(W)eetjes van Rineke Dijkinga

De dagelijkse hoeveelheid vragen over voedingsmiddelen blijft maar toenemen. Vandaar dat ik besloten heb om ze regelmatig te bundelen en er kort iets over te schrijven. Wellicht vindt u het antwoord op uw vraag door regelmatig deze Weetjes/ Veelgestelde vragen in de gaten te houden. Wilt u op de hoogte blijven? Volg me dan op Facebook.

Alle (W)eetjes

Aardappel

Aardappel

Aardappelen zijn niet echt aan te raden vanwege de piek die ze op onze bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dit is zeker niet wenselijk voor mensen met overgewicht, weinig beweging, diabetes, bloedsuikerspiegelschommelingen en mensen die af willen vallen.

AGEs, probeer ze zoveel mogelijk te voorkomen

AGEs, probeer ze zoveel mogelijk te voorkomen

Het voorkomen van AGEs heeft zeer zeker iets te maken met gezond oud worden en 'Anti-aging'. Vertraging van het verouderingsproces staat hoog op het verlanglijstje van veel mensen.Als dat ook hoog op jouw lijstje staat kan het goed om iets te weten over AGEs; vrije radicalen die met heel wat ziekten en verouderingsprocessen geassocieerd worden.

Asperges

Asperges

Bijna iedereen weet wel van de vocht afdrijvende werking van asperges (o.a. door de hoeveelheid Kalium). Maar er zijn nog een aantal leuke en interessante dingen om te weten over deze smakelijke en gezonde groente.

De zin of onzin van biologisch

De zin of onzin van biologisch

Of biologisch nu wel of niet gezonder is, blijft een welles-nietes discussie. Waar het ene onderzoek aangeeft dat er veel meer vitamines, mineralen en sporenelementen in biologisch voedsel zitten, zegt het andere onderzoek dat het niets uitmaakt.

Blaasontsteking

Blaasontsteking

Blaasontsteking is vooral voor veel vrouwen een vervelend, regelmatig terugkerend probleem. Veelal wordt antibiotica voorgeschreven die helaas ook de weerstand tegen een volgende infectie vermindert. Een aantal tips waar je mee aan de slag kunt gaan om de frequentie en de ernst van de aanvallen te beperken.

Voedingsadviezen bij een te hoge bloeddruk

Bloeddruk te hoog?

Onze bloeddruk is van allerlei factoren afhankelijk. Vandaar dat een eenduidige aanleiding voor een te hoge bloeddruk niet altijd vast te stellen is. In 95% van de gevallen wordt zelfs de oorzaak niet gevonden. Ruim 30% van de Nederlandse volwassenen kampt met een te hog bloeddruk. Wat de oorzaak ook is: bepaalde eet- en leefgewoonten kunnen een positieve invloed op onze bloeddruk hebben.

Brandnetels, hoe kun je ze verwerken in soep? (videoblog)

Brandnetels, hoe kun je ze verwerken in soep? (videoblog)

Hoe kun je brandnetels in je soep verwerken? En waarom is dit gezond? Rineke Dijkinga legt het uit in dit filmpje.

Brood, de ultieme jodium bron?

Brood, de ultieme jodium bron?

Mijn motto ‘word weer baas in eigen pan’ heb ik deze week even omgedoopt tot ‘baas in eigen broodtrommel’. We zijn weer aardig opgeschrikt door alle alarmerende berichten over het gebrek aan brood in onze broodtrommels.

Chlorofyl

Chlorofyl

Als er één stof is waarover veel geschreven wordt, online en in boeken, dan is het wel chlorofyl. Er zit vast niemand op te wachten dat ik dat nog eens dunnetjes over doe. Toch wil ik graag een aantal positieve eigenschappen van chlorofyl in het zonnetje zetten... 

Chocopasta

Chocopasta

Kijk eens op de achterkant van een potje chocopasta uit de supermarkt. Je zult versteld staan van de hoeveelheid toevoegingen. Allemaal stoffen die je lichaam onnodig belasten en die onnodig veel van je spijsvertering vergen.

Cholesterol

Cholesterol

Cholesterol op zich is namelijk geen ‘foute’ stof. Er zijn veel onderzoeken die uitwijzen dat noch cholesterol, noch verzadigd vet hart- en vaatziekten veroorzaken. Sterker nog, er zijn honderden onderzoeken waaruit blijkt dat juist een te laag cholesterol onwenselijk is.

Cholesterol te hoog?

Cholesterol te hoog?

Een verhoogd cholesterol is voor velen een medisch dilemma. Cholesterolremmers worden...

Crash dieet: waarom niet en wat dan wel?

Crash dieet: waarom niet en wat dan wel?

Overgewicht is een complex probleem met veel oorzaken. Dit is wat iedereen die een streng dieet overweegt wat mij betreft zou moeten weten.

Waarom is een ei gezond?

Waarom is een ei gezond?

Misschien leuk om te weten wat er zo gezond is aan een eitje? Hier een twaalftal redenen om zeer regelmatig een (biologisch) eitje te eten

Eiwitten & aminozuren

Eiwitten & aminozuren

Eiwitten & aminozuren bepalen de kwaliteit van je leven, wordt wel eens gezegd. Je zou het eiwit kunnen zien als een ketting en de aminozuren als de kralen van de ketting.

Fermenteren, gewoon weer leren

Fermenteren, gewoon weer leren

Fermentatie is zo oud als de mensheid. Er zijn talloze volkeren met hun eigen specifiek fermentatie producten, van gefermenteerde thee, bonen, bier, wijn, kikkererwten of vissaus. Aan fermentatie worden veel gezonde eigenschappen toegedicht. 

Fructose intolerantie

Fructose intolerantie

Soms is een spastische darm, jicht, depressie, slaapprobleem een fructose probleem.

Fytinezuur

Fytinezuur

Bij het horen van fytinezuur schieten inmiddels veel mensen in de stress. Daarom enige nuancering omtrent noten/granen en fytinezuur.

Fyto-oestrogenen, natuurlijke regulatoren van de oestrogeenbalans

Fyto-oestrogenen, natuurlijke regulatoren van de oestrogeenbalans

Fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen, komen in zeker 300 plantaardige voedingsmiddelen voor. Ze dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans bij zowel man als vrouw.

Gezond eten: hoe kun je starten? (videoblog)

Gezond eten: hoe kun je starten? (videoblog)

Wil je beginnen met gezond eten? In dit filmpje vertelt Rineke Dijkinga waar je mee zou kunnen beginnen.

Granen: verguisd en bejubeld

Granen: verguisd en bejubeld

De publieke opinie over de gezondheid van bepaalde voedingsmiddelen verandert regelmatig. Wat eerst bejubeld wordt, wordt even later verguisd en andersom. Zo ook met granen.

Voedingsadviezen bij griep

Voedingsadviezen bij griep

Uitzieken en echt je bed inkruipen zonder de griep te onderdrukken met paracetamol of iets dergelijks blijft natuurlijk de perfecte manier. Je lichaam verhoogt immers de temperatuur om van het virus af te komen.

Honing, het gezonde zoet?

Honing, het gezonde zoet?

Onbewerkte of niet verhitte honing bevat ongelooflijk veel enzymen, antioxidanten, vitamines, mineralen en sporenelementen. Het wordt gezien als het meest ‘energiedichte’ voedsel.

Hormoonverstoring

Hormoonverstoring

De verstoring op de hormoonbalans bij zowel mannen als vrouwen is zeer goed onderzocht. Klachten als...

Voedingsadviezen bij jicht

Voedingsadviezen bij jicht

Jicht is een pijnlijke gewrichtsaandoening veroorzaakt door een verstoring in de urinezuurstofwisseling. De ophoping van urinezuur in het bloed maakt dat urinezuurkristallen neerslaan in bindweefsel, gewrichten of oorschelpen.

Jodium

Jodium

Iedereen kent jodium en de meeste mensen weten dat jodium zo belangrijk is voor de schildklier en de stofwisseling. Krop (struma) is een van de duidelijkste signalen dat er een tekort is. Maar er zijn veel meer signalen dat er mogelijk een tekort aan jodium in het lichaam is.

Kiemen

Kiemen

Hoe druk je op sommige dagen ook bent, hoe weinig tijd je ook kunt vrijmaken voor gezond eten… kiemen kunnen altijd. Ik vind alleen het zien ontstaan van de kiemen al een feest op zich. Wat een groeikracht binnen een paar dagen!

Knoflook

Knoflook

De eigenschappen van knoflook, ui en daslook: bloeddrukverlagend, het remmen van de klontering...

Kokosolie, gezond of niet?

Kokosolie, gezond of niet?

Tegenstrijdige berichten over kokosolie in de media. Wat te geloven?

Lupine, terug van weggeweest

Lupine, terug van weggeweest

Lupinebonen/meel zijn jarenlang een belangrijke eiwitbron voor mensen geweest. Maar 50 jaar geleden hebben we het afgeschaft. Jammer, want lupine is een mooie plantaardige eiwitbron die alle essentiële aminozuren bevat.

Magnetron: veilig, schadelijk, gezond, ongezond?

Magnetron: veilig, schadelijk, gezond, ongezond?

Een magnetron lijkt DE aanwinst in snelle huishoudens. Wat een tijdwinst en gemak wordt er door deze uitvinding ervaren.

Medicijnen en hun interactie met voedingsmiddelen

Medicijnen en hun interactie met voedingsmiddelen

We worden gelukkig steeds ouder, maar helaas niet altijd zonder gebreken. Sterker nog, de leeftijd waarop we onze eerste chronische klacht ontwikkelen, wordt steeds lager.

De mediterrane keuken

De mediterrane keuken

Het mediterrane voedingspatroon hoef je jezelf niet te onthouden omdat het niet lekker of te bewerkelijk zou zijn. Mijns inziens is het een eetpatroon dat je smaakpapillen elke maaltijd weer streelt en erg eenvoudig op tafel te zetten is.

Melk: gezond of ongezond?

Melk: gezond of ongezond?

Melk heeft nooit deel uitgemaakt van onze ‘oervoeding’, net als granen, aardappelen, suiker, mais, soja en peulvruchten. Dit betekent dat ons lichaam eigenlijk nog steeds niet goed met deze voedingsmiddelen om kan gaan omdat we er genetisch niet op zijn ingesteld.

Voedingsadviezen bij migraine

Voedingsadviezen bij migraine

Er zijn zeer veel uiteenlopende oorzaken van migraine. Er zijn in de literatuur ruim 170 vormen van hoofdpijn/migraine beschreven. Los van de diverse oorzaken, denk aan: stress, tekorten aan voedingsstoffen,...

Voeding bij ontstekingen

Voeding bij ontstekingen

Er zijn grofweg twee vormen van ontsteking: de klassieke (met roodheid, hitte, zwelling, verlies van functie en pijn) en de laaggradige (ook wel de stille of aanhoudende ontsteking genoemd).

Voedingsadviezen bij Osteoporose

Voedingsadviezen bij Osteoporose

Vanaf ons 35-ste jaar neemt onze botdichtheid af: er wordt dan meer botmassa afgebroken dan er wordt aangemaakt. Hoe groot deze afbraak is, is grotendeels afhankelijk van onze voeding en leefwijze.

Overgewicht in relatie tot de oermens

Overgewicht in relatie tot de oermens

Om iets van overgewicht en de verstoring van strenge diëten te begrijpen is het belangrijk om een aantal dingen te weten. Klik hier voor uitgebreide informatie over overgewicht in relatie tot de oermens.

Reiniging

Reiniging

Ruim 2,5 duizend jaar geleden wees Hippocrates, ‘vader van de geneeskunst', ons al op het belang van reiniging van onze ‘lichaams-vochten’. Totaal circuleert er ca. 9 liter in ons lichaam.

Voedingsadviezen bij een reinigingskuur

Voedingsadviezen bij een reinigingskuur

Begin je aan een reinigingskuur dan heeft dit alleen zin als je je voeding en leefwijze aanpast. Alleen dan geef je je lichaam de kans om afvalstoffen af te voeren. Er zijn zeer veel soorten van ‘detoxkuren’.

Schildklier, voedingadvies & leefstijl bij een te lage werking

Schildklier, voedingadvies & leefstijl bij een te lage werking

Een klein orgaan met grote gevolgen als het niet goed functioneert. Het regelt echt van alles: het zorgt voor een optimale temperatuur, de energie aanmaak op cel-niveau, de pompkracht van ons hart, de hersenontwikkeling en hersenwerking, de snelheid van ons metabolisme (stofwisseling), de groeisnelheid bij kinderen etc.

Tips om beter te slapen

Tips om beter te slapen

Slaap wordt vaak ons beste en goedkoopste medicijn genoemd. Slechte slapers hebben verhoogde risico’s op allerlei klachten, zoals: overgewicht, hypertensie, diabetes, hartklachten etc.

Soja, gezond of niet?

Soja, gezond of niet?

Soja staat al geruime tijd in de belangstelling: Is soja gezond of niet? In dit artikel geef ik je mijn visie op soja.

Suikers

Suikers

Vanuit onze oergenen bekeken, is het niet zo vreemd dat we gek zijn op suiker. Suikers in de nazomer (in fruit en honing) waren namelijk het seintje dat de herfst en winter voor de deur stonden.

Superfoods

Superfoods

Superfoods, hype of heilzaam? Een veel gestelde vraag op dit moment. Geen wonder natuurlijk: je komt superfoods op elke hoek van de straat bijna tegen in een scala aan winkels waar het als zeer heilzaam wordt aangeprezen.

Stevia

Stevia

De consument denkt bij het plantje Stevia aan een gezond/groen product. Zeker als het ook nog in reformzaken te koop is! Op de verpakkingen staan inderdaad ‘groene’ aanbevelingen als ‘groen uit de natuur’/ ‘Op basis van plantenextracten van Stevia’ of ‘Natuurlijk Zoet’.

Visvrije Omega-3 capsules, waarom?

Visvrije Omega-3 capsules, waarom?

De enige reden waarom vissen omega 3 bevatten, is omdat ze Omega 3-bevattende-algen eten. Dus als wij algenoliecapsules gebruiken, dan is dat toch een veel beter idee?

Voedingssupplementen, wenselijk of weggegooid geld?

Voedingssupplementen, wenselijk of weggegooid geld?

“Wat? Gebruik jij supplementen? En die adviseer je ook aan je cliënten? Maar jij gaat toch uit van de kracht van voeding?” Dit soort reacties hoor ik vaak wanneer ik iets uitleg over supplementen.

Vrije radicalen en de bescherming ertegen

Vrije radicalen en de bescherming ertegen

Vrije radicalen en de vorming van zuurstof zijn normale processen in het lichaam. Deze worden onder normale omstandigheden door antioxidanten verwijderd of gedeactiveerd zodat ze geen schade meer kunnen aanrichten. Er moet dus altijd een goede balans zijn tussen de hoeveelheid vrije radicalen en antioxidanten.

Water

Water

De gemiddelde Nederlander krijgt een groot deel van zijn dagelijkse calorie-inname uit drinken, gemiddeld zo’n 20-25%. Helaas drinken we veel calorierijke drankjes; dit zijn lege calorieën die we zo innemen, we halen er geen energie uit.

Zelftesten

Zelftesten

Soms zijn er kwalen of ongemakjes die moeilijk te duiden zijn. Ook laboratorium onderzoek geeft niet altijd uitsluitsel. Deze zelftesten geven mogelijk wat meer inzicht in uw situatie. Het mag duidelijk zijn dat ze absoluut niet bedoeld zijn als diagnose middel. Hiervoor kunt u zich wenden tot uw arts.

Smaakwaters

Smaakwaters

"Wat is de kortste klap voor mensen om meer energie te krijgen?" vroeg een journalist me laatst. "Het laten staan van frisdranken en sapjes. Dat is echt voor veel mensen en zeker kinderen stap 1", is mijn oprechte overtuiging. Zeker in de zomer en op warme dagen klokken we ongemerkt heel wat suikerhoudende drankjes weg. Bijna 20% van onze intake aan suikers is afkomstig van frisdranken/sapjes (1) Foodwatch meldde dat een gemiddeld kind van 8 jaar meer suiker eet en drinkt dan hij zelf weegt (2). In tegenstelling tot de afspraken die gemaakt zijn met de voedingsindustrie over vet, zout en suikers zijn in een flink aantal van onze producten niet minder maar meer suikers toegevoegd sinds 2011. (1) 

Zuur-basebalans

Zuur-basebalans

‘Base is leven, zuur is dood’, aldus een Duits tijdschrift in 2014. Ook al slaat bij veel mensen de zuur-basebalans door naar te zuur, toch is dit wel erg kort door de bocht. Zuren in je voeding zijn net zo belangrijk voor je gezondheid als basen. Het gaat om de balans. Beide heb je nodig om alle lichaamsprocessen uit te kunnen voeren. Het zuur/base evenwicht is een belangrijke voorwaarde om fit en vitaal door het leven gaan.