Wat als we gaan voor lokaal voedsel?

18 december 2022

Een appeltaart van Hollandse appels met meel van Nederlandse bodem (haver, boekweit) en kastanjemeel zodat je bijna geen suiker gebruikt. Winst op heel veel fronten dus.

Is het niet van de zotte dat supermarktschappen - middenin het Nederlandse appelseizoen - vol liggen met appels uit Nieuw Zeeland? Korte voedselketens zijn beter voor boeren, het klimaat, de biodiversiteit en voor onze eigen gezondheid. Genoeg redenen dus om hier massaal op in te zetten. Hoofdredacteur Nadine Maarhuis van MaatschappijWij neemt een kijkje in de toekomst, waar we al ons eten lokaal en duurzaam produceren. En waar Rineke Dijkinga minister van lokaal en duurzaam voedsel is:-)

Het huidige voedselsysteem zit vol systeemfouten. Eén daarvan is dat we met gigantische monoculturen voedsel verbouwen en dat vervolgens de hele wereld over slepen. Wat zou er gebeuren als we al ons voedsel lokaal en ecologisch zouden produceren? Hoofdredacteur Nadine Maarhuis van MaatschappijWij neemt je mee in haar utopie.

Meer welzijn

Door de transformatie zijn mensen een stuk gezonder gaan leven. Al het groen zorgt voor minder stress en de hernieuwde connectie tussen mens en voedsel maakt dat we beter zijn gaan eten. Hierdoor zijn welvaartsziektes zoals obesitas, een hoog cholesterolgehalte en diabetes type 2 met vijftig procent afgenomen, waardoor de zorgkosten enorm zijn gedaald. Ook hebben veel mensen hun bullshitjob opgezegd, om hun hart te volgen en iets met voedsel te gaan doen. En mensen met een kleine portemonnee hebben door de gratis voedselbossen in parken en vele buurtmoestuinen nu ook toegang tot gezond en vers eten.

Lees hier de hele utopie van Nadine Maarhuis