Fantastische Black Friday aanbieding waar je mensbrein blij van wordt

25 november 2022

Ik zat eergisteren ruim 5 uur in de auto. Echt niet te geloven: wat een Black Friday aanbiedingen (‘day’ is trouwens een beetje een understatement, het gaat al meerdere dagen over aanbiedingen). Als beloning voor mijn lange autorit nam ik even een ‘break’ en heb ik heerlijk een stuk gelopen met Tanka, waarbij ik langs de schaatsbaan bij ons in de buurt kwam. Wat een magische plek zo tussen de bomen. Gisteren viel het zonlicht er zo prachtig op. Als de schaatsbaan op winteravonden open is, is het bijna sprookjesachtig om tussen de bomen te schaatsen in het licht van de schaatsbaan. Kom maar op winter. Lekker schaatsen. Terwijl ik daar struinde vroeg ik me af of onze kleindochter ooit goed zal leren schaatsen. Zullen er nog echte winters komen als we de opwarming van de aarde niet eindelijk serieus gaan nemen? In de auto gisteren hoorde ik een “duurzame 3-daagse vliegvakantie van 199 euro” als Black Friday aanbieding voorbijkomen. Kan niet waar zijn. En alle ‘made in China’ aanbiedingen die ik hoorde doen ook niet echt iets om onze voetprint te verlagen. Wat is ons oerbrein toch makkelijk te kapen door ‘korte- termijn-beloningen’. Moet altijd denken aan deze documentaire, ‘dat we ons werkloos winkelen’ door zulke goedkope spullen te kopen. Die kunnen immers alleen maar uit lage-lonen-landen komen zodat we onze eigen banen kwijtraken. 

1. Een blij brein en blije kinderen en kleinkinderen | Koop grond

Ik weet twee fantastische Black Friday aanbiedingen waar je je geld aan kunt uitgeven en waar jouw mensbrein heel blij van wordt. Die wordt namelijk langdurig blij van dingen doen voor het grote geheel, die ook de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen veiligstelt. Die heeft niet zoveel met ‘instant-aankopen’. Zullen we met het geld dat we anders zouden gebruiken voor het kopen van spullen, gebruiken om grond aan te kopen? Grond die duurzaam beheerd gaat worden door een duurzame boer? Wist je dat een gezonde bodem ook een enorme rol speelt in vastlegging van CO2 en daarmee de opwarming vertraagt? En een gezonde bedekte bodem is levert tevens een goede bijdrage aan afkoeling van de aarde als het te warm is.

Bij deze prachtige initiatieven kun je grond kopen als cadeau.

Voor je kinderen, kleinkinderen, werknemers, vrijwilligers, jezelf of wie je maar wilt verwennen:

Door hierin te investeren raak je bovendien op een prachtige manier betrokken bij de bodem, de boer, de natuur en je landschap. En het voedsel op je bord. Niets mooier, vind ik, om langs een mooi landschap (om) te fietsen waar het eten voor jouw bord voor je ogen groeit.

2. Een blij brein en blije kinderen en kleinkinderen | Koop NIKS

Vind je dit niks? Hoofdredacteur Nadine Maarhuis van MaatschappijWij heeft ook nog een prachtige oplossing: Koop NIKS! Ik vind het altijd een heerlijk gevoel als ik besluit niet voor een ‘impulsaankoop’ te zwichten. Kan ik dagen van genieten. Probeer het eens uit om te voelen of het voor jou ook zo werkt. Wat me ook altijd blij stemt: geld dat je niet uitgeeft hoef je ook niet te verdienen. Meer tijd voor mooie dingen dus. Zoals schaatsen.