de zoete aardappelen als 'lasagne bladen' gebruikt. Met deze lasagne krijg je een boost aan groenten met prachtige carotenoïden (door de zoete aardappel, mais en sofrito) en ook nog eens eentje waar je je darmbacteriën erg blij mee maakt.

Kersen bananen chocoladetaart
Ik kreeg vier overrijpe, van die bruine bananen van mijn moeder. Maar weggooien van eten vind ik echt een soort belediging van voedsel: wat een energie is er in dat eten gestopt voor de groei, de oogst, het transport etc. En dat zou je dan zomaar weggooien? De bodem (zonder oven te maken) maakte ik van rauwe cacao, quinoamuesli, gehakte noten, notenpasta, dadels en psyllium. Et voila: een nieuwe vegan High Tea taart voor PUUR Westerwolde werd zo spontaan 'geboren'.

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.