Hoe duur het eten ook is momenteel, het is mijn streven om geen concessies te doen aan voedselkwaliteit. Kwalitatief goed voedsel is immers bedoeld om ons te laten (over)leven, ons levenslustig, vitaal, veerkrachtig en gezond te houden. Daar zouden we dus juist niet op moeten bezuinigen. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, zeker met weinig geld. […]
Blog berichten
We did it! Ons outdoor (cursus)seizoen 2024 is tot een goed einde gebracht. Kennis over voedselverwerking, inspiratie en ‘het land leegeten’ waren onze doelen. En dat lukte voor een heel groot deel. Wat gaf het een voldoening om samen met mensen op het land te zijn. En een vonkje bij ze te mogen ontsteken om […]
De boer, de kok en de arts over de bodems onder onze gezondheid
Met succesvol outdoor seminar werd droom Rineke Dijkinga werkelijkheid Sellingen, 14 september 2024 – Op 14 september jongstleden vond op het Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen een baanbrekend outdoor-seminar plaats over de cruciale verbinding tussen bodem en gezondheid. Belicht vanuit het […]
Vorige week las ik een artikel in de Groene Amsterdammer, getiteld “Vervreemd van het goede leven”. Het artikel beschreef onze (althans voor een deel van de mensen) vervreemding van het échte leven omdat we voor steeds minder dingen moeite hoeven te doen. Ik moest eraan denken toen we in de week erna onze 10 mini-akkertjes met granen gingen oogsten. Bloed, zweet, tranen, ploeteren in de hitte……maar wat een topdag. Bijna de mooiste dag van mijn jaar als ik denk aan arbeidsvreugde, vervulling en een gevoel van zinvolheid.
Wie weet verplichten het weer, de slakken en andere uitdagingen ons wel om maximale diversiteit te gaan verbouwen als we voedselzekerheid willen voor de toekomst. Wie weet worden we hierdoor gedwongen om af te stappen van monoculturen en gaan we verplicht over tot biodiversiteit. Ik zat er over na te denken toen ik het groeiseizoen 2024 op Heerlijk Westerwolds Land overpeinsde.
Ik schreef een recensie over het boek van prof. dr. Frits Muskiet en journaliste Rineke Wisman: “Wat je niet doodt, maakt je sterker.” Een must-read wat mij betreft voor iedereen die interesse heeft in gezondheid.
Dit is mijn eerste artikel op mijn geheel vernieuwde website. Voor wie mijn website vaker bezoekt lijkt het misschien de ‘oude, vertrouwde’ versie. Met vereende krachten is mijn website vernieuwd, verbeterd, sneller geworden en veel overzichtelijker.
Ik denk de laatste maanden veel aan gebeurtenissen uit mijn 16 jaar praktijk, waarin ik duizenden mensen mocht begeleiden op het gebied van voeding en leefstijl. Dat ik er zoveel aan denk heeft te maken met het feit dat ik veel op het land aan het werk ben en te maken heb met dieren, planten en bodems die uit balans zijn. Dat geeft allerlei symptomen, die we geneigd zijn de kop in te drukken met allerlei symptoombestrijding. Als we geplaagd worden door duizenden slakken, denk ik heus ook: doe mij slakkenkorrels! Maar dan denk ik aan deze dame uit mijn praktijk en besef me weer: ga op zoek naar de oorzaak en kijk of je daar iets mee kunt. Hieronder het voorbeeld van een dame uit mijn praktijk die vastbesloten was de oorzaak te vinden. Zelfs als ze die pas zou vinden met de laatste sleutel aan haar bos.
Ik weet nog hoe mijn moeder vroeger in de weken voor Pasen zo druk was als een ‘kip voor de Pasen’ om onze paasjurkjes klaar te krijgen. Alle vier kregen we min of meer hetzelfde jurkje, ieder met net een ander accent. Ook het eten met Pasen was traditioneel, met veel eieren. Kijken wie de meeste eieren op kon eten met Pasen is geen optie meer, vind ik. Maar tradities in ere houden en respectvol genieten van een overheerlijk, bijzonder en voedzaam ei? Aan mijn paastafel- en ook de rest van het jaar- kan en mag dat nog steeds. Zowel het eiwit als het eigeel van een vrij scharrelende kip bevatten unieke voedingsstoffen voor een mens en diens brein. En wat passen ‘boskippen’ goed in onze plannen met het land!
Het voorjaar is in zicht. Menigeen met een tuin of moestuinbak (of vensterbank/balkon natuurlijk) heeft inmiddels de lentekriebels te pakken. En is druk op ‘jacht’ naar groentezaden om het moestuinseizoen 2024 te laten starten. Wie nog aan het nadenken is over de aanschaf van zaden…..ik doe je graag een voorstel. En hoop je over te halen om te kiezen voor zaadvaste rassen. Wat een meerwaarde voor de biodiversiteit op het land/in je tuin,je vensterbank of moestuinbak. En vervolgens voor de biodiversiteit op jouw etensbord en in jouw lijf. Biodiversiteit is een primaire voorwaarde voor onze gezondheid en ons welzijn.