't is MOOI Eten, uit de lokale keten

't is MOOI Eten, uit de lokale keten

Rineke Dijkinga 18 november 2022 1718

Achter de schermen hebben we niet alleen gewerkt aan de publicatie van mijn bookazine MOOI Eten | MOOI Leven, maar er staat nog veel meer moois op stapel! Er is een heus inspiratieplatform ‘Mooi-Eten-uit-de-Lokale-Keten’ aan het ontstaan. Het is een levendig verlengstuk van mijn bookazine. Een plek waar je terecht kunt voor nog veel meer tips over betaalbaar, gezond en duurzaam eten, recepten, energiebesparende kooktips, filmpjes, aanbiedingen en acties. Er komen zelfs MOOI Eten trainingen, basic vergaderarrangementen, een jaaropleiding en kookworkshops. En intussen laten we ook onze gedachten al gaan over het organiseren van een jaarlijks congres. We staan te trappelen om samen met jullie te bouwen aan een MOOI Leven met MOOI eten! Samen pakken we de regie en werken zo direct aan onze gezondheid en die van de bodem, de boer, de bij en ons bord.

Lees verder
Je bent wat je eet. En wat je doet!

Je bent wat je eet. En wat je doet!

Rineke Dijkinga 18 november 2022 2417

Als ons eten van een niet-vitale uitgeputte bodem, dieren of planten afkomstig is, is het dan heel vreemd dat we zelf niet gezond blijven? “Wij zijn immers ook wat ons eten at”. En als we totaal geen idee hebben wat de kip at die ons heerlijke zachtgekookte eitje bij ons ontbijt levert of wat onze ‘varkenshaas heeft gegeten’, weten we dan eigenlijk nog wel wie we zelf zijn? Zeker als je het gezegde “Zeg mij wat u eet en ik zal u zeggen wie u bent” een beetje serieus neemt. Als we deze gezegdes serieus gaan nemen dan maken we tevens serieuze stappen voor onze eigen gezondheid en die van de aarde. 

Lees verder
Zullen we weer verliefd worden?

Zullen we weer verliefd worden?

Rineke Dijkinga 17 november 2022 18672

Onze gezondheid, die van de natuur en het milieu zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zowel de toestand van het milieu als van de natuur is zorgelijk te noemen. En dat heeft onherroepelijk zijn weerslag op onze gezondheid. Gelukkig zijn er volop prachtige initiatieven waarin hard gewerkt wordt aan een gezondere conditie van mens en aarde. Kiezen voor je eigen gezondheid betekent automatisch dat je kiest voor een gezondere wereld en vice versa. Als we weer een beetje verliefd op onszelf, op de aarde en alles wat leeft worden, kunnen we grote stappen maken! Doen?

Lees verder
Mijn ideale Gidsland

Mijn ideale Gidsland

Rineke Dijkinga 6 november 2022 1562

Ik was te gast in het programma Gidsland van Be Informed Media om mijn verhaal over de bodems onder ons bestaan te doen: de bodem van de aarde en onze eigen bodem (onze darmen) vormen de basis van ons totale bestaan. Ze beïnvloeden ons totale welzijn, onze gezondheid en onze veerkracht. Is het niet fantastisch dat we met elke hap die we in onze mond stoppen aan beide bodems kunnen werken? Door bijvoorbeeld gewoon weer veel meer van eigen bodem te gaan eten. Van boeren en telers die als 'goed huisvader' voor hun bodem zorgen.

Lees verder
Gezondheid wordt vanaf de bodem opgebouwd.

Gezondheid wordt vanaf de bodem opgebouwd.

Rineke Dijkinga 19 oktober 2022 1582

Ons welzijn en onze gezondheid starten bij de bodem. Al jaren ben ik enorm geboeid door de analogie tussen de bodem waarop ons eten groeit en onze 'bodem': onze darmen. Mooi om er over te mogen vertellen bij de Nieuwe Wereld TV.

Lees verder
De Groene Winkelkar

De Groene Winkelkar

Rineke Dijkinga 6 oktober 2022 2693

De Groene Winkelkar is een nieuwe app. Bedoeld om het bewustzijn van iedereen die eet de verbinding tussen de boer, teler en consumenten flink te verstevigen. Een app waar we baas op eigen bord (en in eigen buik) mee kunnen worden. Een app voor en door boeren. En voor en door consumenten. Zo werken we gezamenlijk aan de toekomst voor de (kleinere) Nederlandse boer en de toekomst van onze biodiversiteit, onze prachtige landschappen en ons gezonde etensbord.

Lees verder
Een keer zaaien zes keer oogsten

Een keer zaaien zes keer oogsten

Rineke Dijkinga 5 oktober 2022 2852

Wie mij kent weet dat ik al jaren fan van boekweit ben. Wat een prachtig gewas, ook voor de inseceten en wat een heerlijke en gezonde gerechten kun je maken met het meel en de korrels. Maar ik ontdekte nog iets: het blad en de bloem zijn heerlijke en heuse krachtpatsters op je bord. Die ontdekking was misschien wel mijn grootste oogst

Lees verder
Angst en paniek zaaien is problemen oogsten

Angst en paniek zaaien is problemen oogsten

Rineke Dijkinga 29 september 2022 5406

Ik kwam vorige week op een overnachtingsplek dit tegeltje tegen. En hoewel oud, lijkt het actueler dan ooit. Je hoeft de TV maar aan te zetten of de krant open te slaan en de angst of paniek kan toeslaan. Vooral jongeren hebben de afgelopen 2 jaar sterk ingeboet aan mentale gezondheid. Externe oorzaken als Corona en prestatiedruk zijn de grootste oorzaken. Graag voeg ik, vanuit mijn vak bekeken, nog een mogelijke interne oorzaak + tips toe om hen te ondersteunen. Tips waarover we zeer veel weten maar nog steeds weinig actie op ondernemen.

Lees verder
Resilience Food Stories

Resilience Food Stories

Rineke Dijkinga 23 september 2022 1652

Resilience Food Stories is een langlopend documentair foto/video project van 2 bevlogen mensen die het verhaal van andere bevlogen mensen op camera vastleggen. Een eer om hen te mogen ontvangen op Heerlijk Westerwolds Land. Het is een multimediaproject dat de hoopvolle verhalen van boeren en tuinders en andere gepassioneerden (groot en klein, wereldwijd en in Nederland) op camera vertelt. Alle verhalen gaan over mensen die een op de veerkracht van de natuur geïnspireerde transitie van landbouw en voedselvoorziening hebben gerealiseerd/in werking zetten.

Lees verder
Rogge & wijze vrouwen

Rogge & wijze vrouwen

Rineke Dijkinga 19 september 2022 2345

Wij verbouwden dit jaar weer rogge op Heerlijk Westerwolds Land. Wat een oogstrelend gewas is het toch. Ook mooi qua voedingswaarde en vezels voor onze darmen. Toch was het in de Middeleeuwen niet altijd rozengeur en maneschijn met rogge, vooral niet voor de wijze vrouwen die alles wisten van de geneeskracht van de natuur. Ze werden als heks bestempeld door een toxine in rogge. Wat een leed om daarom op de brandstapel te belanden. Dat gebeurt gelukkig niet meer in onze huidige tijd. Maar zijn toxines en heksen daarmee ook weg?

Lees verder