Winterse wildpluksalade

11 januari 2023

Winterse wildpluksalade

Ingrediënten:

  • 1 kom vol eetbare wilde planten als vogelmuur, kleine veldkers en jong paardenbloemblad
  • 1 teunisbloemwortel of 1 winterpeen
  • 2 rode bieten
  • 1 appel
  • handje walnoten
  • scheut walnotenolie
  • scheut balsamicoazijn
  • peper en zout

Bereiding:

  • Rooster de walnoten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een bord.
  • Schrob de teunsibloemwortel schoon en snijd het in plakjes. Snijd de bieten en appel in stukjes.
  • Maak een dressing van de olie en azijn.
  • Doe alle ingrediënten in een schaal en breng op smaak met peper en zout. 

Tips van Rineke:

Wist je dat regelmatig een deel van je eten opscharrelen in de natuur/een braakliggend stuk grond heel wat voordelen heeft voor jouw gezondheid?

  • Allereerst krijg je op die manier natuurlijk een veel uitgebreider aanbod aan voedingsstoffen dan wanneer je enkel uit de winkel je eten betrekt. Van de duizenden eetbare gewassen die er zijn tref je maar een deel aan in de supermarkt. En als er één ding is waarmee je goed gastheer wordt voor je darmbacterien, dan is het wel door ze veel diverse voedingsstoffen voor te schotelen.
  • Een ander voordeel van onkruiden eten, is dat ze vaak flink wat mineralen, sporenelementen, vitamines en beschermende stoffen bevatten. De grond waarop ze groeien, is meestal ongerept, zodat het bodemleven volop voedingsstoffen aan de plant heeft kunnen afgeven. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang om jouw (brein)vitaliteit te ondersteunen. Je leest er alles over in dit uitgebreide artikel dat ik schreef voor Medisch Dossier Magazine. Omdat je brein een grootverbruiker is van voedingsstoffen, kun je je simpelweg geen tekorten veroorloven. Zeewieren en onkruiden zijn welkome bronnen om dat wat niet meer in de bodem zit aan te vullen en je brein toch van (vooral) mineralen en sporenelementen te voorzien.
  • Onkruiden in je dieet leveren je een shot aan beschermende stoffen als polyfenolen op. In het wild geplukte kruiden kunnen tot wel twaalf keer meer van deze stoffen bevatten dan bijvoorbeeld blauwe bessen of rode wijnen die er bekend om staan.  (bron: Je Brein Vitaal - met elke hap een gezonde stap) Zie verder het artikel over antioxidanten en polyfenolen.
  • Dergelijk gratis voedsel is natuurlijk ook nog eens mooi meegenomen voor je portemonnee en is bovendien een feestje voor je smaakpapillen.